Ion Coja site ioncojasite@gmail.com

14:40 (acum 3 ore)

către eu
De la: viorel roman <roman@uni-bremen.de>
Subiect: china catolicaTextul mesajului

Romanii in laboratorul european / 151 / si Razboi Mondial III
pasnic.
Germania si China au inteles ca razboaiele moderne sunt economice, ca tarile nu pot fi supuse prin violenta, ci economic. SUA n-ar fi putut ingenunchea Vietnamul, impune prin violenta un regim politic. Sunt doua linii de abordare: metoda americana, aceea a controlului si dominatiei armate si metoda chinezo-germana nonviolenta. USA plateste un tribut lipsei de istorie,  civilizatie – nu a intalege ca popoarele nu pot fi cucerite prin forta  … si pierde rolul de conducator al lumii… Chinezii si germanii stiu ca e mai trainic sa cumperi o tara decit sa o distrugi.
Cum sa mai poata manipula SUA voturile in ONU si Consiliul de Securitate cand votantii datoreaza bani Chinei ? Cum sa refuzi cand esti pasuit la plata datoriei? Cum sa refuzi China cand este cel mai important cotizant la FMI si planeta este datoare la FMI ? S-a ajuns aicu cu strategia lui Deng Xiao Ping. China produce ieftin si exporta… beneficiaza de sumele provenite din exporturi si are excedent ale balantei comerciale – exporta mult mai mult decit importa. De 20 ani China acumuleaza bogatiile lumii.
Excedentul balantei comerciale, inseamna nimic altceva decat ca bogatia intra in tara. Deficitul balantei comerciale, inseamna ca o tara importa mai mult decat exporta, bani se scurg din tara. Daca acest deficit nu e in investitii, care sa asigure inversarea balantei comerciale, tara pierde avutie nationala, nivel de trai. Sigur ca acest lucru poate fi compensat prin intrari de bani provenite din investitii straine sau repatrieri de numerar de la cei ce muncesc in strainatate, sau credite internationale, dar sa nu ne furam caciula singuri… investitii straine inseamna cumparari de terenuri, resurse… pierderi de tara fara tancuri. Ele sint pe moment un factor pozitiv: intrari de capital, locuri de munca, dar pe termen lung sunt debite.
China si Germania au facut o prioritate nationala din politica de excedent al balantei comerciale si investitiile in tari straine. Astfel s-au acumulat tot mai multe valori din tarile limitrofe si pe masura globalizarii, aceste tari sug bogatia planete. Un alt factor important al razboiului economic este deficitul bugetar. La acest capitol China este din nou campioana. Daca o tara are deficit bugetar inseamna ca practic cheltuieste mai mult decat cistiga. Exista tari in care poporul ar trebui sa munceasca un an fara sa primeasca nici o retributie ca sa-si poata plati datoria. Au luat credite si au trait bine, dar datoria cum o plateasc? … sunt pasuiti de FMI, China, Germania… Cind tu creditezi cu 10 euro, dar datorezi Chinei 100 de euro, se cheama ca in realitate China m-a creditat ! FMI, Banca Mondiala, iau bani de la China si Germania, care detin astfel controlul.
Alte tari care fac excedente comerciale, tari care storc bogatiile planetei indreptand fluviul de valori spre ele, sunt tarile exportatoare de petrol. Ele absorb bani din toata lumea si ar fi avut conditii de a deveni stapani ai lumii, dar strategia lor de dezvoltare a fost gresita. Arabii au investit in echipe de fotbal, lux, in partii de ski in desert, insule artificiale si alte extravagante lipsite de sens si eficienta.
Sa ne imaginam ca in occident exista acum 20 ani 10.000 miliarde $, bani ce aveau acoperire in marfuri si valori. In ultimii ani, din cauza deficitului balantei comerciale, o mare parte din acesti bani, daca nu chiar toti, au luat drumul orientului. Si daca in lume nu incap doua sabii intr-o teaca… mai devreme sau mai tirziu, China invinge, pentru ca occidentalizarea si crestinarea lor merg mana in mana.
sursa: internet

 

 

De la: viorel roman <roman@uni-bremen.de>