Viktor Orban critică deschis cum a ajuns U.E să acționeze în ultimii ani!
Liderul maghiar cere Uniunii să se schimbe, dacă nu vrea să aibă parte de o scindare.Orban a spus, la Congresul FIDESZ, că UE este doar o ”umbră” a ceea ce fost și o ”ruină”…”Nu vrem să fim înjugați de o altă dictatură, de data aceasta una occidentală”, a punctat curajos si la obiect premierul de la Budapesta, care vorbește despre noua culoare a UE, cea a curcubeului, aluzie la noua ideologie ce favorizează minoritățile sexuale. ”Acum trebuie să cântăm imnuri de slavă Germaniei”, a mai spus premierul ungar, care a punctat că ”în Ungaria, căsătoria implică un bărbat și o femeie, tatăl este bărbatul, iar mama este femeia, iar copiii noștri trebuie lăsați în pace. Vrem să fim suverani, nu să ne trezim în niște State Unite ale Europei”.
Desigur, si noi ,romanii ne opunem creării unei noi… rase europene , care este politically correct, asa zisa multiculturalitate , incepand cu normalitatea vietii , care spune că nu există diferențe de gen.. Iar Orban Viktor a explicat poate provocator , la Congresul FIDESZ ” Suntem unguri, corecti nu proști , ca să servim interese străine, așa cum vrea stânga din opoziție”, a încheiat Viktor Orban in cel mai dur mesaj al său din ultima perioadă.Si in continuare: “Ca și când epidemia și imigranții nu ar fi suficiente, avem și o rețea internațională condusă de la Bruxelles care vrea să impună taxe brutale pentru proprietăți și pentru automobile, mascate ca măsuri pentru protecția mediului. Vor să amenințe nu securitatea financiară a marilor multinaționale care distrug mediul, ci securitatea financiară a oamenilor simpli. Situația este îngrijorătoare peste tot în Europa, dar în Ungaria este și mai gravă, pentru ca aici vor avea loc alegeri, iar oponenții noștri cred în Bruxelles și vor să slujească Bruxellesul, nu interesele Ungariei. Încălziți-vă mai puțin, folosiți mai puțină apă, conduceți mai puțin, iar dacă nu faceți asta, atunci plătiți mai mult. Ne întoarcem în comunism, când Kadar spunea că nu chiflele sunt mai mici, ci fălcile sunt mai mari.” .Entuziasmul nostru legat de comunitatea din care facem parte s iar UE slabeste pe zi ce trece a ajuns o umbră, o umbră în culorile curcubeului, a ceea ce a fost odată. Dacă va continua așa, va ajunge un peisaj selenar. Nu este suficient să ne apărăm în fața Bruxellesului, trebuie ca Bruxellesul să se reformeze. Și chiar și această reformă nu va fi suficientă. UE trebuie să se reînnoiască total, dacă nu vrea să se dezmembreze. De aceea susținem inițiativa polonezilor și a președintelui Kaczynski de a reorganiza toată dreapta europeană.
O Germanie europeană, nu o Europă germană?! Am aderat la UE pentru că ne-au recomandat să ne integrăm. Părea o ofertă bună. Integrarea însemna să faci lucrurile împreună, în colaborare și cu prietenie. Am căzut de acord ca doar anumite lucruri să fie decise la nivelul UE, restul rămânând de competența statelor. Nu vrem să fim înjugați de o altă dictatură, , de data aceasta una occidentală. Este evident că drepturile ne sunt luate încetul cu încetul de o nouă specie, homo bruxellicus. Nu trebuie să acceptăm pasiv toate planurile și proiectele Bruxellesului. Nu a fost vorba să renunțăm la părți importante din cultura noastră din religia noastra și din istoria noastră pentru niște presupuse ideologii și principii mai înalte.. În trecut, regiunea noastră a fost amenințată în special de Est, însă acum nu avem un conflict Est-Vest. Este un conflict Vest-Vest. Trăim acest conflict și situația este îngrijorătoare. Nu vom renunța la dreptul de a ne apăra frontierele. Nu vom renunța la dreptul de a spune nu imigranților. Și insistăm că, în Ungaria, căsătoria implică un bărbat și o femeie, tatăl este bărbatul, iar mama este femeia, iar copiii noștri trebuie lăsați în pace. Vrem să fim suverani, nu să ne trezim în niște State Unite ale Europei. Integrare, da. Fuziune, nu. În trecut, niște republici libere au fost încorporate într-o alianță a Rusiei. Acum trebuie să cântăm imnuri de slavă Germaniei. Statele baltice ne pot spune bine cum au arătat Statele Unite ale Estului, adică URSS. Sper că guvernul ce se formează acum în Germania își dorește o Germanie europeană, nu o Europă germană, unde Berlinul le spune celorlalți ce să facă.
