„Dar ce au făcut românii în acest mileniu în care s-au retras din istoria Europei în singurătăţile codrului şi ale muntelui?”
Contains Link
surena1 hour ago
.
Mileniul pierdut al romanilor a fost impus din afara, mai intai de o serie de istorici germani,apoi maghiari si preluat ca atare insa acesta nu se sustine la o analiza atenta a documentelor si a descoperirilor arheologice. In istoria comunei Rasinari de langa Sibiu, care are la baza o monumentala monografie a lui Victor Pacala (care considera ca asezarea dateaza din vremea dacilor),premiata de Academia Romana, apare un document extraordinar atat pentru vechimea romanilor cat si pentru faptul ca este cu 33 de ani mai „batran” decat Scrisoarea lui Neacsu de la Campulung.
La 1488, in zilele „Marii sale de Dumnezeu cinstit Matias Craiu, prefacutu-s-au si s-au preinoit carte ocolnita a hotarului a satului Rasinariului, prin îndemnarea si ruga a cinstit scaun de leaghe 40 batrîni, pentru ca sa se stie si sa se pazeasca pe unde margi(ni)le hotarului nostru a Rasinariului, preste tot imprejur, precum veachia carte hotarnica, cea de la bunul si vechiul Craiu Atila 420…”. Dupa ce se indica punctele de hotar, iscalesc cneazul Bunea si cei 40 de bâtrîni, nu inainte de a inscrie in act aceasta tulburator de hotarita incheiere: „Ce iaste inlauntru aiestui ocol iaste pamant rumanesc a satului Rasinariului, nimanui induplecat, n-are cine a-l porunci nice in pamant, nice în apa, nice în ghinde, nice în jir…”
Pe scurt pacurarii din Rasinari apeleaza la judecata Regelui Mathias, in disputa cu negustorii sasi din Sibiu prezentand un document datand din vremea lui Attila prin care li se stabilise hotarul si care este analizat de cancelaria regala si care convinsa de autenticitatea lui a dat castig de cauza rasinarilor. Acest document a fost criticat pentru ca: nu este originalul, ci o copie dupa original scrisa in sec XVI, hunii nu scriau si nu emiteau documente, Attila nu era rege in 420. La o analiza atenta vedem ca nici unul dintr aceste argumente nu rezista. Mai intai documentul a fost copiat pentru ca era foarte important iar pacurarii din Rasinari avea mereu probleme cu negustorimea Sibiului asa cum o atensta si judecatile din sec XVIII ori interventia Imparatului Iosif al II lea care decalara Rasinarul … sat craiesc.
Revenind la huni trebuie spus ca pana in 422 au fost aliatii cu romanii si aveau tratate scrise in latina (regele Ruga avea un diplomat care stia latineste , Esla iar Attila a fost ostatic la Roma din 418 pana in 420 cand a revenit in Pannonia si alaturi de fratele Blenda au primit din partea hanului (regelui) Ruga (unchiul lor) sarcini administrative. In calitatea lui de viitor han Attila putea emite acte prin care populatiilor din cuprinsul confederatiei hunice li se acordau drepturi iar acestea erau scrise in latina, limba diplomatica si utilizata de huni in raporturile cu populatiile nehunice. Sa ne reamintim ca seful cancelariei lui Attila a fost Orestes, tatal ultimului Imparat al Imperiului de Apus care era un nobil roman de origine panonica. Daca actul pacurarilor din Rasinari nu ar fi fost in latina limba cunoscuta de insusi Mathias (mai bine decat maghiara conform documentelor) si cancelaria maghiara si daca acestia nu ar fi avut cunostinta de alte acte emise de Regele Attila atunci nu ar fi putut emite reinnoirea documentului lui Attila.
In anul 420 viitorul rege Attila emite un banal act prin care stabilea hotarul unor pacurari care isi desfasurau activitatea traditionala , pastoritul pe pamantul mosilor si stramosilor act care ulterior va fi luat in seama de Regele Mathias al Ungariei si de Imparatul Iosif al II lea ca avand la baza principiul fundus regius, pamant craiesc adica un drept acordat de un rege si nu orice rege, Biciul lui Dumnezeu.
