Crestinii spectatori

In Europa suntem singura tara in care majoritatea covarsitoare a populatiei se declara religioasa (
https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Romania ). Peste 90% se declara crestini si peste 80% crestini ortodocsi.

Biserica nu se sprijina, insa, pe sondaje, pe statistici, ci pe paticiparea, pe implicarea concreta , consecventa a enoriasilor in viata Bisericii, care viata nu se reduce la un botez, o nunta, o inmormantare, un parastas, si numai in lacasul de cult si in curtea acestuia. Din armata de peste 80% crestini ortodocsi, doar ca.10% sunt luptatori activi, in biserici, in familie, in societate, si acasa in Romania si in strainatate. Restul sunt spectatori in tribune, mananca seminte, floricele de porumb, beau coca-cola si comenteaza ce se intampla pe teren…

Un crestin-otodox spectator (inca sub influenta fostei educatii ateist-stiintifice, acum remodelata neo-maxist) imi scrie urmatoarele: “ Astazi se implinesc 40 de ani de la decesul (26 martie 1977) patriahului Justinian .Nu stiu daca ai participat la Galati la vizita de la catedrala Dunarii de jos, de prin 1969 cred, in care impreuna cu Gheorghe Apostol, patriarhul a mobilizat peste 5000 de galateni intr-un alai de sarbatoare pana la aeroport. Am fost cu familia si tot neamul desi nu eram religiosi practicanti. Acestea sunt realitatile mele spirituale si nu cele contrafacute sau extrapolate pornind de la un bigotism prelucrat excesiv.”

Nu n-am fost la eveniment. Eram elev de liceu navetist Fartanesti – Galati – Fartanesti.

In ceea ce priveste raportarea noastra la viata Bisericii, exista doua extreme dezaprobate de Biserica: bigotismul /habotnicismul si minimalismul, care e vecin cu indiferenta /supeficialitatea/frivolitatea, care sfarseste in ateism, un alt fel de bigotism.

Bigotismul ramane bigotism, indiferent daca este ” prelucrat” sau ” neprelucrat”. Minimalistii si ateii, stand deoparte, privind ” din tribune”, vad in viata Bisericii ( slujbe, ierurgii, posturi, procesiuni cu icoane, cu moaste etc.) bigotism.Isi dau cu parerea fara sa cunoasca. Aceasta viziune tine de mandrie. Si bigotul si minimalistul si ateul se pot vindeca.

SUA este un imens desert spiritual. Precum bastinasii indieni, Hristos a fost impins in rezervatii, mici oaze, pe ici, pe colea. Marea majoritate a americanilor inspira si expira nisipul a tot felul de spiritualitati anticrestine. Aici minimalistul si ateul se simt bine iar bigotul , cu timpul, o ia pe urmele lor. Come to the Marlboro country, come to where the flavour is!

Pretutindeni, politica ofera iluzii, distractia anesteziaza, stiinta prosteste (Prea multa stiinta prosteste – Blaise Pascal).

Crestini-ortodocsi, nu leneviti in tribune, unde va sfasie fiarele pamantului, coborati in arena, pe teren!

Somerville, MA, 27martie 2017

Nicusor Gliga 3/28/2017