Privesc diferit…
Drepturile minoritatii maghiare si a tuturor minoritatilor din Romania de azi au ca fundament Unirea Transilvaniei din 1918. Atunci romanii, ca o natiune oropsita, persecutata, supusa unei deznationalizari fortate si pe alocuri violente, au inteles ca metoda folisita de maghiari e sortita, in timp, esecului si a acordat minoritatile toate drepturile si libertatile . Acest fspt e o dovada ca o natiune puternica nu se poate construi cu minoritati supuse unei deznationalizari. Aici sta secretul spiritului romanesc si forta natiunii romane, in toleranta etnica, religioasa, sociala si economica. Acesta este motivul pentru care teritoriul romanilor nu a putut fi ocupat in totalitate, spre deosebire de Ungaria, Serbia, Bulgaria.
Ungaria atata timp cat va fi fara minoritati, respectiv o natiune maghiara si de „maghiarizati fortat” nu va fi niciodata o natiune mare, nu vor fi niciodata independenti ci slugiile altora.
Este trist ca exemplul Romaniei privind drepturile si libertatile minoritatilor nu este urmat de vecinii nostri ori de alte tari in care se afla romani. Acest lucru se datoreaza si esecului diplomatic romanesc, esec care dateaza de prea multa vreme.
Maghiarii din Romania care au avut ocazia sa viziteze Ungaria, sa locuiasca acolo, sa munceasca acolo si s-au reintors in Romania cred ca s-au vindecat de „boala contagioasa” numita „unirea cu Ungaria”, au inteles ca Transilvania e casa lor, ca unirea cu Ungaria ar fi un dezastru pentru ei.
In Romania nu trebuie date legi prin care minoritatile etnice, religioase, sexuale sa ajunga sa discrimineze majoritatea populatiei, respectiv romanii. Orice lege care ajunge sa fie discriminanta e periculoasa invlusiv pentru stat.
Este evident ca toate abuzurile comise in Transilvania prin legi antiromanesti, hotarari judecatoresti antiromanesti, intelegeri mafiote intre politicieni romani si maghiari trebuie inlaturate si restabilit „bunul simt”, „buna credinta” si omenia ca fundament al relatiilor intre populatii diferite.
Ungaria trebuie sa inteleaga ca armata romana si Romania nu a avut nevoie de Trianon, in momentul alungarii lui Bela Kun si a regimului, regim care a facut de rusine pentru totdeauna natiunea maghiara, si ocuparii Budapestei am fost singuri. Ungaria trebuie sa inteleaga ca armata romana a eliberat de doua ori Budapesta si Ungaria de doua regimuri care in afara de opiul „unirea fortata cu Transilvania” nu au oferit nimic maghiarilor, poate lacrimi si suferinta.
Ungaria trebuie sa inteleaga ca Romania este cel mai bun si onest vecin, dar poate deveni si cel mai periculos inamic.