Mihai Vinereanu
To:
Ion Coja
,
Ion Coja

Sep 23 at 8:31 PM

Am citit ce s-a publicat de curând pe site-ul dvs. despre o posibilă cooperare între Moruzov și Horia Sima. Mi se pare că sânt multe speculații și puține date palbabile, drept pentru care am scris un articol despre cum trebuie înțeleasă distrugerea Mișcării Legionare.

MORUZOV ȘI HORIA SIMA ?

Nu demult, a apărut pe acest site un articol despre o anumită colaborare între Mihail Moruzov și Horia Sima. Autorul își bazează ipotezele pe o înșiruire de speculații personale sau ale altor autori, ignorând, nu din rea credință, o serie de date, mult mai solide aș zice, care contrazic aserțiunile speculative din articolul respectiv cu care eu nu sânt de acord în cea mai mare parte.
Prin urmare, eu mă situez pe o cu totul altă poziție, considerând că decizia asasinării lui Corneliu Codreanu, a fost luată de Carol II, la câteva ore după întâlnirea sa cu Hitler, cum bine se știe de altfel. De ce oare? Sânt convins că regele asasin dorea să-l elimine pe Codreanu de mai multă vreme, dar avea nevoie de acordul verbal al cancelarului german.

De la bun început doresc să stabilesc câteva coordonate istorice care au devenit din ce în ce mai clare în ultimele decenii:

Toată mișcarea nazistă din Germania a avut drept scop determinarea evreilor de a părăsi țările europene și să se strămute în Palestina unde era preconizat încă de mult, să fie creat noul stat Israel. Există multe date referitoare la colaborarea lui Hitler cu organizațiile evreiești și la sponsorarea acestuia de către mari magnați de origine evreiască, prin băncile acestora, etc. Lucrurile sânt îndeobște cunoscute și de aceea nu intrăm în detalii. În plus, azi există destule date care atestă că Hitler a fost agent britanic, s-au publicat cărți bine documentate pe această temă (cf. Greg Hallet, Hitler was a British agent (Hitler a fost agent britanic), 2006), lucrare care poate fi cumpărată pe Amazon. De asemenea, se știe că foarte tânăr fiind, înainte de Primul Război Mondial, Hitler și-a vizitat fratele căsătorit în Anglia, iar după o scurtă ședere la acesta, a fost racolat de Serviciile Secrete britanice.
În schimb, Mișcarea Legionară a fost una sui generis și de aceea neagreeată, nici de Hitler, nici de serviciile britanice, probabil că nici de francezi, cu atât mai mult de ruși, întrucât strica o grămadă de planuri, mârșave în esența lor.

Prin urmare, Codreanu și Mișcarea creată de el nu concorda cu planurile politice din Europa acelei vremi. În niciun caz, nu trebuie să ne gândim la un plan intern al Serviciilor Secrete locale de a-l elimina pe Corneliu Codreanu, chiar în colaborare cu regele, deși un astfel de plan ar fi putut exista doar în stare latentă, dar a fost implementat doar după ce Carol a făcut o vizită în mai multe țări europene, inclusiv Germania. Englezii au dat de înțeles României că a fost lăsată în seama Germaniei, cel puțin la acea vreme. Cu toate acestea, Hitler nu a făcut nimic să aducă Mișcarea Legionară la putere. Ba dimpotrivă, a făcut cam tot ce putea face să o distrugă. Să nu uităm cum s-a comportat cu legionarii refugiați în Germania. Cred că acest ‘detaliu’ spune enorm de mult cu privire la sentimentele lui Hitler pentru Mișcarea Legionară. Prin urmare, este evident că regele Carol II putea avea acest plan, dar nu a îndrăznit să-l pună în aplicare fără acordul lui Hitler, noul patron al României. Este de presupus că atât Carol cât și Hitler (precum și serviciile străine) au crezut că după eliminarea lui Codreanu, Mișcarea Legionară va slăbi și nu va mai reprezenta un pericol pentru planurile de distrugere a Europei, iar lăsarea lui Horia Sima să preia frâiele Mișcării, nu era de vreun interes anume, dar s-au înșelat rău de tot, în privința noulul lider legionar. Cred că oricine este de acord cu ideea că dacă Legionarii ar fi fost la putere nu ar fi cedat niciun teritoriu fără luptă, iar dacă ar fi rămas la putere în timpul războiului soarta Țării ar fi fost alta. Se spune că Corneliu Codreanu nu a numit niciun succesor în cazul dispariției sale, ceea ce este adevărat într-o oarecare măsură, deși el a sugerat că cel mai bun succesor al său era Horia Sima.

