AM DECIS SĂ MERG ÎN ACESTE ALEGERI CU ECHIPA PAS, CU TOATĂ AVEREA MEA ACUMULATĂ ÎN CELE ȘASE CICLURI ZODIACALE DIN VIAȚA MEA: FAMILIA, PRIETENII, PUBLICAȚIILE MELE, DELOC NEGLIJABILE…


Eu, un Nene de 72 de ani, cu două mandate de deputat în spate (1990-1994 și 1998-2001) am acceptat cu ușurință să candidez pe lista PAS-ului, alături de tinerii care sunt de două ori mai tineri ca mine. Am acceptat după ce, acum câteva zile, am fost invitat la sediul PAS, unde mi s-a propus să fac parte din echipa și lista lui electorală. Am acceptat propunerea din prima clipă, fiind atât de convins că trebuie să sprijin această echipă tânără din care fac parte și cei care au părăsit Occidentul civilizat și prosper revenind acasă ca să pună umărul la scoaterea R. Moldova din mocirla tranziției, începută acum 30-33 de ani și nici azi terminată.

Sunt onorat de invitație în echipa Dnei Maia Sandu, Președinta R. Moldova, fosta studentă și absolventă a regretatului profesor și fondator al ASEM, Paul Bran (Academia Guvernului și HARVARD-ul postuniversitar au avut loc mai târziu).

Nici n-am întrebat pe ce loc vor să mă plaseze, fiind convins că au citit postarea mea de acum un an de pe FcB în care am menționat că dacă va fi nevoie de noi, câțiva deputați din Primul Parlament, cel al Independenței, eu, și colegii mei, Vasile Zgardan, Mihai Poiată, Constantin Tampiza, Ion Negură, Pintilie Pîrvan ș.a. ca noi, am putea ocupa ultimile locuri de la 100 în …sus! Numai că organizatorii campaniei electorale ai PAS-ului n-au știut sau n-au acceptat ideea cu numărul 100 și mai sus de o sută, și m-au inclus pe mine pe listă, „coborâdu-mă” tocmai pe locul 19… Dintre colegii mei din acel Parlament istoric m-am bucurat să-l regăsesc în listă pe mai tânărul deputat din Parlamentul Independenței, Mihai Druță, încă plin de forță și de idei novatoare, dar care va fi nevoit și el să revină acasă, din Italia, plină de români proveniți din ambele state românești.

Pe ceilalți colegi din Parlamentul Independenței va trebui să-i reprezentăm noi doi din cei 277 de semnatari ai Decarației de Independență, începând chiar din aceste zile ale acestui an aniversar al Independenței noastre, încă necoapte, și după trei decenii de la proclamarea ei pe 27 august 1991.

Dorim să ajutăm această echipă de tineri, sperând să le prindă bine experiența noastră politică și de viață trăită, sper eu, cu demnitate.

Iar celor care deja fac „săpături arheologice” căutând scheletele ascunse de mine le recomand următoarele:

Să înceapă de la Circumscripția Nr.127, Dănuțeni-Ungheni, unde am candidat, pe lista Frontului popular (Dumnezeu să-l ierte!), în ianuarie-martie 1990, dar și în întreaga R. Moldova, candidând pe lista PFD (și pe acesta să-l ierte Dumnezeu!), ambele formațiuni aduse la sapă de lemn de către liderii lor care au plecat dar așa și nu s-au săturat… Ei, liderii, însă, și astăzi o duc bine-merci, merg în limuzine luxoase, construiesc palate și nu mor de foame nici ei, nici familiile lor deloc numeroase!!!…

Și să se mai intereseze de foștii mei studenți, de la Politehnica lui Sergiu Rădăuțan, 1971-1977, la cei de la Universitatea de Stat, 1978-1991, la cei de la ASEM, începând cu anul 1991, la foștii mei alegători șă întrebe de câte ori i-am trădat în aceste trei decenii, dar și de câte ori am trădat electoratul unionist începând cu participarea mea la fondarea Consiliului Național al Unirii (Reîntregirii), pe 1 Decembrie 1991, în frunte cu Mircea Druc, la doar trei luni și trei zile de la semnarea Declarației de Independență… Dar mai ales să caute scheletele de după 12 iulie 1994, când agro-socialiștii și interfrontiștii veniți la putere cu o majoritate zdrobitoare de 84 de deputați (din totalul de 104), înrăiți și lacomi de-i lua dracul, agrarienii (PDAM) cu 56 de mandate și Partidul Socialiștilor cu Mișcarea „Unitatea-Edinstvo” (PS MUE), cu 28 de mandate, ne-au alungat de la conducerea ASEM-ului, pe mine, vicerectorul, și pe Rectorul-fondator, Paul Bran…

Mă bucur că înainte de 12 iulie 1994, am reușit să le ofer unor cunoscuți politicieni de azi un autograf pe diploma lor de licență (de economist): viitorilor deputați, miniștri, Guvernator BNM, Prim-ministru RM, Președinte RM: Maia Sandu, Ion Chicu, Veaceslav Negruță, Sergiu Pușcuță, Oxana Tiron-Domente, Sergiu Cioclea, care a reușit în acea perioadă să susțină o teză de licență a unei Universități pariziene, și alții… Este adevărat că nu chiar cu toți din ei mă pot mândri, unii l-au lingușit pe Voronin, alții pe Diacov sau pe Dodon… Dar ei mai sunt tineri și mai au timp să învețe ceva de la viață, că banii (furați) n-aduc fericire în casele lor și că mai devreme ori mai târziu vine o perioadă a „odihnei” binemeritate într-o celulă de pușcărie, ori momentul fugii accelerate într-o direcție necunoscută peste hotare.

Iar în calitate de concluzie la decizia mea de azi vă pot spune că merg fără gânduri ascunse cu echipa PAS-ului cu toată averea mea acumulată în cele șase cicluri zodiacale de viață: familia, prietenii, publicațiile mele, deloc neglijabile, biografia mea de o jumătate de secol de la absolvirea Facultății de economie a Politehnicii lui Sergiu Rădăuțan…

AȘA SĂ AJUTE DUMNEZEU ECHIPA PAS!!!…

V.Ș., 17.05.2021