Prieteni, UE așa cum arată astăzi este ruinată. Scopul nostru este să facem diferența. Nu vor scăpa ușor de noi. Vom rămâne în UE și vom cere schimbarea. Trebuie să ne opunem unificării mascate, pentru că nu este în interesul popoarelor Europei, ci doar în interesul elitelor, politicienilor, ideologilor, birocraților și liderilor marilor multinaționale. Asta este lumea unchiului Gyuri Soros. Asta este armata lui. Ne opunem creării unei noi rase europene, care este politically correct, multiculturală, care spune că nu există diferențe de gen. Asistăm aceste experimente pe oameni, iar fiecare țară are dreptul de a sta departe de ele.Ne cer să renunțăm la oportunități de care ei au profitat. După Europa, haideți să aruncăm o privire asupra întregii lumi. Modul în care economia lumii își mută centrul de greutate de la Vest spre Est are un impact decisiv asupra competiției dintre țări. Cei care nu s-au identificat cu propria țară, ci cu Vestul, au probleme în acest moment. Ungurii nu au făcut această greșeală. Ne-am considerat unguri, iar dacă aparținem Vestului este pentru că suntem unguri. Sunt ungur, deci sunt european, spunea Jozsef Antal. În urmă cu 15 ani, 80% din toate investițiile din lume aparțineau Vestului și doar 20% erau cu capital din Est. Acum, după 15 ani,… 70% sunt investiții din Est și doar 30% sunt din Vest. Nu ne bucurăm că țările vest-europene și SUA își pierd treptat rolul economic,in Europa însă aceasta nu reprezintă pentru noi o problemă de identitate, ci o sarcină.
Sarcina este complicată de faptul că suntem membri NATO, condusă de SUA, care se luptă cu puterile emergente din Asia, în special cu China. SUA vor ca UE, inclusiv ungurii, să-și reducă relațiile comerciale cu China. Însă comerțul cu China este o mare afacere pentru toata lumea, proporțional cu forța economică a fiecărei țări. Prieteni, anul trecut, SUA au avut schimburi cu China mai mari decât toate cele ale UE, iar asta înseamnă că americanii ne cer să renunțăm la o oportunitate de afaceri de care ei profită din plin.!! Cred că ar trebui să ne opunem acestei solicitări. În schimb, ar trebui să urmăm exemplul SUA și să construim cele mai bune relații economice cu Asia și cu China. 2019 a fost anul în care cele mai multe investiții nu au mai venit din Germania. Au venit din Est, din Coreea de Sud, iar în 2020 au venit din China. Acum, în 2021, din nou, Coreea de Sud și China își dispută primul loc.
Prieteni, dacă toată lumea face asta, atunci de ce ne torturează pe noi? O fac pentru că noi nu ne ferim sa expunem ipocrizia Vestului, care critică China, și Rusia, desigur, însă fac mari afaceri cu aceste țări – vedeți cazul Nord Stream…. Interesul Ungariei este reprezentat de respect reciproc, de relații diplomatice bune, de investiții mai mari, de comerț intensificat. Nu avem motive să ne abatem de la această linie. Nu suntem proști care să servim interese străine, așa cum vrea stânga din opoziție.”, a spus Viktor Orban.
(Rezumat,ddrujan)
ROMANIA ESTE O TARA OCUPATA !
Reactia la aceasta postare , preluata de maestrul Coja , a fost peste asteptari. Majoritatea m-a felicitat, altii m-au injurat si cativa patrioti au rupt legaturile cu mine.
Lucrurile sunt cunoscute. Dar nu sunt spuse. Motivul: Frica in oase si mai ales oportunismul. Indrasnesc sa merg mai departe, cu rostirea Adevarului.
Romania nu a fost o tara comunista.
Dupa terminarea facultatii am lucrat la televiziune. Am batut tara in lung si lat.
Ani de zile. Nu am intalnit nici un Comunist. Probabil chiar si vechii ilegalisti renuntasera la marxism – leninism.
Cu exceptile de rigoare Romania a fost si este o tara cu milioane de Oportunisti.
Ieri milioane de oameni ca se bateau in piept pentru Comunism, azi se bat in piept pentru Wieseliesm.
Ei au devenit peste noapte ,luptarori devotati impotriva antisemitismului.
Paradoxal , aceasta continua lupta impotriva antisemitismului……creiaza antisemitismul !
Este o operatie bumerang. Extrem de periculoasa si cu consecinte.