Prin urmare, Mișcarea Legionară nu a dat semne de a fi slăbit după asasinarea lui Codreanu și a unui mare număr de fruntași legionari, ba dimpotrivă au reușit să-l îndepărteze pe regele criminal și să câștige alegerile după abdicarea acestuia. Situație complet neprevăzută și prin urmare neplăcută pentru anumite centre de putere din afară, inclusiv Germania. De data asta, Hitler sfătuiește pe noul șef al Statului Român, Ion Antonescu care neavând habar cine este Hitler a acceptat planul acestuia de a elimina pe legionari de la putere înscenând așa zisa ‘rebeliune’ legionară punând astfel capăt Mișcării Legionare ca forță politică și slăbind grav posibilitățile României în pragul războiului. Pentru Hitler rămânerea legionarilor la putere echivala cu un dezastru pentru planurile sale din est. Nu avea nevoie atât de România ca aliat în război, cât avea nevoie de petrolul românesc fără de care războiul contra Uniunii Sovietice era practic imposibil. Antonescu era un mare patriot, dar un militar fără fler politic făcând o serie greșeli politice grave, dintre care eliminarea legionarilor din viața politică a României fiind cea mai mare greșseală a sa. A doua mare greșeală a fost aceea că nu l-a izolat complet pe tânărul rege semi-redardat (undeva la Sinaia păzit de o gardă specială), un individ incapabil de a lua vreo decizie corectă cum bine s-a văzut la 23 august, 1944.

Ceva mai târziu, în timpul războiului din răsărit mai mulți generali germani au înțeles cine era Hitler încercând să-l asasineze, dar acesta a scăpat de fiecare dată ca prin urechile acului. Cineva avea grijă să-l apere de orice pericol ca să-și poată duce la bun sfârșit planul diabolic. Ochiul atotvăzător al serviciilor secrete britanice veghea neîntrerupt.
Goebbels, după mine cel mai capabil politician de la vârf al Germaniei naziste, înțelesese și el foarte bine totul când a afirmat că Mișcarea Legionară a fost cel mai bun lucru pe care l-a dat Europa secolului 20. A zis-o în necunoștiință de cauză sau doar așa ca să-l măgulească pe un tânăr legionar?? Absolut exclus! Este evident că înțelesese și el foarte bine cum stau lucrurile, dar era prea târziu pentru Germania. Hitler adusese Germania și întreaga Europă pe marginea prăpastiei. Toți marii lideri politici ai Germaniei naziste au murit sau au fost condamnați la moarte numai Hitler a plecat în Argentina unde a trăit până la adânci bătrânețe. Cuvintele profetice ale lui Goebbels sânt confirmate azi de ura nutrită de clasa politică românească de azi, pigmentată cu mulți alogeni, dar și trădători de neam, față de Mișcarea legionară care este încă departe de a-și fi spus ultimul cuvânt

Ceea ce ni se servește astăzi drept istorie a celui de-al II-lea război monidal este 90% minciună de cea mai joasă speță. Cred că a venit vremea să nu scriem adevărata istorie. Adevărul eliberează și nu trebuie să supere pe nimeni.

Mihai Vinereanu