Comentiolus este un general bizantin de origine,conform unor surse, din stanga Dunarii care a jucat un rol important in victoriile romeilor impotriva slavilor, avarilor (pana in 599 neinvinsi) si sansanizilor care a ramsa in istorie si prin infruntarea khanului Bayan atunci cand a fost trimis ca emisar al Imparatului. La afirmatia lui Bayan ca are drepturi de o parte si de alta a Dunarii, ba chiar si asupra Imparatului, afirmatie bazata pe faptul ca in 583 (anul cand are loc evenimentul) avarii erau o superputere, Comentiolus i-a raspuns ca acest drept il are de la localnici ca sa-i apere de alti barbari si sa-i lase in pace. A fost inchis si ulterior eliberat. Ca a avut dreptate o dovedeste infrangerea avarilor in 599 la Viminacium unde alaturi de armata imperiala a participat si Comentiolus alaturi de un important contingent de autohtoni din stanga Dunarii, oficial sub stapanirea avarilor. De l-a inclus pe Comentiolus aici? Pentru ca in armta lui se vorbea proto-romana “Torna, torna, fratre!”,
Pentru o analiza istorica pertinenta a se vedea articolul parintelui istoric Mihai Andrei Aldea in
http://foaienationala.ro/is…
*
Nota redacției: Înaite de a-i mulțumi colegului nostru Surena, îl rugăm să ne ajute să punem pe site integral textul din Rășinari. Nu mă mir că Rășinarii au la activ și această ispravă! După bunicii materni sunt rășinărean și eu! Adică mocan! Ba chiar țuțuian!
i.c.
în ce scriere e textul? RUM e în regulă dar  din A la vremea aceea mă îndoiesc. Transliterarea nu e una din cele mai nimerite. Nu sînt mulțumit de transliterare.
dacă e vorba de slavonă, sunetul Î se marca diferit în două situații diferite dar în nici-un caz cu A.
există vreo imagine? Rog autorul articolului să ne prezinte o imagine!
Foarte buna informatia, excelente precizari!
Insa la intrebarea „Dar ce au făcut românii în acest mileniu în care s-au retras din istoria Europei în singurătăţile codrului şi ale muntelui?” eu as raspunde: COPII…O recunosc chiar ungurii din Dieta Transilvaniei in protestul inaintat Imparatului de la Viena in primavara lui 1701, dupa acceptarea unirii unei parti a bisericii romanesti din Ardeal cu cea de la Roma, unire pe care au sabotat-o fervent si pe care o considerau o incalcare a legilor, foarte periculoasa pentru stat, din toate punctele de vedere, bisericesc, politic si national spunand ca: „Legile scrise despre aceasta natiune se caseaza si se violeaza, si sa dea Dumnezeu ca nu cumva natiunea aceasta barbara si producatoare de prunci dupa un timp oarecare sa se inalte spre a rasturna celelalte natiuni”! Teama lor era justificata si constituia baza refuzului repetat de a acorda natiunii romane din Ardeal vreun drept, nici macar elementar. Si de ce le-a fost frica n-au scapat. Romanii nici macar nu erau mentionati in acte, ca si cand n-ar fi existat, iar acum tot ei vin sa sustina acest ilar „mileniu pierdut”! Pai, inainte de acest 1488 n-a fost rascoala de la Bobalna, 1437 parca, n-a existat acea incercare de „Universitas Hungarorum et Valachorum”? Si-apoi sa nu uitam ca orice au gasit despre existenta noastra aici au dosit sau au distrus. Niciodata n-au putut accepta decat adevarul lor. Acest „mileniu pierdut” nu exista decat in mintile lor bolnave de ura. Si-apoi nici cu sasii nu ne-am prea capatuit de mare iubire, tot prin timpul acelui mileniu, macar sigur.
Nu cred ca la Vatican, Viena si Budapesta n-ar fi urme scrise chiar de ei care sa ateste existenta romanilor in aceste locuri, dar sunt toti mana in mana!
foarte bine punctat.
https://sites.google.com/site/comunarasinari/istorie
Tzutui si motz doua cuvinte romanesti din limba dacilor….tzutuiat inseamna ascutit….si motz inseamna varf….motz a ramas in tara motzilor si la sud motz s-a transformat in moci…mociani…mocani adica munteni din varful motzilor sau muntilor.