Imediat dupa revolutie vreo 3-5 la suta din romani se declarau antisemiti ,azi sunt convins, sunt suta la suta! Cel putin.
Deci nu ramane decat sa fac o clarificare ,pentru cei care pun la indoiala opinia mea.
Scriam nu demult..
Atentie romani :
S.O.S
ROMANIA TARA OCUPATA !
Presedintele Romaniei : Klaus Iohannis- German
Primul Ministru : Orban- Ungur
Seful SRI – Evreu
Seful Ser Extern – Tigan
Ministru de Externe- Evreu
Ambasador in SUA – Evreu
Ministru in aplicare legii legionare-Evreu .
Ma opresc aici desi lista este interminabila !
Si pentru ca ma apasa spunerea Adevarului:
Rolul Partidului Comunist Roman a fost preluat de
Institutul Wiesel anti Roman !
Dovada : Nu demult, un scritoras de limba idis Norman Manea a fost onorat (mare e gradina domnului) cu numirea ICR- New York)
Robert Horvath-Deva
Cineast SUA
Într-un interviu la emisiunea Kossuth Rádió, premierul Orbán a vorbit despre cele mai recente decizii de combatere a răspândirii coronavirusului: „Un lucru este cert, toți virusologii spun că suntem băgați până la gât în al patrulea val și că partea cea mai grea urmează să vină. Așadar, nu am depășit vârful. Prin urmare, cifrele vor crește și toată lumea poate lua virusul, dar nu toți cu aceleași consecințe”, a declarat premierul Viktor Orbán, potrivit About Hungary.
Potrivit premierului, oricine nu este vaccinat reprezintă un pericol nu doar pentru el însuși, ci și pentru noi toți ceilalți.
„Singurul lucru care ne protejează de acest virus este vaccinarea. Iar acum constatăm și noi, cel puțin experții sunt unanimi în a spune, că la 4 până la 6 luni după a doua vaccinare, nivelul de protecție al vaccinului slăbește. Prin urmare, se justifică o a treia vaccinare. Nu pot spune mai mult decât că eu însumi am făcut al treilea vaccin după al doilea vaccin. Nu am luat încă acest virus sau, dacă îl voi lua, sper să nu mă doboare”, a spus el.
ADVERTISING
Vorbind despre cei care au ales să nu se vaccineze, premierul Orbán a spus că dacă toată lumea s-ar vaccina, nu ar exista un al patrulea val, sau dacă ar exista unul, „ar fi mai degrabă unul micuț”.
„În cele din urmă, toată lumea va trebui să fie vaccinată; chiar și anti-vacciniștii își vor da seama că fie se vor vaccina, fie vor muri. Așadar, îi îndemn pe toți să profite de această oportunitate. Săptămâna viitoare vom avea o săptămână de vaccinare și puteți merge la 101 puncte de vaccinare, de la ora 7.00 la 19.00, pentru a vă face al treilea sau al doilea vaccin fără să vă înregistrați sau să vă înscrieți”, a declarat premierul.
SUA PARTICIPA LA SUMMITUL ASEAN
– reusind să întoarcă regiunea împotriva ei înseși
De Brian Berletic
Pentru prima dată în patru ani, un președinte al SUA a participat la summitul anual ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, din care nu face parte China insa America era dirijoarea). Într-un redux prost deghizat de „Pivot in Asia” din epoca Obama, SUA încearcă să pară interesate să contribuie la ASEAN într-o manieră constructivă, încercând de fapt să constrângă blocul regional într-o confruntare cu China în numele Washingtonului.
Reuters în articolul său, „Președintele american Joe Biden va participa marți la un summit virtual cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), prima dată în patru ani când Washingtonul se va angaja la cel mai înalt nivel cu un bloc pe care îl consideră cheia strategiei sale de a împinge înapoi China.”
Din moment ce chiar și mass-media occidentala nu face un mare secret din dorința Americii de a folosi ASEAN ca un coup/complot împotriva Chinei sale rivale, aceasta proasta șmecherie a SUA de a se angaja pentru a face recrutare prin utilizarea techii tactici Talmudice promisiuni si amanintari, un “Băț supradezvoltat și o aprovizionare larga de „morcovi.”
Citând un diplomat Asiatic, care a preferat să rămână anonim, Reuters raporta:
„Piesa care este cea mai importantă pentru regiune, este piesa economica, suntem cam blocați în faptul că regiunea spune: “Vreți sa puneti în aplicare un fel de structură strategică competitivă cu China, dar acest lucru nu aduce beneficii regiunii deloc. Și, între timp, noi cu toții avem relații economice în creștere cu China”.
