Victimele Masacrului hortyst de la Moisei au fost pomenite la 80 de ani de la tragedie. I-au împușcat și ars pe români

Vina de a fi patrioți. Victimele Masacrului de la Moisei au fost comemorate luni, la împlinirea a 80 de ani de la tragedie. Programul a început cu Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul la Biserica „Înălțarea Domnului” – Izvorul Dragoș, Moisei, scrie Basilica.ro.
După slujbă, Arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a vizitat capela mortuară a parohiei și a oficiat o slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din Moisei.

Moisei este o comună din județul Maramureș, care, după Dictatul de la Viena din 1940, a intrat sub ocupație maghiară.

Masacrul de la Moisei reprezintă un moment tragic în istoria județului Maramureș, care scoate în evidență suferințele îndurate de românii din Ardeal în perioada ocupației maghiare.

Tragedia s-a petrecut în data de 14 octombrie 1944, când trupele maghiare, aflate în retragere, au omorât 29 de români pe care i-au înghesuit în două case. Aceștia erau foști prizonieri de muncă acuzați de „trădare de patrie”, patriotism românesc și partizanat.

Ulterior, soldații maghiari au ars satul, distrugând aproximativ 300 de case. Victimele au fost îngropate două săptămâni mai târziu, iar în apropierea locului a fost ridicat un ansamblu memorial.

Memorialul este alcătuit din 12 coloane dispuse circular, fiecare având în partea superioară sculptat câte un chip.

Ortodoxia nu uită,

NapocaNews