• Calin Kasper 11 hours ago

    Ion I. Moţa şi Leonida Vlad după achitarea în procesul care li s-a intentat pentru complot în toamna lui 1924.

    Ionel Mota a facut parte din complot, dar Leonida Vlad nu. Dupa ce organizatorii complotului au fost internati la Vacaresti, ei au aflat ca studentul Vernichescu, care era printre ei infiltrat, era omul Sigurantei. Fusese si el arestat, impreuna cu adevaratii complotisti! Mota, cand a aflat de la Capitan cine a fost tradatorul, a primit de la Leonida Vlad o paine, in care era ascuns un pistol. Mota a luat pistolul si in fata procurorului l-a culcat la pamant pe Vernichescu. De asta Mota n-a fost achitat odata cu „complotistii” ceilalti, ci lui si lui Leonida li s-a intentat un proces separat, fiind achitati pana la urma si eliberati cu un an in urma celor dintai.
    Cei care stiu povestea cu Vernichescu, n-o prea stiu pana la capat. Vernichescu, dus pe targa la spital, s-a refacut si probabil ca a meditat suficient pe patul de suferinta, ca sa-si dea seama de ticalosia lui. Vreo 25 de ani mai tarziu, acest Vernichescu avea sa fie unul din luptatorii din munti, care a pus mana pe arma ca sa lupte contra bolsevizarii tarii. Iata ca glontul lui Mota a avut darul sa-l trezeasca pe Vernichescu din ratacirea lui, ca sa gaseasca drumul cel drept.

    Nota Redacției: Mulțumim dimnului Călin Kasper pentru coemntariul de mai sus, prin care salvează de la uitare un moment, un personaj, sub toate aspectele excepțional. Cu un destin prea puțin cunoscut. Ce se mai poate afla despre acest ins? Tragică figură! Și demnă, totodată!