ASEAN este foarte conștientă că SUA încearcă să folosească ASEAN împotriva Chinei în beneficiul Washingtonului și în detrimentul tuturor celorlalți din regiune. Australia servește în prezent ca un caz de studiu pentru regiunea Indo-Pacifica să se aiba în considerare Washingtonul cand aleg părțile.
ASEAN ar prefera să nu aleagă o parte, SUA sau China, ci să beneficieze de legături constructive cu toate națiunile, dar așa cum SUA a dovedit de nenumărate ori, nu numai în regiunea Indo-Pacifica, ci în întreaga lume – a nu alege o parte nu este o opțiune.
Dacă ASEAN ar fi obligată să aleagă o parte, nu este nevoie de multă imaginație pentru a ghici care parte ar fi aceasta.
Cel mai mare partener comercial al ASEAN este de departe China. După China, majoritatea statelor membre ASEAN își desfășoară majoritatea activității în cadrul ASEAN sau în Asia. În timp ce Statele Unite servesc drept al doilea cel mai mare partener comercial unic pentru mai multe națiuni.
ASEAN, nu ar putea gasi nicio ofertă imaginabilă sau vreo alternativă rezonabilă pentru a înlocui legăturile economice cu China.
Investițiile chineze, proiectele de infrastructură și chiar creșterea legăturilor militare cu membrii ASEAN sunt, de asemenea, importante. Există, de asemenea, turism, cu turiști chinezi care se înghesuie în regiune în număr mult mai mare decât toate națiunile occidentale la un loc. Un număr mare de călători chinezi în țările ASEAN creează, de obicei, sinergii care extind exporturile ASEAN în moduri noi. Turiștii chinezi au introdus fructul Durian Thai in China, descoperindu-l in timp ce erau în vacanță în Thailanda si a condus la o piață de export mare și încă în creștere pentru fructele din Thailanda în China.
Criza pandemica din martie august 2020 care a afectat China si tarile ASEAN nu a fost atat de puternica si paralizanta sau chiar fatala cum au mizat SUA si partenerii si nu a afectat prea mult aceste tari, comertul din zona a asigurat mentinerea productiei si pietelor la nivelul necesar de supravietuire si chiar de usor profit.
Morcovii de nepătruns ai Americii
Printre acesti morcovi se numără, potrivit Reuters, „distribuția vaccinurilor împotriva COVID-19, tehnologii pentru schimbările climatice, lanțurile de aprovizionare și infrastructura”. Cu toate acestea, China este, de asemenea, capabilă și a furnizat déjà vaccinuri si toate celelalte statelor membre ASEAN.
Ofertele SUA de a transfera producția din China în statele membre ASEAN ar fi tentante, chiar niste beneficii reale pentru ASEAN, dar cu siguranță nu cu prețul renunțării sau chiar atât de mult încât să reducă relațiile cu China.
Cine mai crede acum in promisiuni occidentale?
În ceea ce privește infrastructura, SUA și „Build Back Better World” (B3W) rămân limitate la trimiteri ambigue la propuneri la fel de ambigue care se învârt de obicei în jurul schemelor de finanțare, mai degrabă decât la tipul de expertiză tehnică tangibilă necesară efectiv pentru a construi proiecte semnificative necesare în regiune.
SUA tot flutura promisiuni în ceea ce privește infrastructura ce se va face, în timp ce China a terminat déjà o linie de cale ferată de mare viteză care leagă Laos ce’i fără ieșire la mare, la China, în nord și Thailanda la sud, a livrat primul tren de mare viteză de pasageri, și se pregătește acum linia pentru operațiunile din acest an.
Un alt tren de mare viteză produs de China este, de asemenea, în construcție în Thailanda, care va extinde segmentul Laos adânc în inima Asiei de Sud-Est.
China a finantat, de asemenea, în ultimii ani baraje, a construit autostrăzi si poduri în Asia de Sud-Est. Aceste proiecte alimentează acum regiunea și mută oameni și bunuri în întreaga regiune. Companiile americane construiesc într-adevăr fabrici în cadrul ASEAN și sunt cu siguranță contribuții pozitive la economia regiunii, dar, din nou, nu suficient pentru a convinge orice stat membru ASEAN, cu atât mai puțin blocul comunitar să pivoteze colectiv de la Est la Vest.
