mihai
193 aprobate
ioncoja.rox
mihai.remion@yahoo.com
82.76.226.32
Ca răspuns la Iulian MARES.
Logoree, doar atat…
Ca sa nu te mai chinui tu sa intelegi contextul si explicatiile:
http://culte.gov.ro/wp-content/uploads/2018/11/BookRO.pdf
Vicariatul Ortodox Ucrainean
Vicariatul Ortodox Ucrainean integrează credincioșii ortodocși ucraineni din România, având un regim canonic special: pe de o parte, se află sub jurisdicţia Patriarhiei Române, iar pe de altă parte, BENEFICIAZA de autonomie din punct de vedere administrativ. Conform recensământului din anul 2011, numărul credincioșilor ortodocși ucraineni
este de circa 40 de mii de persoane, reprezentând 0,24 % din totalul credincioșilor ortodocși.
În cadrul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România funcționează 30 de preoți, deservind 32 de parohii şi 2 mănăstiri
grupate în 2 protopopiate (Sighetu Marmației, județul Maramureș, și Lugoj, județul Timiș). De asemenea, în anul 2017 a fost înfiinţată o parohie a Vicariatului Ortodox Ucrainean în municipiul București.
Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara
Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara îi cuprinde pe etnicii sârbi de credință creștin-ortodoxă din România care se află SUB JURISDICTIA canonică a Bisericii Ortodoxe Sârbe. Din anul 2008, funcționează ca un cult recunoscut de sine stătător.
La recensământul din anul 2011, în România trăiau 18.076 de etnici sârbi, dintre care 94,8% creștin-ortodocși, majoritatea (11.112 persoane) declarând că APARTIN de Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, restul (circa 6.000 de persoane) declarându‑și apartenența la Biserica Ortodoxă Română.
Arhiepiscopia Bisericii Armene
Arhiepiscopia Bisericii Armene se află sub jurisdicția Bisericii Apostolice Armene, având centrul spiritual la Ecimiadzin (în Armenia), locul de reședință al Catolicosului-Patriarh Suprem al tuturor armenilor.
PESTE toate astea, vezi ca preotilor romani li se interzice sa oficieze slujbele in limba romana, au fost batuti, scosi din biserici si din cimitir ca sa nu oficieze in limba materna.
Ce sa mai vorbim de vreo autonomie sau subordonare BOR.
Vezi vreo asemanare intre ce au ei aici si ce au romanii acolo?
Regimul canonic este una si nu ma leg de el, insa subordonarea are aspecte speciale de exercitarea ierarhiei de sus in jos si are valente multiple, in primul rand, implementarea politicii nationale a BOR in domeniul religios, apoi, cine numeste, cine asigura resursa, cine ordona, cine controleaza, cine ia masuri!
Astea sunt intrebari la care astept si eu raspunsuri fara ekivoc, ca sa inteleg, nu numarul enoriasilor si al popilor…,( asta fiind adevarata „logoree” pe care o blamai)!
N-ai înțeles nimic, recitește.
Nu mai rămâne blocat într-un singur aspect. Sau poate atât poți…
Ma surprinzi…, in orice lume normala cine asigura resursa financiara acela este si stapanul!
Stapanul dispune, aproba planuri de viitor, stabileste actiuni, ia masuri, inclusiv disciplinare, sau in cel mai rau caz are ultimul cuvant de spus!!!
Crezi ca daca ar ri fost altele procentele („ortodocși ucraineni este de circa 40 de mii de persoane, reprezentând 0,24 % din totalul credincioșilor ortodocși.”) principiile si mecanismele conducerii se manifestau altfel?
Asa-i pe lumea asta, cand nu platesti impozite….
Eu am întrebat de subordonare…Ai bătut apa și eu am găsit cui se subordonează!
Acum, ai vrea sa fac și 5 ani practica la ÎPS, după absolvirea Teologiei?
Dacă vrei sa eviți un răspuns clar atunci scrii mult, dacă vrei sa îngropi o problema atunci faci o comisie….