Omul forte de la Atena ne anunță că vom ”vinde” aproape gratis România CONTROVERSA ZILEI de Andrei Bădin

0
757

de Andrei Bădin

Două știri la câteva zile distanță care privesc direct România și peste care se lasă o tăcere mormântală la București.

Primapremierul grec Kyriakos Mitsotakis a spus că nu va accepta condițiile UE pentru accesarea fondului de urgență de ”relansare” economicăăla prezentat la București triumfalist că am lua 33 miliarde de euro și că virgulă covrigii vor sta pe cozile maidanezilor.

A doua știre difuzată de Radio Europa Liberă: „Urmează o luptă pentru resurse în UE” ne-a spus un specialist de la Bruxelles, o luptă în urma căreia doar unele țări se vor califica, fiindcă banii europeni vor fi condiționați de respectarea statului de drept”.

Mitsotakis sugerează ”condiții” asemănătoare acordului de tristă amintire cu troica financiară care a dus la cedarea unor importante părți din economia elenă (porturi, aeroporturi etc) și ”reforme” (austeritate) impuse de la Berlin și Bruxelles.

A doua știre difuzată de postul de radio finanțat de Congresul Statelor Unite vorbește de ”bătălia pentru resurse” și că România este în bad position. Da, știm avem multe resurse: de la gazele din Marea Neagră la aurul de la Roșia Montană și alte, multe altele. Ce sugerează Europa Liberă e că vom fi nevoiți, deoarece vezi Doamne nu respectăm statul de drept, să le dăm ieftin, în schimbul ”ajutorului financiar”.

Mitsotakis e ”popular” european, de ”dreapta” și vorbește. Și Iohannis și Orban sunt tot ”populari”, dar tac. Dar Kyriakos stie că jecmănirea Greciei după acordul cu Troica a lăsat urme adânci în vechea Eladă. Știe că grecii nu vor accepta o a doua jefuire în nici 10 ani.

Ceea ce nu spune direct Mitsotakis e că ”pandemia” va înseamna o notă de plată piperată pentru țările bogate în resurse, dar neimportante politic în Europa, în dauna celor foarte bogate dar care au nevoie încă o dată de resursele Estului și Sudului ca să se îmbogățească.

Subliminal grecul ne spune că vom ”vinde”, adică vom da aproape gratis, ceea ce nu am ”dat” până acum. Fie prin condițiile ”împrumutului” de ”relansare” de la Bruxelles (nimic nu e gratis), fie prin vechea găselniță a nerespectării ”statului de drept”.

Grecii au fost nevoiți să-și ”dea” aeroporturile și porturile nemților, chinezilor și altora. Noi încă nu am dat Otopeni și alte aeroporturi. Și nici portul Constanța și, mai ales, porturile de pe Dunăre.

Nu ”vom vinde țara”. Mă tem că o vom da ieftin, dacă nu chiar gratis…

PS: La nivelul guvernului de la București de câteva luni se coace un plan de ”privatizări”. Toți tac…