Domnule profesor ION COJA, ce ecouri aveți de la susținerea pe care ați făcut-o publică, susținerea PSD-ului?

Sunt destul de mulți care îmi dau dreptate, alții nu, cum e și normal. Mulți însă nu au înțeles motivele mele. Dacă ai timp, le-aș relua, mai explicit.

Exact asta voiam să vă propun și eu. Vă ascult!

În primul rând vreau să recomand votul în favoarea candidaților independenți. Toți candidații independenți mi se par valoroși, ar face treabă bună la Bruxelles. În al doilea rând le recomand alegătorilor să nu voteze PNL sau alt partid din așa zisa opoziție, exclud votul în favoarea lui Ponta sau Băsescu. Deci niciun vot pentra Rareș Bogdan, Victor Ponta sau Traian Băsescu. În lipsă de ceva mai bun, votați PSD! S-au spus multe minciuni despre PSD, au fost reluate cu obstinație în campania electorală, iar PSD nu a știut să contracareze căruța de minciuni turnate în capul lor. De aceea mă simt obligat să intervin eu, chiar și în al 12-lea ceas.

Despre ce minciuni privitoare la PSD este vorba?

În primul rând despre intenția PSD de a modifica legile justiției în favoarea „infractorului” Dragnea și pentru a anula independența justiției. Aceste critici au fost formulate atîț de opoziția din Țară, cât și de lideri din UE. Dar nici unii, nici alții, nu au putut arăta articolul din legile noi, propuse de coaliția PSD-ALDE, prin care va fi afectată independența justiției sau vor fi favorizați cei care au săvârșit faptele de care este acuzat Liviu Dragnea! Adversarii PSD strigă lozinci bune la un miting pe stradă, dar nu sunt în stare de o analiză reală a situației. Și a nu se uita: Liviu Dragnea nu este crescut de Ion Iliescu sau Adrian Năstase, cum a fost născut și crescut din acest tandem Victor Ponta!… Nu i se pot pune în cârcă lui Dragnea păcatele PSD din anii când Dragnea lipsea in PSD!

Despre USR ce părere aveți?

Am câțiva apropiați care vor să voteze cu USR!… Ar fi ceva, dar în momentul de față USR înseamnă Cioloș, și asta ar trebui să le dea de gândit celor care sunt dispuși să aprecieze elanul tineresc al celor de la USR! Ce minte au avut să-i mai dea o șansă lui Cioloș?! Este clar că individul este o marionetă docilă în mâna unor structuri malefice,  nocive pentru România. Fără Nicușor Dan, USR și-a pierdut din ingenuitatea originară. Cu Cioloș în frunte, s-au compromis iremediabil.

Ați fost foarte aspru cu Bogdan Rareș. 

Rămân pe aceeași poziție. Nu pot să uit ditirambii ridicați de junele ziarist lui Dinu Patriciu într-un moment când toată lumea știa cât rău a făcut marele infractor economiei românești, avuției naționale! Să-l lauzi pe Dinu Patriciu, dar să-l diabolizezi pe Liviu Dragnea, mi se pare o acțiune descalificantă pentru un analist politic, pentru un activist politic!… Să-l alegi pe Dinu Patriciu în comparație cu Liviu Dragnea mi se pare un gest cinic, făcut în disprețul publicului românesc! Mi-a fost clar că a fost cumpărat ca să facă acele emisiuni dedicate binefăcătorului național Dinu Patriciu!… Ai cumva altă părere?!

Da, vă dau dreptate!

În aceeași ordine de idei, trebuie taxată și susținerea arătată de PNL lui Johanis. Domnule, trebuie să fii imbecil ca să nu vezi că Johanis este mult mai penal decât Dragnea. Este propriu-zis penal, bun de băgat la pușcărie și supus oprobiului public pentru fapte indiscutabile, câteva deja sancționate de justiție! În vreme ce motivele pentru care Dragnea a fost judecat și condamnat nu sunt altceva decât dovada cea mai vie că justiția din România este nedreaptă și ascultă de ordinul politic al unor structuri ticăloșite. Sper să nu se repete această prestație rușinoasă pe 27 mai…

Reveniți la Bogdan Rareș!

Domnule, există câțiva indivizi în Cluj Napoca adepți ai tezei „transilvaniste”, potrivit căreia ardelenii ar duce-o mai bine dacă s-ar separa de restul Țării. Teză susținută de Budapesta, prin care sunt amăgiți mulți ardeleni fraieri. Alții susțin această idee imaginându-și că ar avea de câștigat în ierarhia politică a unui nou stat, într-o Transilvanie stat de sine stătător! Ideea a avut susținători imediat după 1944, în fruntea partizanilor ei aflându-se „transilvăneanul” Valter Roman, odiosul kominternist. În zilele noastre se aud vorbe despre „miticii” de la București, care se înfruptă din beneficiile aduse de ardeleni la bugetul Țării. Teză falsă și primejdioasă pentru viitorul României. Las acest subiect pentru mai târziu. Deocamdată te rog să iei aminte că meseria mea sunt textele, elaborarea textelor și înțelegerea lor! Or, în textele rostite de Rareș Bogdan când a apărut la Realitatea TV nu mi-a fost greu să identific o subtilă propagandă pentru teza transilvanistă, propagandă care a culminat în zilele crizei catalane din Spania, când Rareș al dumitale nu s-a sfiit să-și arate simpatia pentru cataluni și să afirme, destul de net, că Ardealul ar fi în aceeași situație ca și Catalunia. A spus cam așa: Clujul este în România în aceeași situație cu Barcelona în Spania… Am reacționat prompt pe site, cu un text care a stârnit reacția de revoltă a ipochimenului, care m-a înjurat golănește, fără să aibă curajul de a mă invita în emisiunea sa pentru a mă explica, așa cum ar fi fost normal s-o facă!… De altfel, am remarcat că în dezbaterile politice de la emisiunile sale lipsesc cu regularitate invitații care ar putea să susțină alte idei, contrare amfitrionului. Convoacă numai comentatori aflați pe aceeași poziție. Și se declară apărătorul democrației. Și el, și PNL! Sub conducerea unui individ ca Ludovic Orban, liberalii nu mai sunt liberali, sunt o adunătură de năuci, care așteaptă minunea de a da jos de la guvernare PSD, fără sprijinul votului democratic de la urnă! Cum să-i iei în serios?! Cum să votezi asemenea ticăloși?!

.

A consemnat Petre Burlacu