Tanczos Barna se opune planului UE pentru protejarea pădurilor

G.U.
Politică / 19 iulie2021

 

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Tanczos Barna a semnat, alături de alţi 10 miniştri din UE, printre care cei ai Austriei, Ungariei, Poloniei, Franţei sau Germaniei, o scrisoare către Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Acordul Verde European, în care este criticată strategia forestieră planificată a UE, potrivit Digi24. Într-un interviu acordat presei maghiare, Tanczos Barna spune că nu e de acrod cu strategia Comisiei Europene şi susţine că „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat strategia sa, parte a planului climatic, pentru absorbţia a mai multor gaze cu efect de seră din atmosferă şi încurajarea biodiversităţii. Astfel, printre măsuri, executivul european susţine plantarea a 3 miliarde de copaci şi acordarea de stimulente financiare pentru proprietarii de păduri, în vreme ce monitorizează pădurile existente.

Blocul comunitar propune folosirea Politicii Agricole Comune pentru scheme de plăţi acordate proprietarilor de pădure, în vreme ce monitorizează pădurile existente, care reprezintă aproape două cincimi din continent. Comisia Europeană a transmis că pregăteşte o nouă serie de măsuri şi norme de supraveghere de înaltă tehnologie pentru a proteja pădurile europene „aflate sub o presiune tot mai mare”, eficientizând în acelaşi timp actul de guvernare în toate cele 27 de state membre.

Anunţul Comisiei Europene a fost întâmpinat cu ostilitate de companiile din industria forestieră care susţin că noua strategia a UE privind pădurile nu are în vedere şi interesele proprietarilor şi investitorilor de păduri, notează sursa citată.

În acelaşi timp, 11 state membre au semnat o scrisoare trimisă vicepreşedintelui Comisiei Europene, iniţiată la propunerea Austriei, una dintre ţările UE care susţine puternic industria exploatărilor forestiere. Cei 11 miniştri ai pădurilor, printre care şi ministrul român Tanczos Barna cer revizuirea strategiei forestiere planificate a UE, despre care au spus că favorizează în mod nejustificat „aspectele verzi”.

Ministrul ungar al Agriculturii Stefan Nagy a declarat că Strategia forestieră a UE a fost până acum un „model de economie durabilă”, care a găsit un echilibru între aspectele sociale, economice şi de mediu ale durabilităţii. Deplasarea acestui echilibru spre a privi doar aspectele verzi este „inacceptabilă”, a spus Nagy. Acesta a mai afirmat că noua strategie a UE „va pune în pericol locurile de muncă şi rolul sectorului în economia circulară”.

Tanczos Barna: ,,Protejarea pădurilor, o povară financiară”

Într-un interviu acordat în presa pro-guvernamentală maghiară, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Tanczso Barna spune că proiectul Comisiei Europene încalcă dreptul statelor membre UE de a-şi decide politicile în domeniul pădurilor şi susţine că „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”, informează Digi24.

Potrivit ziarului Magyar Nemzet, oficialul român a spus că protejarea pădurilor reprezintă o povară financiară pentru un stat membru deoarece în momentul în care se interzice exploatarea unei păduri sunt îngrădite drepturile proprietarului, iar în aces caz trebuie acordate despăgubiri.

„Atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în considerare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă (…) Nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri şi nici cu statele membre ale UE, iar proiectul nu a fost elaborat în comun. Solicităm să dezbatem strategia privind pădurile”, a spus Tanczos Barna.

De asemenea, ministru a semnat o scrisoare comună cu alţi miniştri din 11 state membre UE, printre care şi Ungaria, care critică strategia UE privind pădurile. Scrisoarea către Timmerman a fost semnată de miniştrii Grupului Visegrad, Austria, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Letonia şi România.

„Această pozitie reprezintă întocmai pozitia industriei forestiere si nu este de inteles de ce Romania a semnat aceasta scrisoare, avand in vedere ca in Romania există deja prevederi clare pentru amenajamente silvice si pentru monitorizarea padurilor prin IFN si SUMAL”, transmite ONG-ul de Mediu AgentGreen, care a publicat şi conţinutul scrisorii.