„Secolul 21 va fi secolul Asiei. Noi, cei din Europa Centrală, credem că Occidentul şi-a pierdut treptat încrederea în propria misiune”

0

„Maghiarii nu au pierdut niciodată din vedere misiunea lor”, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán joi, 9 septembrie 2021, la deschiderea noului an, la Colegiul Mathias Corvinus din Budapesta.

În discursul său premierul maghiar a afirmat faptul că secolul 21 va fi secolul Asiei „nu este deloc de la diavol”, dar în acelaşi timp „consumă sufleteşte Europa, care este atât de mândră de primatul său spiritual” şi Statele Unite, obişnuite să fie forţa conducătoare, economică şi militară, a lumii.

În opinia sa, supremaţia mondială a Occidentului timp de 400 de ani a fost susţinută şi de conştiinţa acestuia privind excepţionalitatea şi misiunea sa, care îi era sursă de inspiraţie
şi de încredere în sine. Cu toate acestea ceva s-a schimbat la începutul secolului 21, iar civilizaţia occidentală se confruntă acum cu provocări serioase. El a amintit aici faptul că, în America, neomarxismul numit „woke” preia conducerea instituţiilor care formează ideile şi gândirea, în timp ce în Europa are loc în prezent un flux demografic, politic și economic musulman, care creează o situaţie inedită în Franţa, Italia, Olanda, Belgia, Germania şi Austria.

Viktor Orbán a remarcat că Occidentul nu este în măsură să ofere răspunsuri politice adecvate la aceste probleme „de nicio parte a Oceanului”.

„Pe scurt, noi, cei din Europa Centrală, credem că Occidentul şi-a pierdut treptat încrederea în propria misiune”, a spus el, continuând: „Occidentul nu mai caută sensul istoriei proprii, ci mai degrabă vorbeşte despre sfârşitul său iminent, reinterpretează sau şterge anumite perioade, unele din ele le consideră de-a dreptul ruşinoase, demne de eliminat şi nu reuşeşte să le înlocuiască cu nimic”.

El a mai adăugat că cei care nu sunt paralizaţi, ci sunt chiar foarte activi, sunt consideraţi „forţe deconstructive şi dezintegratoare”, care „poate că ar fi mai bine dacă ar fi paralizaţi”.

Premierul maghiar a evocat constatarea din lucrarea lui Karl Popper care stă la baza ideologiei societăţii deschise: oricine acordă o valoare specială şi o misiune istorică propriei naţiuni sau propriei comunităţi politice este un duşman al societăţii deschise şi, de fapt, construieşte tirania. „Această concepţie poate fi considerată declaraţia cea mai influentă şi cea mai distructivă a gândirii occidentale de după Al Doilea Război Mondial”, a spus Orbán, menţionând că conceptul de societate deschisă a privat Occidentul de credinţa sa în propriile valori şi în misiunea istorică, iar acum, în perioada „fluxului musulman” şi a ascensiunii Asiei, împiedică Occidentul să-şi confrunte propria misiune cu noile centre ale puterii intelectuale şi politice, aflate în ascensiune.

Prim-ministrul Ungariei a atras atenţia asupra faptului că central-europenii cred că, în lipsa unei misiuni, sunt sortiţi eşecului.

„Cel care îşi pierde credinţa în propria sa excelenţă şi misiune, pierde şi inspiraţia, motivaţia de face eforturi pentru mai bine şi, în cele din urmă, devine nesemnificativ”.

Viktor Orbán a subliniat că sarcina maghiarilor în trecut a fost organizarea Bazinului Carpatic şi asigurarea coexistenţei şi prosperităţii popoarelor din zonă.

„Timp de mai multe secole, misiunea şi vocaţia noastră a fost protejarea Bazinului Carpatic independent”, pentru ca „să nu ne lăsăm încadraţi” în sistemul politic, cultural şi de stat german sau otoman, a spus premierul ungar.

Orbán a amintit că invaziile tătarilor, câştigul de teren al lumii musulmane în Evul Mediu, ocupaţia nazistă şi cea sovietică, anticreştinismul deceniilor comunismului au îmbinat protejarea Bazinului Carpatic şi a creştinismului, creând o mare vocaţie cu semnificaţie naţională, central-europeană şi chiar europeană.

El a menţionat că procese similare au avut loc în Polonia şi în Balcani, unde trăiesc, de asemenea, popoare care pot răspunde la întrebarea care este misiunea şi vocaţia lor naţională.

Potrivit lui Orban, creştinismul constă din două elemente, din credinţă şi din forme de viaţă inspirate şi create de credinţă. Guvernele nu sunt competente în materie de credinţă, de
aceea, când vorbesc despre creştinism şi democraţie creştină, se referă la forme de viaţă născute din societăţi impregnate cu credinţa creştină.

Orbán a subliniat că toate acestea au creat o perspectivă diferită asupra vieţii şi un altfel de respect de sine al naţiunilor din Europa Centrală. Când se discută cu liderii ţărilor din Europa de Vest despre gen, migraţie, suveranitate naţională sau „tendinţele imperiale periculoase de la Bruxelles”, partenerii de discuţie interpretează dezbaterile şi diferenţele de opinii ca întârzieri de fază ale procesului de dezvoltare, a spus premierul.

Potrivit lui Orbán, ei cred că „noi suntem pur şi simplu înapoiaţi, dar cu siguranţă îi vom ajunge din urmă”. Nu înţeleg că este vorba de fapt de o diferenţă culturală, geopolitică şi filosofică profundă, a adăugat şeful guvernului de la Budapesta.

El a spus că în Europa Centrală, munca şi realizările personale ale tuturor membrilor comunităţii, ai naţiunii, se adaugă „într-un mare efort comun al îndeplinirii misiunii noastre”. „De aceea, toţi cetăţenii Ungariei sunt mândri în mod conştient, ei sunt conştienţi de importanţa vieţii lor şi a muncii pe care o depun”.

Prim-ministrul maghiar a menţionat că o concepţie de viaţă bazată pe misiune este în primul rând o chestiune de inimă şi nu de raţiune.