Meditatii despre Reunificare inainte de alegeri
Republica Moldova putea demult sa fie reunita cu Romania, daca avea sa fie elaborat si larg mediatizat un proiect concret de organizare a tarii dupa reunificare. Un proiect de viitor, dar nu de trecut! Refacerea „Romaniei Mari” de inainte de razboi, nu este proiect, dar un instrument de manipulare a sentimentelor si emotiilor unui segment extrem de mic al populatiei nu doar din R. Moldova, dar si din Romania. Din cauza acesta se considera ca numarul de unionisti este foarte mic, deoarece este luat in calcul doar acest segment nationalist, traditionalist, care tinde spre constituirea statului pe bază etnica si se bazaeaza pe „Dreptul stramosesc”.
Oameni care dau prioritate viitorului, dar nu trecutului, sunt mult mai multi, anume pe aceasta calitate se bazeaza progresul. Cei care se considera cu adevarat unionisti, trebuie sa invate sa se adapteze, daca doresc sa-i atraga si pe cei care cosidera progresul mult mai prioritar decat cutumele etnice si traditionaliste.
Este necesar de tinut cont ca la moment toata elita din raioanele Republicii Moldova este foarte dependenta de municipiul Chisinau. Asa a fost si in Uniunea Sovietica, raioanele RSSM erau conduse de la Chisinau, nu de la Moscova. Obisnuinta aceasta nu poate fi anihilata, peste noapte, tot centrul de greutate nu poate sa treaca, in mod democratic, de la Chisinau la Bucuresti. Este bine sa fie luate in consideratie particularitatile istorice, dar trebuie sa fim si flexibili, sa ne adaptam la schimbari.
In cazul reunificarii, teritoriul R. Moldova ar fi bine sa fie transformat intr-o regiune, in cadrul unei reorganizari administrative a Romaniei pe regiuni, iar Chisinau sa devina capitala de regiune, fara sa-si piarda din importanta si influienta. Unirea poate fi facuta numai daca va oferi pentru toti mai mult decat au avut pana acum, dar nu invers, mai ales ca in Chisinau traieste aproape 1/4 din toata populatia R. Moldova. Functiile pe care le-au obtinut, spre exemplu, directorii de colegii, scoli, gradinite, sefii de politie, diverse directii din cadrul raioanelor R. Moldova, se datoraza relatiilor pe care le au acestea doar la Chisinau. Apropape ca nu gasesti persoane sus puse prin raioanele R. Moldova, care sa aiba relatii si la Bucuresti, asa cum le au la moment la Chisinau.
In astfel de conditii este total contraproductiv de promovat un gen de unire istorica, care va anihila influienta Chisinaului, iar Bucurestiul ii va ocupa locul. Nu sunt atat de multi dusmani ai unirii la noi, cat sunt foarte multe persoane destul de influinte pe plan local, care pur si simplu se tem sa piarda acele relatii, care i-au ajutat sa-si faca cariera. Nici trecerea la sistemul de judete de marimea celor romanesti nu este acceptabila pentru elita noastra, care sa simte amenintata de astfel de schimbari. In 2001 comunistii au castigat alegerile datorita promisiunii revenirii la raioane.
Doar atunci cand va fi promovata o unire care va aduce doar beneficii si satisfactie pentru toata lumea, fara sa suporte pierderi in urma unor schimbari dureroase, doar atunci ea va fi acceptata si votata favorabil de majoritatea populatiei.
*
Nota redacției. Nu știm cine este autorul acestor meditații, dar are multă dreptate. Avem nevoie de un plan concret privind pașii Unirii. De-a lungul anilor am făcut câteva propuneri în acest sens, pe care le-am regăsit și în strategia imaginată de alții. 
Bunăoară:
– înființarea funcției de vice-președinte al României, pe care s-o dețină în următorii 20 de ani numai persoane născute în Basarabia
– în următorii 20 de ani parlamentarii aleși în Basarabia să fie născuți sau domiciliați de 10 ani în Basarabia. După trecerea celor 20 de ani, vreme de alți 20 de ani să fie asigurată originea basarabeană a 3/4 dintre parlamentarii basarabeni
– basarabenii să poată candida în orice localitate sau județ din Țară
– banii primiți de la bugetul național pentru Basarabia să fie mai mulți decât contribuția Basarabiei la venitul național
Plus alte măsuri care să ne asigure că pentru românii basarabeni nu va exista niciun motiv să considere că au ceva de pierdut prin Unire.