|
![]() |
![]() ![]() |
||
Philip E. Mosely despre Transilvania si Basarabia
Editura Scoala Ardeleana, Cluj-Napoca, 2017
Mosely a fost istoric, profesor, sociolog, politolog şi diplomat, calităţi în care şi-a pus în practică cunoştinţele şi prin care a influenţat politica Statelor Unite faţă de România, Rusia şi Europa de Est. El şi-a făcut datoria de om de ştiinţă cu o exigentă şi imparţialitate demnă de toată admiraţia. Şi subliniez că nu e deloc uşor să transformi cunoştinţele academice în negocieri diplomatice şi apoi în decizii politice. Şi totuşi, în măsura posibilului, Philip Mosely a reuşit.
În ce priveşte drepturile României asupra Transilvaniei şi Basarabiei savantul american a scos în evidenţă în mod raţional şi obiectiv argumente istorice, etnice, economice şi geopolitice care toate au pledat în favoarea ţării noastre. Meritul lui Vasile Puşcaş constă în documentaţia pe care a adunat-o şi studiat-o şi care oferă cititorilor dovezi irefutabile că „Romania Mare” a fost total îndrituita şi ne aparţine.
Cartea profesorului Puşcaş se concentrează pe probleme internaţionale legate de Transilvania şi Basarabia de la Primul Război Mondial până în perioada războiului rece. Aflăm, de exemplu cât de minuţioase şi de complexe au fost studiile şi negocierile cu privire la trasarea frontierei Romano-Ungare. În opinia lui Mosely varianta finală la care s-a ajuns a fost singura posibilă şi viabilă.
Pierderile teritoriale ale României din 1940 au fost deplânse de români, de ziarişti străini, şi de Philip Mosely care între timp devenise diplomat. În 1940 România era în doliu, scria ziaristul American Robert John care la acea vreme se afla la Bucureşti (p. 59). Istoricul Nicolae Iorga afirma că pierderea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei reprezenta o „catastrofă unică în istoria lumii.” (p. 57) Omul politic Iuliu Maniu atrăgea atenţia că după pierderea Transilvaniei, Basarabiei şi Bucovinei, România se afla „inaintei unei catastrofe ale cărei urmări nici nu le putem prevede.” (p. 57) Mosely a fost şi el indignat de acele dictate, a apărat drepturile României, şi a scris în presă Americană atât despre Transilvania („Transylvania Partitioned”) cât şi despre Basarabia („Is Bessarabia Next ?”)
În timpul războiului s-a pus din nou problema împărţirii Transilvaniei ori a organizării unei eventuale zone autonome a ţinutului secuesc. Mosely a respins ambele idei cu argumente logice. În studiul său „Transilvania Imparta”, publicat în revistă Foreign Affairs în Octombrie 1940, el afirmă că din experienţa sa personală reiese că nici maghiarii şi nici germanii pe care i-a cunoscut în Transilvania nu vedeau vreun beneficiu al autonomiei. (p. 284) Şi autorul cărţii, Vasile Puşcaş concluzionează: „Mosely şi-a folosit cunoştinţele istorice şi sociologice pentru a arăta, cu mijloacele savantului, realităţile despre Transilvania şi Basarabia. Iar în perioada celui de al Doilea Război Mondial a stat pe calea adevărului ştiinţific şi a sprijinit România.” (p. 194)
Şi totuşi, Vasile Puşcaş menţionează că Mosely: „nu vedea posibilă eliminarea iredetismului unguresc atâta vreme cât se continua cu plângerile şi pretenţiile secuilor. Expertul American considera că eliminarea acelui obstacol depindea de voinţă şi reformele politice, sociale şi administrative din Ungaria şi România” (p. 93) Mosely a avut dreptate. Iredentismul maghiar nu a dispărut pentru că în timp ce România a făcut reformele necesare pentru satisfacerea doleanţelor minorităţii maghiare, Budapesta şi-a continuat mentalitatea şi politica iredentistă.
