Vor deveni insulele grecești un „paradis pentru poporul evreu” în caz de urgență?

 

Reprezentantul ministrului Apărării Gantz în consiliul de administrație al Himnuta, deținut de JNF, sugerează cumpărarea insulelor ca refugiu pentru evrei, cu bani JNF. Propunerea este întâmpinată cu o opoziție puternică.

Un reprezentant al partidului Kahol Lavan al ministrului Apărării Benny Gantz a ridicat o inițiativă săptămâna trecută de a cumpăra insule din Grecia folosind bani de la Fondul Național Evreiesc „pentru binele poporului evreu”.

Avri Steiner – reprezentantul partidului Kahol Lavan în consiliul de administrație al Himnuta , companie deținută de fondul național evreiesc – a adus propunerea neobișnuită în consiliul de administrație joia trecută. Potrivit mai multor surse care au fost prezente la întâlnire, Steiner, care a fost numit în consiliu de către Gantz, a susținut că insulele ar trebui achiziționate „pentru a crea un refugiu pentru poporul evreu în caz de urgență, ca loc pentru refugiații evrei în vremuri de război.”

Propunerea a fost întâmpinată cu o opoziție și dispreț puternic de majoritatea participanților. Surse care au fost prezente la întâlnire au spus că doar un membru al consiliului de administrație a refuzat să aibă legătură cu inițiativa – Nachi Eyal, care este considerat a fi un apropiat al prim-ministrului Naftali Bennett.

*

Nota redacției – Stirea de mai sus, preluată din Haaretz, este deosebit de importantă. Se dovedește astfel, încă o dată, cât de mult îi preocupă pe evreii din Israel ipoteza părăsirii țării într-un caz de mare urgență. Un bombardament masiv, bunăoară. Din păcate se confirmă și bănuiala noastră că sutele de mii de evrei care și-au luat pe blat cetățenie română, prin eludarea legii, vizează România ca pe o variantă la situația actuală, deloc sigură. Repet ce mi-a spus un prieten evreu în urmă cu vreo 20 de ani: „Eu nu văd un viitor în Israel pentru nepoții mei!”