Avem dovada. Virgil Popescu, sabotaj, cu premeditare, al sistemului energetic

După ce a oprit, abuziv, activitatea termocentralei Mintia, în martie anul trecut, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a reușit, din pix, să scadă valoarea obiectivului strategic cu 40 milioane de euro, retrăgând-o din exploatare în decembrie 2021, ne spune conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Zilele trecute, a fost aprobată vânzarea termocentralei, al cărei preț va scădea, la licitațiile care vor urma, ca să o cumpere cine trebuie.

Mai întâi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a decis stoparea activității termocentralei Mintia și intrarea în conservare la începutul lunii martie 2021, lăsând în frig mii de oameni și rupând din sistemul energetic național o mie de MW de energie electrică. Termocentrala putea funcționa pe avizul de mediu până în decembrie 2021, iar decizia ministrului a fost de neînțeles.

Acum însă a fost decisă vânzarea termocentralei la un preț de 60 de milioane de euro, în loc de 100 de milioane de euro, valoarea reală a activului. Cele 40 de milioane de euro au fost scăzute după ce ministrul Popescu a decis, în 9 decembrie, să o retragă din exploatare, transformând termocentrala în activ nefuncțional, care, evident, i-a înjumătățit valoarea, ne spun sindicaliștii de la Solidaritatea Hunedoara.

”Se pare că Ministerul Energiei nu este la curent cu evoluția crizei energetice din Europa și merge pe același drum. Dacă agenda este să o predea cuiva, atunci trebuie predată și nu îl interesează ce costuri vor fi pentru România. Dacă ar fi pornit termocentrala Mintia pe grupul care funcționează pe gaz, la prețurile mari care erau acum în piață, s-ar fi făcut și profit. Prețul de 60 de milioane de euro, cu care scot la vânzare termocentrala Mintia, îl scoți după o lună de funcționare cu două grupuri. Dacă nu se adjudecă la prima licitație, prețul termocentralei va scădea cu 30% și tot așa, după fiecare licitație”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Termocentrala are toate grupurile pe gaze

Se vorbește foarte puțin despre faptul că termocentrala Mintia, cu o capacitate de producție energie electrică de 1.350 MW, funcționează și pe gaze, cu toate cele 5 grupuri, pentru că așa a fost proiectată, astfel că pretextul ministrului Energiei, că ar fi poluantă din cauza cărbunelui, nu stă în picioare. Ministrul a tot declarat că viitorul investitor, adică cel căruia îi va vinde Mintia, trebuie să aibă două grupuri pe gaz, care să producă 800MW.

În momentul de față, un singur grup poate funcționa, iar pentru celelalte este nevoie de o investiție minimă în redimensionarea conductei de gaz. ”Singura problemă este capacitatea țevii de gaz, care este prea mică și care trebuie redimensionată. Gazoductul BRUA trece undeva la 30-40 de km de termocentrală și se poate face un branșament nou, dimensionat pe debitul necesar, o investiție de câteva milioane de euro. Se poate folosi și producția internă de gaze, existând și posibilitatea de a monta o conductă în paralel cu cea existentă. Iar investiția se putea face din profitul obținut de termocentrala Mintia într-un an de zile, dacă Ministerul Energiei ar fi lăsat-o să funcționeze pe grupul de gaz”, ne-a precizat președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc.

Statul a decis vânzarea

Principalii creditori ai termocentralei Mintia au votat pentru vânzarea acesteia. Cine sunt aceștia? Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului de Mediu, ANAF-ul, Hidroelectrica și Apele Române, adică statul român. Singura care nu a votat, pentru că, se pare, nu a fost prezentă, a fost Hidroelectrica. ”Firmele din afară, despre care se vorbește că ar fi interesate să cumpere, nu vor deloc să cumpere Mintia, ele erau interesate doar să aducă grupuri energetice, pe care să le plătească statul român. Numele acestea se vehiculează doar ca să nu fie singur Gabriel Comănescu, cu GSP Power”, a mai afirmat Cristian Iștoc, liderul Sindicatului Solidaritatea.