Domnul NICU PÎRÎU îmi trimite un amplu text rostit de Iulian Vlad la Universitatea din Târgu Jiu, decupez fragmentul în care Iulian Vlad recunoaște că din ordinul său ușile de la CC au fost deschise. A fost momentul decisiv al zilei și al așa zisei revoluții. S-a nimerit să mă aflu printre bucureștenii adunați în fața clădirii CC și pot să depun mărturie: cei aflați în piață nu făceau nicio presiune asupra clădirii, asupra ușilor, iar ușa dinspre Onești s-a deschis ca o invitație către oameni să intre!În declarația sa Iulian Vlad nu ne lămurește de ce a făcut această mișcare neașteptată, pentru care nu primise niciun ordin!! În schimb, ne explică Iulian Vlad de ce nu a dat ordin să se tragă în mulțimea care a năboit în clădirea CC. Păi cum era să tragă, căci doar nu invitase lumea în clădire ca să-i omoare pe oameni?!
Fragmentul pe care dl NICU PÎRÎU ni-l pune la dispoziție eu nu-l poi interpreta decât ca pe o confirmare a ipotezei că deschiderea intempestivă a ușilor făcea parte din scenariul pregătit pentru îndepărtarea Ceaușeștilor printr-un linșaj. Drept care voi publica din nou textul prin care cu ani în urmă a susținut această ipoteză. Altminteri, acest fragment din declarația generalului nVlad îmi dă sentimentul că ne ia de fraieri! Poate greșesc…
Repet întrebarea pentru apropiații generalului Vlad: în ce scop acesta a dat ordinul să se deschidă ușile de la Comitetul Central?

„Deci cu pistoletele cele mai performante, cu automatele cele mai bune şi aşa mai departe, puşti mitraliere, cu mitraliere, deci cu armament greu de infanterie şi aşa mai departe. Dar uşile s-au deschis, la ordinul pe care, de asemenea, l-am dat. Ce trebuia să facem în momentul acela? Să fi pus puşca pe mulţimea aceea? Păi, ar fi căzut cum cad boabele de grâu, prin partea locului se mai spune şi, aşa, în faţa secerătorii. Nu era posibil. Aşa ceva nu aş fi făcut niciodată şi nu am făcut niciodată.

Ei bine, sigur, sunt astăzi unii, şi au fost şi în trecutul apropiat, alţii care nu au îndrăznit să o spună deschis, astăzi au mai mult curaj şi spun, că generalul Vlad a trădat. Nu am trădat. Eu am jurat credinţă poporului român şi patriei mele Republica Socialistă România, aşa cum era formula jurământului militar. Ce să fi făcut? Era simplu, cel mai simplu lucru. Un ordin din două cuvinte: vă ordon, trageţi! Sau: vă ordon, foc! Si ar fi căzut, aşa cum vă spuneam, ca spicele de grâu. Ar fi fost bine? Eu am socotit că nu e bine şi aceasta a fost, este şi va rămâne convingerea mea pe viaţă. Si colegii mei care au fost puşi în situaţii aproximativ similare, la judeţe, printr-un ordin pe care de asemenea mi l-am asumat, au avut armamentul şi muniţia închise şi în zilele acelea fierbinţi nu s-au atins de arme. Pentru că noi, Securitatea, nu eram o armată de front, nu eram constituiţi din unităţi luptătoare, acelea se constituiau în altă parte. Nici măcar din unităţi care să păstreze ordinea publică, acela era atributul Miliţiei, pe care, într-o măsură importantă, a încercat să şi-l îndeplinească.