Herder: „Naţiunea este o plantă naturală” – Aurel Coja: „Cine neagă dreptul la existenţă al naţionalismului comite un act contra naturii.”
No issue detected

Stan Pățitu2 hours ago
.
felicitări doctorului Aurel Z. Coja pentru intervenție!

Așa este. Naționalismul este înscris în codul genetic, așa cum este și vorbirea de exemplu. Naționalismul nu este altceva decît dreptul la proprietate, teritoriul unde s-a născut orice etnie. Și nu trebuie să uităm că și natura are înscris în codul ei genetic, dreptul la proprietate asupra plantelor, animalelor și oamenilor. Nu orice plante, animale sau etnie, trăiesc oriunde pe pămînt. Fiecare își au locul lor bine definit pe pămînt. Supraviețuirea înseamnă în primul rînd adaptare.

Nu degeaba se vorbește de lanțuri ecologice, iar poeții de uniunea, cununia sau nunta omului cu natura. Iar toate legăturile invizibile dintre neam și teritoriu se adună într-o legătură indestructibilă, care se reflectă de la măncare, apă și perpetuare, pînă la suferințe și boli. Și ele sînt înscrise în codul genetic, nu numai la om dar și la plante și animale. Nu toate etniile suferă de aceleași boli, și nu degeaba se vorbește de boli etnice specifice. De asta se ocupă etnopatologia.

Așa cum plantele și animalele nu pot trăi oriunde pe pămînt, la fel și oamenii nu pot trăi oriunde și nici în simbioză cu alte plante și animale sau alți oameni. Din cauza asta se naște spiritul de proprietate asupra teritoriului favorabil. Bradul, ursul și românul nu pot fi proprietari oriunde-n lume, așa cum încearcă alții să fie proprietari la noi. Iar ca să poată fi proprietari pe-un teritoriu care nu-i al lor, se muncesc la greu să distrugă naționalismul, adică cununia dintre om și natură. Nu e un lucru ușor, deoarece cununia dintre om și natură e înscrisă în codul genetic atît al omului cît și al naturii.

Va veni vremea, dacă nu cumva a și sosit, ca și natura să se răzbune pe invadatori, așa cum spunea poetul: tot ce mișcă-n țara asta, rîul, ramul, mi-e prieten numai mie, iară ție dușman ți-este!