Reuters menționează, de asemenea, că SUA încearcă să colaboreze cu ASEAN pentru a aborda „provocările comune în ceea ce privește problemele maritime”. Reuters speculează că acest lucru se referă la disputele din Marea Chinei de Sud. Dar, după cum s-a subliniat de multe ori înainte aceste dispute nu sunt nici unice pentru regiune, nici limitate la disputele dintre China și statele membre ale ASEAN. Statele membre ale ASEAN au pretenții care se suprapun și, prin urmare, litigiul ramane intre ele. În toate cazurile, negocierile și rezoluțiile bilaterale sunt preferate, perspectiva ca aceste dispute să degenereze într-un conflict fiind astfel de neimaginat.
SUA s-au injectat în aceste dispute și, printr-o combinație de constrângere, ingerință juridică și influență exercitată asupra mass-mediei din regiune, încearcă să transforme aceste dispute în animozitate și chiar conflicte de care industria sa de armament poate profita și armata sa poate folosi ca pretext pentru a se înrădăcina și mai adânc în regiune.
Încercările repetate de a recruta ASEAN în eforturile continue ale Americii de a proiecta un conflict cu China au eșuat.
Concepția „AUKUS” este o reprezentare foarte vizibilă a acestui eșec. Singurele națiuni pe care Statele Unite au reușit să le ralieze împotriva Chinei sunt Australia care, la fel ca Statele Unite, nu se află în Asia, ci în Oceania, și Regatul Unit care locuiește la capătul Europei de Vest înconjurată de Oceanul Atlantic.
Națiunile din Asia nu sunt amenințate China, asa cum pretinde SUA, ci par mai puțin îngrijorate de Beijing și, în schimb, sunt din ce în ce mai obosite si ingrijorate de pozițiile SUA prin alianțe exact ca AUKUS.
Bățul supradezvoltat al SUA
În mod ideal, producția americană și infrastructura și comerțul chinezesc ar oferi beneficiul maxim pentru ASEAN care reprezintă cel mai bun din ambele lumi – și într-o lume multipolară aceasta este exact ceea ce regiunea ar încerca să achiziționeze. Cu toate acestea, în conformitate cu actuala „ordine internațională bazată pe reguli”, impusa de SUA, un eufemism pentru hegemonia americană, a rămâne neutru și a construi un echilibru reciproc avantajos al puterii, nu este o opțiune.
Pentru națiunile și chiar blocurile care refuză morcovii stabiliți pentru ei de Washington, SUA are un „băț” supradezvoltat și mult prea des folosit.
În cazul ASEAN, aceasta vine în primul rând sub forma subversiunii politice și a sabotajului economic. Statele Unite, prin intermediul National Endowment for Democracy (NED) cultivă o serie de grupuri de opoziție anti-China în întreaga ASEAN si alcătuiesc ceea ce mass-media occidentale numește „Milk Tea Alliance.” Tocmai pentru că niciun guvern actual din ASEAN nu este interesat să transforme China într-un inamic și să transforme Asia într-un câmp de luptă, SUA încearcă să le înlocuiască, prin revolutii colorate, cu regimuri clientelare care vor face acest lucru.
Aung San Suu Kyi și Liga Națională pentru Democrație din Myanmar, Thaksin Shinawatra și Thanathorn Juangroongruangkit și partidele lor politice din Thailanda, Anwar Ibrahim și coaliția sa politică din Malaezia și Sam Rainsy împreună cu Kem Sokha din Cambodgia reprezintă partidele de opoziție susținute de SUA care servesc acest rol special. Acestea sunt amplificate de mișcările violente de stradă și, în unele cazuri, de grupurile armate care lucrează împreună în cadrul națiunilor lor respective, dar și la nivel regional pentru a remodela ASEAN într-un front unit împotriva Chinei.
Pe măsură ce se desfășoară această subversiune politică sponsorizată de SUA – o repetare a „Primăverii arabe” sponsorizate de SUA în 2011 – SUA și aliații săi occidentali țintesc și bat economia ASEAN, în special în industriile în care China joacă un rol important în includerea turismului și a exporturilor agricole.
Această combinație de morcovi instabili și bastoane supradimensionate pe care SUA le folosește pentru a constrânge ASEAN să „împingă înapoi” împotriva Chinei – o noțiune pe care ASEAN altfel nu o apreciaza în niciun fel, ca pe un divertisment.
Daunele pe care militanți susținuți de SUA le fac în prezent Myanmarului, membru ASEAN, care includ atacuri asupra fabricilor chineze și o conductă crucială care face parte din Inițiativa Belt and Road (BRI), este o demonstrație instructivă a cât de puternice și periculoase mai sunt inca SUA și „puterea lor soft”.
Alegerile ASEAN nu sunt de a capitula și de a se alătura SUA în formarea unui front unit împotriva celui mai mare partener comercial al ASEAN și, la rândul său, de a renunța la bogăție, prosperitate, dezvoltare și stabilitate regională sau de a se uni în fața acestei constrângeri pentru a lăsa doar SUA sa domine si sa elimine opțiunea de a construi o zona a pacii, colaborarii si avantajului reciproc in regiune.
