Președintele Uruguayului renunță la limba de lemn
Discurs la ONU: Suntem o civilizație a risipei, care ne irosește viețile

 

Discurs la ONU: Suntem o civilizație a risipei, care ne irosește viețile

Jose Mujica, ”cel mai sărac președinte din lume”, a refuzat privilegiile funcției și trăieste, în continuare, la periferia capitalei

În timpul sesiunii plenare a Adunării Generale ONU, au vorbit, zilele acestea, mai toți liderii statelor lumii. Din țările latino-americane a vorbit președinta Braziliei, Dilma Rousseff. E s-a exprimat împotrva spionajului electronic la care recurg SUA. A vorbit președintele columbian Juan Manuel Santos, care s-a arătat în favoarea negocierilor cu rebelii din FARC. A vorbit președinta argentiniană Cristina Kirchner, care s-a referit la necesitatea unui acord cu Iranul, pentru elucidarea antentatelor antisemirte din Buenos Aires, din 1992 si 1994.

Discursurile lor au fost previzibile, ca mai toate de altfel. A surprins însă președintele Uruguayului, Jose Mujica. El a evitat limba de lemn.

Mujica a făcut o scurtă prezentare idilică a țării sale. ”Social-democrația putem spune că s-a născut în Uruguay. Uruguayenii au trăit 50 de ani fără creștere economică, amintindu-și mereu de victoria de pe Maracana, de la Cupa Mondială din 1950.” Fost combatant în gherilele Tupamaro, Mujica, 78 de ani, a îmbinat istoria personală cu cea națională: ”Greșelile mele au fost rezultatul timpurilor lor, mi le asum. Dar sunt ocazii când îmi vine să strig: de-am avea acum forța acelei perioade când cultivam atât de mult Utopia!”

Președintele a arătat că ”am distrus adevăratele jungle și le-am înlocuit cu jungle de ciment” și a criticat birocratizarea ONU, căruia îi lipsește puterea și autonomia. Din această cauză ”instituțiile mondiale vegetează în umbra acceptată a marilor națiuni.” Mujica a mai arătat că ONU ar trebui sa înțeleagă că săracii lumii ”nu sunt din Africa sau din America Latină, ci ei aparțin întregii lumi, apartin speciei și sunt un exemplu al eșecului politicilor de azi.”

”Eu vin din Sud, de la locul îngemănării Atlanticului cu Rio de la Plata. Eu vin din Sud si, prin urmare, port cu mine greutățile întâmpinate de milioane de oameni de pe continentul meu, în orașe, în munți, în pampas și în deșerturile Americii Latine. Vin din Sud în fața acestei adunari cu problema supraveghereii electronice, care propagă doar suspiciune și otrăvește relațiile dintre oameni”, a spus președintele de la Montevideo, cu referire la acțiunile de spionaj ale SUA în mai multe țări din America Latină și chiar împotriva unor companii braziliene.

”Vin din Sud cu datoria de a lupta pentru o patrie cât mai mare pentru toți, de a lupta pentru ca Columbia să-și găsească drumul spre pace. Vin cu datoria de a lupta pentru toleranță”, a spus Mujica, care a aratat că regreta că ”umanitatea și-a sacrificat zeii imateriali”, în timp ce templele lor au fost ocupate de ”Zeul Piață”.

”Se pare ca ne-am născut să consumăm, să consumăm și iar să consumăm și când nu mai putem sa o facem ne încărcăm cu frustrare, sărăcie și recurgem la autoexcludere.” ”Trăim o viață a risipei și irosirii. Suntem o civilizație împotriva simplicității și ingenuității, împotriva societății, împotriva ciclurilor naturale, și, chiar mai rău, o civilizatie impotriva libertății de a avea timp liber pentru a ne bucura de relatiile interumane și de lucrurile extraordinare: dragostea, prietenia, aventura, solidaritatea și familia”.

”Omul mărunt al zilelor noastre, credincios zi de zi slujbei sale, biroului, consumului și iar consumului, cheltuind cu cardul, cu creditul, cu ratele, sperând la vacanțe și nebucurându-se niciodata de viața adevărata moare. Și după înmormântarea sa, făcută pe credit, el este înlocuit de un alt om mărunt cu aceeași mentalitate.”

Președintele Uruguayului a spus în fața Adunării Genarale ONU că lumea are nevoie disperată de o legislație globala care să premieze cuceririle în știință și că, cu ajutorul știintei și a artei politicii, lumea trebuie să fie condusă ”nu de finanțe, care promovează acumularea și creditul pentru mai multă acumulare.”

”Și astfel avem de a face cu război și fanatici și cu fundamentaliști, până când probabil că natura ne va chema la ordine și ne va face o civilizație care nu mai este viabilă.”

”Haideți să nu mai cârpim plecând de la consecințe, haideți să ne gândim la adevăratele cauze, in această civilizație a risipei care nu face decât să ne irosească viețile. Haideți să ne concentrăm pe faptul că viata noastră este un miracol, că nu este nimic mai de preț decât ea. Și că datoria noastră biologică este de a respecta viața, să o facem mai bună și să înțelegem că nu este banul, suntem noi.”

În cele din urma, președintele Uruguayului a spus că lumea are nevoie de un guvern al întregii umanități, însă că liderii trebuie să depășească individualismul, pentru că, ”în loc de a guverna globalizarea, acum ea ne guvernează pe noi, ceea ce este încă o dovadă a eșecului politicii sau a lipsei de politici.”