Mihai
45 aprobate

mihai@yahoo.com
82.77.225.13

 

 

Cand un inventator creaza nenumarate masini si dispozitive, descopera anumite fenomene fizice pe care stiinta nu le cunostea pana atunci, cand prin studiu si calcule creaza formule, elaboreaza legi fizice, etc, cine poate sa-i conteste munca pe care a depus-o si rezultatele deosebite pe care le-a obtinut ?
Poate un Profesor, dr, docent, etc, de valoare incontestabila, sa stie mai multe despre acele realizari decat stie inventatorul lor ?
Poate acel profesor merituos sa vorbeasca mai bine studentilor despre noua inventie sau descoperire, dacat creatorul de drept, cel fara diploma academica, dar cu studii nefinalizate si autodidact ?

Prima anvelopa pneumatica practica a fost realizata in anul 1887 de catre inventatorul scotian John Boyd Dunlop in timp ce activa ca veterinar in Belfast.
Altii au ,,inventat-o” mai tarziu dupa ce au vazut si inteles cum poate fi construita o anvelopa.

Nici in prezent realizarile lui Tesla nu sunt intelese de publicul larg, pentru ca bretelele sau parti din brevetele lui au fost ascunse.Chiar si pentru cei putini care au avut acces la ele, ca Elon Musk si altii, nu a fost usor sa le inteleaga, desi acestia sunt ingineri pe bune nu pacalici ca felcerul Arahat sau jalnicul Gheorghita, care spun lumii ca sunt medici cu inima si cord.

Studiul este absolut obligatoriu daca vrei sa realizeri lucruri importante, si nu necesita neaparat o diploma, asa cum diploma fara studiu nu are nicio valoare.

Exista un film polonez ,,Vraciul” cu un profesor chirurg de mare valoare care dintr-un anumit motiv ajunge sa-si piarda partial memoria. Fara sa stie cum il cheama, de unde este si ce profesie are, cutreiera Polonia in cautare de locuri de munca pentru a supravietui. Ajuns la o moara unde reuseste sa se angajeze, Vraqciul descopera ca fiul morarului nu poate merge pentru ca si-a rupt ambele picioare si doctorul din zona, doctor in medicina, i le-a pus gresit in atele si a lasat tanarul infirm.
Desi nu stia nimic despre sine, Vraciul nu-si uitase meseria de chirurg, si fara sa poata spune de unde stie sa opereze, il convinge pe baiat si pe tatal acestuia ca el poate sa-l opereze pe tanarul deznadajduit.
Operatia facuta cu o dalta, un ciocan, o lama taioasa in loc de bisturiu, sterilizate prin fierbere intr-un ceaun, reuseste, si dupa un timp baiatul reinvata sa mearga.
Vraciul incepe sa vindece fara bani taranii din zona cu plante medicinale, dar face si alte operatii reusite.
Se intampla un accident de motocicleta si fata care era pe motocicleta cu logodnicul ei trebuie operata la cap, pentru ca a cazut cu capul de o piatra si osul i-a intrat in creier. Cu instrumentarul rudimentar pe care Vraciul il avea, o astfel de operatie era imposibila, iar fata era intr-o stare foarte grava care necesita o interventie rapida si profesionista. Medicul din zona, desi venise cu o trusa cu tot instrumentarul necesar, refuza sa faca operatia, considerand ca fata este pe moarte.Vraciul se vede nevoit sa fure trusa, si dupa ce doctorul si familia baiatului pleaca in graba sa duca ranitul la o clinica din Elvetia pentru o fractura deschisa, vraciul se pregateste de operatie ca un adevarat chirurg ce era, fara sa-si poata aminti acest ,,amanunt”.
Operatia reuseste si fata isi revine.Dupa un timp, doctorul vine cu Politia sa-si recupereze trusa FURATA de un vraci, nu un doctor in medicina ca el.
Vraciul este inchis pentru furt, pentru ca trausa cu instrumentar furata a contat mai mult in fata instantei decat viata fetei.
Dupa ce logodnicul vindecat se intoarce din Elvetia, se casatorreste cu fata pe care o credea moarta, si amandoi hotarasc sa-l salveze pe salvatorul lor, Vraciul.
Se redeschide procesul si pe langa un avocat bun, ei aduc ca martor in instanta un chirurg din Varsovia. In fata instantei, chirurgul recunoaste ca asemenea caz nu exista in istoria medicinei, ca un om frara pregatire medicala sa faca asemenea operatii. Pentru ca fata operata pe creier este martor, ea isi spune numele intreg si abia atunci Vraciul isi aminteste ca asa il cheama si pe el.
Chirurgul il recunoaste pe profesorul disparut in persoana lui Antoni, Vraciul fara diploma la purtator.

Desi povestea este lunga dar frumoasa, am vrut sa subliniez ca atunci cand stii bine o meserie, chiar daca nu ai diploma sau nu o ai la indemana, si nici macar nu stii cum te cheama, poti face lucruri deosebite, iar un farsor se ascunde in spatele unor diplome si titluri fara sa-si onoreze meseria si respectiv juramantul.