Protest
17 februarie 2013, București

Negarea Holocaustului la Academia Română

Am luat cunoștință, prin intermediul unor site-uri care, în mod constant, propagă antisemitism, de declarațiile profesorului Vladimir Iliescu în Aula Academiei Române.
Acesta a declarat, într-un discurs în fața academicienilor români și, ulterior, pentru un site care militează pentru reabilitarea memoriei unui criminal de război și a altor membri ai Mișcării Legionare, că „Holocaustul este o minciună cosmică”. Declarațiile profesorului Vladimir Iliescu au fost făcute în data de 14 februarie 2013, în Aula Academiei Române, când a avut loc lansarea volumelor „România 1945 – 1989. Enciclopedia regimului comunist. Represiunea”, vol. II. F-O (coordonator Octavian Roske), „România 1945 – 1989. Enciclopedia regimului comunist. Instituții de partid, de stat, obștești și cooperatiste” (coordonator Dan Cătănuș), lansare organizată de Institutul
Național pentru Studiul Totalitarismului, potrivit anunțului făcut de Academia Română.
Ne exprimăm consternarea față de declarațiile negaționiste ale profesorului Iliescu, și, în egală măsură, față de aplauzele colegilor academicieni. Negarea Holocaustului din România, în termeni expliciți, în cadrul celui mai înalt for științific al României, este o premieră și un semnal extrem de grav. Acum înțelegem reticența, timp de zece ani, a unor membri ai Academiei Române în a menționa conotația rasistă și antisemită a definiției cuvântului „jidan”. Aplauzele din Aula Academiei oferă o explicație și pentru continuitatea în activitate a unor istorici negaționiști, a căror credibilitate științifică contează doar în curtea instituției menționate, care își promovează nestingheriți așa-zisele cercetări de rescriere a istoriei, ștergând cu buretele crimele odioase ale mareșalului Ion Antonescu și ale Mișcării Legionare. Din punctul nostru de vedere, acest moment marchează acceptarea de către Academia Română a teoriilor negaționiste și conspiraționiste care, în perioada interbelică, au dus la exterminare a peste 280 000 de evrei români și ucraineni și 11 000 romi din România de către regimul Ion Antonescu.

– Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”
– MCA România – Centrul de Monitorizare și Combatere a Antisemitismului
– Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii

S-a încheiat textul PROTESTULUI. De la un capăt la altul aberant, de vrem