APEL!

Încă un apel pe care îl fac, al doilea din viața mea și cred că și ultimul.
Primul nu a fost cu noroc. A fost semnat de Niculae Cerveni și de mine, a fost publicat în ziarul Dreptatea nr. 100 din 6 iunie 1990, iar principiile enunțate în el au condus la constituirea Convenției Democrate Române, prima formațiune politică din țară care a trădat România (pînă atunci, ai lui Iliescu, furau doar pentru ei – CDR a internaționalizat jaful). Nu asta a fost intenția noastră, dar ce să mai stau acum să povestesc despre modul în care opoziția din 1990 a fost infiltrată și cumpărată!
Cînd am văzut campania crîncenă și înverșunată pentru distrugerea sentimentului patriotic la tinerele generații, m-am gîndit că este necesară o ripostă. Iar aceasta ar fi fost, măcar pentru început, înregistrarea a 100.000 de CD–uri cu cele mai frumoase 20 poezii patriotice românești și a 1000.000 de CD-uri cu cele mai frumoase 20 cîntece patriotice românești, care să fie distribuite în școli.
Era anul 2009. Obținusem niște despăgubiri de la stat, dar chiar dacă renunțam să mai mănînc, acești bani nu-mi acopereau nici măcar un sfert din costuri. Mă duc într-o zi la IRR să-i duc lui Claudiu Iordache o nouă ediție a cărții mele și, dintr-una într-alta, ajung să-i povestesc de ideea mea. Claudiu îmi spune că tipărirea cărții cu poezii patriotice poate fi făcută de IRR. Rămasese să i le aduc.
Dar în țara asta, parcă totul îl hotărăște diavolul! La scurt timp (am mai vorbit despre asta și nu-mi face nici o plăcere să repet), niște rude din Vaideeni au vrut să mă omoare pentru o casă din paiantă ridicată în anul 1923. Am pierdut timp ca să îmi cumpăr o altă casă de vară în Muscel și, grăbindu-mă să nu expire anul bugetar, fug la IRR – unde Claudiu îmi spune că Boc, din cauza crizei, i-a lăsat fără fonduri!
Am reușit să rezolv parțial problema postînd pe scribd.com „Culegere de poezie patriotică românească” – numărul poeziilor a fost dublat, adăugînd la cele inițiale și alte poezii prea frumoase pentru a fi uitate, dar și, ca tribut bunicilor mei materni, poezia lui Constantin Belimace pe al cărei text a fost compus imnul aromânilor de pretutindeni. Au fost 1.100 de accesări, care nu înseamnă nici măcar că cei care au accesat le-au și și citit. 100.000 de CD-uri puteau fi citite de sute de mii de români (adică, nu numai elevii, ci și părinții ori bunicii lor care, ori nu le-au știut, ori le-au uitat).
A rămas cealaltă problemă, cîntecele patriotice. Eu mă gîndisem inițial la 20, dar și aici am mai adăugat și, în ultima formă, a rezultat ceea ce copiez acum din textul ultimei variante.
CÎNTECE
Treceţi batalioane române Carpaţii – V. Şeicaru/ N. F. Iancu/ Corul Armatei
Tot ce e românesc nu piere – Jean Moscopol
Noi sîntem români – N. F. Iancu
Pui de lei (Eroi au fost, eroi sînt încă) – Corul Armatei
Deşteaptă-te române
Aşa-i românul – N. F. Iancu
Trei culori – Doina şi Ion Aldea Teodorovici
Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie
Tu, Ardeal – Veta Biriş/ Ştefan Hruşcă
Doamne, ocroteşte-i pe români – Sava Negrean Brudaşcu/Veta Biriş
Nu uita că eşti român – N. F. Iancu
Rapsodia română (G. Enescu)
Balada (C. Porumbescu)
Ciocîrlia – Gh. Zamfir
Hora Staccato – G. Dinicu
Ciuleandra
Căluşarii
Dans românesc – (C. Dumitrescu)
Valurile Dunării – (I. Ivanovici)
Limba noastră
Dimăndarea părintească
_________________________________________________________________________
Hristos a Înviat!
_______________________________________________________________________
(eventual, şi cele trei romanţe pe versurile lui Vasile Militaru).
Mi-ar fi plăcut ca acest CD să se închie cu un „Hristos a Înviat”, cîntat de mii de oameni în noaptea Învierii la Patriarhie, ceea ce nu am reușit să găsesc pe net.
Acolo unde apar mai multe nume, era vorba de văzut cine ar fi de acord ca pentru aceste înregistrări să nu solicite onorariu (nefiind vorba de vreo nuntă).
Acest proiect al meu nu a devenit vetust ci tot mai actual (dar în scurt timp, va deveni inutil). Dacă în țara asta există oameni de afaceri care s-au îmbogățit cinstit și care vor să îi mulțumească Țării pentru asta, ar putea face un pas prin răspîndirea patriotismului printre tineri.

*
Autor DAN CRISTIAN IONESCU