Text primit de la dl Dumitru Rujan

*

 Pe cât a fost vândută Transilvania, de către Franz Ioseph, Ungariei!

 

*

Dupa ce Rusia a vandut,tot in anul 1867 Alaska catre SUA, contra a 7,2 milioane de dolari, pe 15 Martie 1867, dupa acelasi „model” si Guvernul de la Budapesta al lui Gyula Andrassy a propus lui Franz Ioseph acelasi lucru cu Transilvania cu prilejul depunerii la Wiena a Juramantul de credinta in fata Curtii Imperiale !
Atunci Monarhia si Curtea de la Wiena se afla intr-un moment de reala criza financiara, dupa Revolutia din 1848-49.
Stiind asta, Guvernul Ungariei a propus Imparatului acceeasi „varianta” pentru „rezolvarea problemei Transilvaniei”, dar la un pret de 10 ori mai mare! .
Ei bine, acest imparat nemernic al istoriei secolului XIX a semnat, pe 27 mai 1867 un act criminal: Legea privind incorporarea Transilvaniei la Ungaria!!
Inca de atunci s-a apreciat ca pretzul tranzactiei,
a fost socotit …unul foarte „bun”. Adica cel mai mare Palat Baroc din Europa, plus o foarte importanta suma de bani care a fost, de fapt, argumentul convingator pentru criza prin care trecea atunci  Curtea de la Wiena!
Este vorba de Palatul Godollo, construit in forma de dublu U, cu 8 laturi, langa care sunt anexate o biserica, o orangerie, si numeroase grajduri. Arhitectura unica a palatului a servit drept model si pentru alte castele unguresti din perioada Baroca.

*

Imagini pentru Palatul Regal Gödöllő

*

In anul 1867 Palatul Godollo si marele Parc ce il inconjoara a fost achizitionat de statul unguresc, si va fi folosit ca moneda de schimb pentru a „convinge” Familia imperiala sa „accepte” infiintarea Ungariei Mari” prin incorporarea Principatului Transilvaniei in… nou instituita Monarhie Austro-ungara.
Palatul a fost reconstruit si modernizat rapid cu mesteri mari din toata Europa, apoi a fost facut cadou, ca  dar de incoronare… si la Budapesta, a imparatului Franz Ioseph si imparatesei Elisabeta (Sissy), pentru a le fi resedinta de exceptie a acestora in Ungaria. (vom reveni cu amanunte)
Din 1920 pana la sfarsitul celui De-al Doilea Razboi Mondial  Palatul Godollo a fost resedinta de vara pentru Guvernatorul Ungariei Miklos Horthy. (A.D.)

*
*
Nota redacției: A mai fost și mâna lui Bismarck, se pare. Oricum, important e să se știe cum s-a realizat Ungaria Mare, cu ce sacrificii, cu ce jertfe pe câmpul de onoare!