Decizia ASEAN de a-l exclude de la summit pe actualul lider al Myanmarului, generalul Min Aung Hlaing, este un semn rău care ar putea părea să sugereze capitularea. Dar ar putea fi, de asemenea, un mijloc de a cumpăra timp. Balanța de putere înclinată în favoarea Chinei și a restului Asiei se îmbunătățește de la an la an. De data aceasta, anul viitor, SUA vor fi într-o poziție mai slabă încă si nicidecum o poziție mai puternică. Prin amânarea măsurilor celor mai grave și mai disperate se da o sansa minima pentru SUA.
ASEAN și China ar putea sfarsi definitiv supremația SUA asupra Asiei.
În timp ce acest lucru îi lovește pe mulți la Washington și pe Wall Street, facandui apocaliptici – incetarea „ordinei lor internaționale” este – pentru Statele Unite si oamenii săi– este de fapt exact opusul.
Va fi o oportunitate pentru SUA de a-și redefini rolul la nivel global ca o națiune puternică care “contribuie între toate celelalte națiuni”, mai degrabă decât o hegemonie în scădere si agonie care se luptă să se impună in van mai presus de toate națiunile.
Sursa: https://newatlas.report/2021/11/20/us-at-asean-summit-looks-to-turn-region-against-itself
Traducerea: CD
SUA PARTICIPA LA SUMMITUL ASEAN
– reusind să întoarcă regiunea împotriva ei înseși
De Brian Berletic
Pentru prima dată în patru ani, un președinte al SUA a participat la summitul anual ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, din care nu face parte China insa America era dirijoarea). Într-un redux prost deghizat de „Pivot in Asia” din epoca Obama, SUA încearcă să pară interesate să contribuie la ASEAN într-o manieră constructivă, încercând de fapt să constrângă blocul regional într-o confruntare cu China în numele Washingtonului.
Reuters în articolul său, „Președintele american Joe Biden va participa marți la un summit virtual cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), prima dată în patru ani când Washingtonul se va angaja la cel mai înalt nivel cu un bloc pe care îl consideră cheia strategiei sale de a împinge înapoi China.”
Din moment ce chiar și mass-media occidentala nu face un mare secret din dorința Americii de a folosi ASEAN ca un coup/complot împotriva Chinei sale rivale, aceasta proasta șmecherie a SUA de a se angaja pentru a face recrutare prin utilizarea techii tactici Talmudice promisiuni si amanintari, un “Băț supradezvoltat și o aprovizionare larga de „morcovi.”
Citând un diplomat Asiatic, care a preferat să rămână anonim, Reuters raporta:
„Piesa care este cea mai importantă pentru regiune, este piesa economica, suntem cam blocați în faptul că regiunea spune: “Vreți sa puneti în aplicare un fel de structură strategică competitivă cu China, dar acest lucru nu aduce beneficii regiunii deloc. Și, între timp, noi cu toții avem relații economice în creștere cu China”.
ASEAN este foarte conștientă că SUA încearcă să folosească ASEAN împotriva Chinei în beneficiul Washingtonului și în detrimentul tuturor celorlalți din regiune. Australia servește în prezent ca un caz de studiu pentru regiunea Indo-Pacifica să se aiba în considerare Washingtonul cand aleg părțile.
ASEAN ar prefera să nu aleagă o parte, SUA sau China, ci să beneficieze de legături constructive cu toate națiunile, dar așa cum SUA a dovedit de nenumărate ori, nu numai în regiunea Indo-Pacifica, ci în întreaga lume – a nu alege o parte nu este o opțiune.
Dacă ASEAN ar fi obligată să aleagă o parte, nu este nevoie de multă imaginație pentru a ghici care parte ar fi aceasta.
Cel mai mare partener comercial al ASEAN este de departe China. După China, majoritatea statelor membre ASEAN își desfășoară majoritatea activității în cadrul ASEAN sau în Asia. În timp ce Statele Unite servesc drept al doilea cel mai mare partener comercial unic pentru mai multe națiuni.
ASEAN, nu ar putea gasi nicio ofertă imaginabilă sau vreo alternativă rezonabilă pentru a înlocui legăturile economice cu China.
