În principiu, cererea maghiarilor ar trebui luată în serios de „partea” română. În principiu zic, adică dacă ne-am afla într-o situație normală, obișnuită. Din păcate între români și maghiari nu sunt relațiile dintre finlandezi și suedezi, dintre austrieci și italieni, de pildă. De câte ori au putut, ungurii s-au dovedit lipsiți de loialitate față d populația majoritară, lipsiți de cuvînt, de onoare! S-au dovedit incapabili să accepte decizii internaționale vădit corecte, acceptate de toată lume ca atare, ca decizii corecte!

Oridecâteori românii au fost la ananghie ungurii au sărit la gâtul nostru cu o lașitate dezgustătoare! Ca apoi să pretindă tratament corect!

Din păcate au parte de un tratament corect din partea româînilor, un tratament care atunci când îi discriminează îi discriminează pozitiv, în favoarea lor.

Repet: comportament dezgustător, la nivelul liderilor cel puțin…

.

.

 

Universitate si spital in limba maghiara in inima Romaniei? De unde sa vina banii

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 09:39

   

Universitate si spital in limba maghiara in inima Romaniei? De unde sa vina baniiFoto: Arhiva Ziare.com
Maghiarii din Transilvania vor infiintarea unei universitati de medicina si farmacie si a unui spital privat, unde sa se foloseasca limba maghiara, iar fondurile sa vina de la Guvernul din Budapesta.

Vicepresedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Zakarias Zoltan, a propus, la Baile Tusnad, organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestei idei, scrie Mediafax.In cadrul unei dezbateri de la Universitatea de Vara Tusvanyos, profesorii de la Departamentul maghiar al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures si reprezentanti ai societatii civile au ajuns la concluzia ca „soarta educatiei medicale” in limba maghiara la aceasta institutie de invatamant are un viitor „sinistru”.

Asadar, Zoltan sustine ca a aparut „ideea unor alternative”, adica o universitate separata finantata de statul maghiar, precum si construirea unui spital privat si unor clinici care sa deserveasca institutia de invatamant.

„Din pacate, unii vad foarte sinistru soarta educatiei medicale de la UMF. Timpul trece, nu este asigurata continuitatea cadrelor didactice si din acest motiv in unele capete s-a ivit idea unor alternative. Logic, daca nu este o perspectiva pentru rezolvarea acestei probleme, atunci, la nivel de discutii, deocamdata, sa fie o universitate separata de medicina, finantata de catre statul maghiar, cum este si Universitatea Sapientia.

In acest context, normal ca se iveste si problematica bazei spitalicesti si a clinicilor care trebuie sa deserveasca aceasta universitate si, in acest context, poate sa apara si problema infiintarii unui spital particular, normal, finantat de catre Guvernul ungar”, a explicat Zakarias Zoltan.

Liderul PPMT a propus organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect, in care factorii de decizie politici, reprezentanti ai societatii civile si membri ai sferei profesionale sa isi prezinte opiniile, iar la final sa existe o concluzie.

La randul sau, presedintele Societatii Medicilor de Familie Harghita, Soos Szabo Klara, a spus ca o linie in limba maghiara reprezinta „un drept si o dorinta pe care guvernantii si statul roman ar trebui sa o respecte”.

„Bineinteles ca este nevoie, din moment ce in Romania traiesc in jur de 1,5 milioane de maghiari. Este o dorinta, zic eu, fireasca sa poti sa inveti in limba ta materna, o dorinta pe care guvernantii si statul roman ar trebui sa ne-o respecte, pentru ca este si un drept al nostru.

Sa inveti in limba materna nu inseamna ca te indrepti impotriva cuiva sau a ceva. Sa vii sa te revolti impotriva cuiva care vrea sa invete in limba materna, eu zic ca este absurd, este lipsit de bunavointa, de o viziune corecta care sa contribuie la o viata normala in aceasta societate, in care valorile sa fie pe primul plan si nu non-valorile”, a precizat Soos Szabo Klara.

Intr-un interviu acordat recent Ziare.com, Mariana Pacurar, decana Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF Targu Mures, a sustinut ca „au existat tensiuni si este mare pacat ca unii politicieni angreneaza cadre didactice si mai ales studenti intr-o lupta politica absurda, incercand sa-si faca un capital politic intr-o profesie umana, dominata doar de stiinta si de o infinita iubire fata de semenul bolnav”.

Profesori si studenti sunt atrasi intr-o lupta politica absurda – Interviu cu decana Facultatii de Stomatologie Tg Mures

„Noi ii consideram pe colegii nostri, fratii nostri, exact ca in juramantul lui Hipocrate, iar studentii sunt tratati in mod egal, la ambele linii, romana si maghiara. Boala, ca si iubirea, nu cunoaste bariere lingvistice. Poate ca proiectele comune, prieteniile dintre studentii romani si maghiari, casatoriile mixte vor reprezenta factorii de echilibru dintre oamenii care traiesc impreuna pe aceste meleaguri si vorbesc fluent ambele limbi”, ne-a mai declarat Pacurar.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.