Ce se poate învăţa din acest studiu al profesorului Puşcaş? În istorie nu e suficient să ai dreptate; E nevoie de lideri înţelepţi şi integri şi în plus, trebue să recurgi la forţa atunci când e necesar. Marile puteri îşi fac jocurile internaţionale. Micile tari îşi rezolvă singure problemele naţionale. Ce se poate spune despre clica politică (pardon clasă) care guvernează azi la Bucureşti? Repet ce scria în 1940 despre regimul din ţară ziaristă Rosa Waldeck de la revista Americană Newsweek şi care se potriveşte şi celor de azi: „Un regim corupt şi pătat de sânge, dispreţuit de toţi, în afară de cei puţini care profită de pe urma lui… ţărani umili, înfometaţi, incapabili să se exprime, de o sărăcie înfiorătoare, care nu se bucuraseră niciodată de vreun privilegiu al democraţiei…” Iar despre oamenii politici, scria: „Burghezia românească afişă un aer occidental, dar se complăcea într-un comportament de tip oriental/otoman… Oamenilor simpli li se prezintă democraţia doar în termeni de libertate de gândire şi libertate de exprimare, ceace în experienţa lor de viaţa cotidiană se traducea în libertatea de a muri de foame…” (pp. 60-61)
Se pare că istoria se repetă, dar urmaşii noştri nu ne vor ierta. Azi, Bucureştiul a uitat de Basarabia şi i-a abandonat pe românii din mijlocul Transilvaniei. Înscăunaţii noştri au nevoie de voturile udemereului pentru a se menţine la putere. Şi mă întreb retoric, aşteptam oare un nou Mosely să ne vină în ajutor sau ne trezim singuri din actualul coşmar?
În încheiere, să revenim la subiect şi să-i aducem un omagiu omului de ştiinţă Philip Mosely. Să-l felicităm totodată pe compatriotul nostru Vasile Puşcaş, cu care de altfel am interacţionat fructuos pe când era diplomat la Washington. Îl felicit pentru o lucrare obiectivă şi pentru un limbaj românesc modern şi clar. Pe lângă valoarea de document, cartea oferă o lectură dinamică şi plăcută. Iar pe o notă personală, confirm faptul că profesorul Mosely a creat un program special de studii şi cercetări sovietice şi est Europene la Universitatea Columbia din New York la care s-au format mulţi doctoranzi. Unul din ei sunt chiar eu!
TUCSON, ARIZONA
Doctorandul(autorul textului) este Nicholas Dima.
Dacă nu credeţi verificaţi la articolul din29 ianuarie2021:
https://ioncoja.ro/pacatele-bucurestiului-fata-de-basarabia-si-transilvania/
La sfârşit găsiţi autorul textului:
Profesor Doctor Nicholas Dima, USA, Ianuarie 2021.
De acelaşi autor mai puteţi citi pe sait textul „ROMÂNIA, STATUL NAŢIONAL ŞI INTEGRAREA INTERNAŢIONALĂ’’(8 pagini A4):
https://ioncoja.ro/nicholas-dima-moscova-va-trebui-la-un-moment-dat-sa-repare-nedreptatile-istorice-cauzate-tarilor-vecine-si-sa-se-concentreze-asupra-problemelor-ei-interne-altfel-insasi-existenta-rusiei/
Citiţi şi :
Simion MEHEDINȚI – România în marginea continentului (rubrica RESTITUIRI,
http://www.geopolitic.ro/624/romania-in-marginea-continentului-o-problema-de-geopolitica-romaneasca-si-europeana/)
România în marginea continentului – o problemă de geopolitică românească şi europeană –BY MEHEDINTI SIMION
Reproducere din Bulet. S.R.R. de Geografie pe 1914 – n.red.
Nu a apărut pe saitul domnului profesor(7 pagini A4).