Investițiile chineze, proiectele de infrastructură și chiar creșterea legăturilor militare cu membrii ASEAN sunt, de asemenea, importante. Există, de asemenea, turism, cu turiști chinezi care se înghesuie în regiune în număr mult mai mare decât toate națiunile occidentale la un loc. Un număr mare de călători chinezi în țările ASEAN creează, de obicei, sinergii care extind exporturile ASEAN în moduri noi. Turiștii chinezi au introdus fructul Durian Thai in China, descoperindu-l in timp ce erau în vacanță în Thailanda si a condus la o piață de export mare și încă în creștere pentru fructele din Thailanda în China.
Criza pandemica din martie august 2020 care a afectat China si tarile ASEAN nu a fost atat de puternica si paralizanta sau chiar fatala cum au mizat SUA si partenerii si nu a afectat prea mult aceste tari, comertul din zona a asigurat mentinerea productiei si pietelor la nivelul necesar de supravietuire si chiar de usor profit.
Morcovii de nepătruns ai Americii
Printre acesti morcovi se numără, potrivit Reuters, „distribuția vaccinurilor împotriva COVID-19, tehnologii pentru schimbările climatice, lanțurile de aprovizionare și infrastructura”. Cu toate acestea, China este, de asemenea, capabilă și a furnizat déjà vaccinuri si toate celelalte statelor membre ASEAN.
Ofertele SUA de a transfera producția din China în statele membre ASEAN ar fi tentante, chiar niste beneficii reale pentru ASEAN, dar cu siguranță nu cu prețul renunțării sau chiar atât de mult încât să reducă relațiile cu China.
Cine mai crede acum in promisiuni occidentale?
În ceea ce privește infrastructura, SUA și „Build Back Better World” (B3W) rămân limitate la trimiteri ambigue la propuneri la fel de ambigue care se învârt de obicei în jurul schemelor de finanțare, mai degrabă decât la tipul de expertiză tehnică tangibilă necesară efectiv pentru a construi proiecte semnificative necesare în regiune.
SUA tot flutura promisiuni în ceea ce privește infrastructura ce se va face, în timp ce China a terminat déjà o linie de cale ferată de mare viteză care leagă Laos ce’i fără ieșire la mare, la China, în nord și Thailanda la sud, a livrat primul tren de mare viteză de pasageri, și se pregătește acum linia pentru operațiunile din acest an.
Un alt tren de mare viteză produs de China este, de asemenea, în construcție în Thailanda, care va extinde segmentul Laos adânc în inima Asiei de Sud-Est.
China a finantat, de asemenea, în ultimii ani baraje, a construit autostrăzi si poduri în Asia de Sud-Est. Aceste proiecte alimentează acum regiunea și mută oameni și bunuri în întreaga regiune. Companiile americane construiesc într-adevăr fabrici în cadrul ASEAN și sunt cu siguranță contribuții pozitive la economia regiunii, dar, din nou, nu suficient pentru a convinge orice stat membru ASEAN, cu atât mai puțin blocul comunitar să pivoteze colectiv de la Est la Vest.
Reuters menționează, de asemenea, că SUA încearcă să colaboreze cu ASEAN pentru a aborda „provocările comune în ceea ce privește problemele maritime”. Reuters speculează că acest lucru se referă la disputele din Marea Chinei de Sud. Dar, după cum s-a subliniat de multe ori înainte aceste dispute nu sunt nici unice pentru regiune, nici limitate la disputele dintre China și statele membre ale ASEAN. Statele membre ale ASEAN au pretenții care se suprapun și, prin urmare, litigiul ramane intre ele. În toate cazurile, negocierile și rezoluțiile bilaterale sunt preferate, perspectiva ca aceste dispute să degenereze într-un conflict fiind astfel de neimaginat.
SUA s-au injectat în aceste dispute și, printr-o combinație de constrângere, ingerință juridică și influență exercitată asupra mass-mediei din regiune, încearcă să transforme aceste dispute în animozitate și chiar conflicte de care industria sa de armament poate profita și armata sa poate folosi ca pretext pentru a se înrădăcina și mai adânc în regiune.
Încercările repetate de a recruta ASEAN în eforturile continue ale Americii de a proiecta un conflict cu China au eșuat.
Concepția „AUKUS” este o reprezentare foarte vizibilă a acestui eșec. Singurele națiuni pe care Statele Unite au reușit să le ralieze împotriva Chinei sunt Australia care, la fel ca Statele Unite, nu se află în Asia, ci în Oceania, și Regatul Unit care locuiește la capătul Europei de Vest înconjurată de Oceanul Atlantic.
Națiunile din Asia nu sunt amenințate China, asa cum pretinde SUA, ci par mai puțin îngrijorate de Beijing și, în schimb, sunt din ce în ce mai obosite si ingrijorate de pozițiile SUA prin alianțe exact ca AUKUS.
