Selectează comentariul Vasile Voinea
14 aprobate
vasile88888@yahoo.ro
84.117.89.122

Referitor la adevărata Sarmisegetuza, ca o mică completare, numele localității de la baza cetății se numește și acum Subcetate, toponim evident pentru oricine e de bună credință. Cercetări în zonă au făcut în anii ”90 generalul Vasile Dragomir (fost șef al DTM), Vasile Rudan și mulți inși care doreau să se căpătuiască (vezi scandalurile din anii 2000 cu vânătorii de comori sau cu cei care vindeau obiectele descoperite în Vest).
Despre rezultatele secretizate nu se știe prea multe (posibil să fi profitat tot străinii), iar de când la comanda instituțiilor statului sânt neromâni, antiromâni și trădători sânt slabe speranțe să aflăm curând.
Descoperirea ilustrului colonel Zagoriț nu a putut fi pusă în valoare nici până azi din cauza orgoliului istoricului Constantin Daicoviciu care s-a încăpățânat să insiste că La Grădiștea Muncelului, unde a făcut el cercetări se află capitala dacilor (în anii ”50 era nr. 3 în ierarhia colaboraționistă comunistă, după Parhon – nr.2) și a școlii de la Cluj care i-a urmat.
Toți istoricii serioși știu că autorii antici pomeneau că Sarmisegetuza se afla la confluenţa a 3 râuri (Streiul cu Râul Mare şi Galbena) și strategic, aşezarea ei închide accesul prin defileul Streiului spre centrul Transilvaniei.
Totuși poate e mai bine să rămănă așa, până ajung urmașii dacilor din nou stăpâni în țara lor.