Trimis în 19 Dec 2013 la 10:34 pm | În răspuns la Ion Coja.

Emil Cioran către Constantin Noica:
„Atitudinea ta părtinitoare față de popoarele Occidentului, ale căror defecte nu le distingi prea clar, este efectul distanței: eroare de optică sau nostalgie a inaccesibilului. […] . Faptul că – privitor îndepărtat – ai asupra ei o viziune fantasmagorică e cît se poate de firesc: cum eu o cunosc îndeaproape, este de datoria mea să risipesc iluziile pe care ți le-ar putea întreține. Nu vreau să spun că o detest în mod absolut – știi doar că am o slăbiciune pentru monstruos […] . E prea puțin spus că nedreptățile abundă în această societate; e chiar chintesență a nedreptății.
De bunurile pe care le etalează, de opulența cu care se împăunează – delicii și belșug de suprafață – se bucură doar trîntorii, profitorii, experții în mîrșăvie, ticăloșii mai mari sau mai mici. Sub lustrul aparent se ascunde o lume a dezolării, de ale cărei detalii am să te cruț.”

(Istorie și utopie, Paris 1960 și București 1992, pg 15-16)

 

Mulțumim colaboratorului nostru necunoscut Călin pentru acest text pus pe site la Comentarii. Vom reveni la acest text cu comentariul nostru.  i.c.