Bățul supradezvoltat al SUA
În mod ideal, producția americană și infrastructura și comerțul chinezesc ar oferi beneficiul maxim pentru ASEAN care reprezintă cel mai bun din ambele lumi – și într-o lume multipolară aceasta este exact ceea ce regiunea ar încerca să achiziționeze. Cu toate acestea, în conformitate cu actuala „ordine internațională bazată pe reguli”, impusa de SUA, un eufemism pentru hegemonia americană, a rămâne neutru și a construi un echilibru reciproc avantajos al puterii, nu este o opțiune.
Pentru națiunile și chiar blocurile care refuză morcovii stabiliți pentru ei de Washington, SUA are un „băț” supradezvoltat și mult prea des folosit.
În cazul ASEAN, aceasta vine în primul rând sub forma subversiunii politice și a sabotajului economic. Statele Unite, prin intermediul National Endowment for Democracy (NED) cultivă o serie de grupuri de opoziție anti-China în întreaga ASEAN si alcătuiesc ceea ce mass-media occidentale numește „Milk Tea Alliance.” Tocmai pentru că niciun guvern actual din ASEAN nu este interesat să transforme China într-un inamic și să transforme Asia într-un câmp de luptă, SUA încearcă să le înlocuiască, prin revolutii colorate, cu regimuri clientelare care vor face acest lucru.
Aung San Suu Kyi și Liga Națională pentru Democrație din Myanmar, Thaksin Shinawatra și Thanathorn Juangroongruangkit și partidele lor politice din Thailanda, Anwar Ibrahim și coaliția sa politică din Malaezia și Sam Rainsy împreună cu Kem Sokha din Cambodgia reprezintă partidele de opoziție susținute de SUA care servesc acest rol special. Acestea sunt amplificate de mișcările violente de stradă și, în unele cazuri, de grupurile armate care lucrează împreună în cadrul națiunilor lor respective, dar și la nivel regional pentru a remodela ASEAN într-un front unit împotriva Chinei.
Pe măsură ce se desfășoară această subversiune politică sponsorizată de SUA – o repetare a „Primăverii arabe” sponsorizate de SUA în 2011 – SUA și aliații săi occidentali țintesc și bat economia ASEAN, în special în industriile în care China joacă un rol important în includerea turismului și a exporturilor agricole.
Această combinație de morcovi instabili și bastoane supradimensionate pe care SUA le folosește pentru a constrânge ASEAN să „împingă înapoi” împotriva Chinei – o noțiune pe care ASEAN altfel nu o apreciaza în niciun fel, ca pe un divertisment.
Daunele pe care militanți susținuți de SUA le fac în prezent Myanmarului, membru ASEAN, care includ atacuri asupra fabricilor chineze și o conductă crucială care face parte din Inițiativa Belt and Road (BRI), este o demonstrație instructivă a cât de puternice și periculoase mai sunt inca SUA și „puterea lor soft”.
Alegerile ASEAN nu sunt de a capitula și de a se alătura SUA în formarea unui front unit împotriva celui mai mare partener comercial al ASEAN și, la rândul său, de a renunța la bogăție, prosperitate, dezvoltare și stabilitate regională sau de a se uni în fața acestei constrângeri pentru a lăsa doar SUA sa domine si sa elimine opțiunea de a construi o zona a pacii, colaborarii si avantajului reciproc in regiune.
Decizia ASEAN de a-l exclude de la summit pe actualul lider al Myanmarului, generalul Min Aung Hlaing, este un semn rău care ar putea părea să sugereze capitularea. Dar ar putea fi, de asemenea, un mijloc de a cumpăra timp. Balanța de putere înclinată în favoarea Chinei și a restului Asiei se îmbunătățește de la an la an. De data aceasta, anul viitor, SUA vor fi într-o poziție mai slabă încă si nicidecum o poziție mai puternică. Prin amânarea măsurilor celor mai grave și mai disperate se da o sansa minima pentru SUA.
ASEAN și China ar putea sfarsi definitiv supremația SUA asupra Asiei.
În timp ce acest lucru îi lovește pe mulți la Washington și pe Wall Street, facandui apocaliptici – incetarea „ordinei lor internaționale” este – pentru Statele Unite si oamenii săi– este de fapt exact opusul.
Va fi o oportunitate pentru SUA de a-și redefini rolul la nivel global ca o națiune puternică care “contribuie între toate celelalte națiuni”, mai degrabă decât o hegemonie în scădere si agonie care se luptă să se impună in van mai presus de toate națiunile.
Sursa: https://newatlas.report/2021/11/20/us-at-asean-summit-looks-to-turn-region-against-itself
Traducerea: CD