Nu, această fotografie nu arată „Papa Francisc sărutând mâna lui David Rockefeller”

Copyright AFP 2017-2022. Drepturi de reproducere rezervate.

Postările de pe Facebook distribuite de sute de ori de la sfârșitul anului 2020 pretind că îl arată pe Papa Francisc sărutând mâna bancherului și patronului David Rockefeller. Dar bărbatul din fotografie este de fapt Eliezer Grynfeld, un supraviețuitor al Holocaustului care a murit în 2020.

„ Papa Francisc sărutând mâna lui David Rockefeller (…). Vă las să interpretați această fotografie ”, scrie autorul uneia dintre aceste  publicații , Cédric Rouleau, urmat pe pagina sa de Facebook de aproape 60.000 de abonați.

Cu toate acestea, bărbatul cu părul cărunt în jachetă împodobită cu însemne a cărui mână dreaptă o sărută Papa Francisc nu este David Rockefeller – ultimul nepot al lui John Rockefeller, fondatorul dinastiei cu același nume – care a murit în 2017.

Și doi dintre bărbații de lângă el nu sunt Henry Kissinger și John Rothschild, contrar a ceea ce susțin unii internauți.

O căutare inversă* duce la site- ul web al Agenției Europene de Fotografie de Presă (EPA).

„ Papa Francisc (stânga) sărută mâna supraviețuitorului Holocaustului Eliezer (Lolek) Grynfeld în timpul unei ceremonii în Cripta Comemorarii de la Institutul Internațional de Comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, Israel, 26 mai 2014 ”, se arată în legenda care însoțește snap.

Captură de ecran a webgate.epa.eu făcută pe 16.04.2021

Aceeași imagine apare în bazele de date ale altor agenții foto (ca  aici ). 

Multe mass-media israeliene ( aici ,  acolo ) și internaționale au reflectat această vizită a Papei, raportând și, cu fotografii de susținere, această întâlnire cu mai mulți supraviețuitori ai Holocaustului –  fără a menționa vreodată presupusa prezență a lui John Rothschild, Henry Kissinger sau David Rockefeller.

Memorialul Holocaustului Yad Vashem a raportat și el ( aici pagina 2) această ceremonie și, o fotografie pentru a o susține din nou, prezența lui Eliezer Grynfeld, care a murit de Covid în aprilie 2020.

„ Papa sa întâlnit cu supraviețuitorii Holocaustului Avraham Harshalom, Chava Shik, Joseph Gottdenker, Moshe Ha-Elion, Eliezer Grynfeld și Sonia TunikGeron ”, a scris memorialul Holocaustului.