Ucraina – vecina și prietena Republicii Moldova ?!
Alexandru Valeriu Moraru, Chişinău
.
07 Mai 2023
Este de ajuns ca să facem o scurtă incursiune în istoricul relațiilor dintre românii basarabeni și ucraineni, ca să ajungem la concluzia, că aceștia niciodată nu ne-au fost nici vecini buni și nici prieteni. Acest lucru însă nu înseamnă că autorul susține operațiunea Rusiei împotriva Ucrainei în acest război, așa cum a procedat Ucraina, susținând Rusia în în Războiul ruso- moldovenesc din 1991-1992, care s-a încheiat cu dezmembrarea de facto a Republicii Moldova, cu pierderi teritoriale mari, inclusiv industriale și umane. Război pe care rușii până în prezent căută să-l prezinte ca pe un război civil, adică conflict.
„Politicienii” din Republica Moldova au preluat cu ușurință această noțiune de „conflict civil”, deoarece nu au nici o pregătire în domeniu și nu (re)cunosc istoria adevărată. Desigur, nu mă refer la toți, ci la majoritate. Presa aservită rușilor și cea coruptă de la noi, au multiplicat minciuna cu „Conflictul de la Nistru” în proporții majore. Unicul barbat politic din R.Moldova,fostul Ministru Apararii si MAI Gen® Ion Costas a avut curajul sa spuna sus si tare in toate sursele mediatice, politice si sociale,sa scrie in carte sa Transnistria- razboi nedeclarat 1990-1992 ca in realitate NU au fost un «CONFLICT» , ci a fost un razboi ruso-moldav in conformitate cu toata regurile,teoriile stiintei militare
Da, Ucraina a fost implicată de partea Rusiei, direct în așa numitul „Conflict de la Nistru”, deși oficial, autoritățile de la Kiev, duceau o politică duplicitară. Ucaina a facilitat accesul rușilor pentru a ajunge pe o linie mai scurtă spre Moldova, au fost formate câteva batalioane de ucraineni care au lupta alături de ruși împotriva moldovenilor.
După ce a fost semnată rușinoasa pace la Moscova dintre R.M. și autoproclamata Republică Transnisteană, la care președintele Moldovei Mircea Snegur a ciocnit cupa de șampanie cu Igor Smirnov, „președintele autoproclamatei republici nistrene” lucrurile au devenit și mai clare, că Rusia degrabă nu-și va scoate armata din Transnistria, fapt care persistă și azi, cu mici minciuni cosmetice, cum că s-ar fi micșorat numărul militarilor ruși în zonă.
În scopuri propagandistice și „patriotice” în anul 1995, la Tiraspol a fost scoasă de sub tipar – în limba rusă -, volumul „Книга памяти защитников Придестовья” (Cartea memoriei apărătorilor Transnistriei). Volumul nu este altceva decât un album al „gardiștilor” și kazacilor morți în luptele cu poliția și voluntarii moldoveni pentru susținerea republicii fantomă. Cu regret constatăm, că din cei 457 militari căzuți pentru „apărarea” republicii transnistrene înjghebată de Moscova, mai bine de 146 sunt „eroi” ucraineni. Volumul a fost editat în format A5 cu un tiraj de 15.000 de exemplare.
Prietenia dintre moldoveni și ucraineni duce în adâncul secolelor. Mai jos avem un document, o decizie al Consiliului de Miniștri a R.S.S. Moldovenești din 11 iunie 1949, în care pune la respect autoritățile ucrainene care au încălcat frontiera teritorială a R.S.S. Moldovenești și a început exploatarea terenurilor care nu le aparțin.
Și dacă ne mai amintim, că ucrainenii – membrii Sfatului Țării la 27 martie 1918 au votat împotriva unirii Basarabiei cu Partia istorică – România, se conturează un tablou destul de trist, dar realist.
În concluzie, dacă judecăm la rece, care este situația în acest moment? Ceva mai mult de 60-70 de mii persoane venite din Ucraina în Republica Moldova, cu pașaport ucrainean, o bună parte din aceștea sunt ruși, care au fugit din Ucraina să nu fie mobilizați îm armata ucraineană și să nu lupte contra rușilor; sau să fie mobilizați în armata federației ruse, deoarece majoritatea au cetățenie dublă. În consecință, noi suntem câștigătorii. Cum? Cel puțin jumătate din cei 60-70 mii se vor stabili cu traiul în Moldova, preponderent în orașe, într-o perspectivă scurtă, vor primi cetățenia R.M., vor vota la alegeri pentru comuniști sau socialiști. Mai pe scurt, ne șteaptă un viitor și mai „luminos”.
Înțelegem și regretăm că are loc războiul ruso-ucrainean, dar să nu uităm, că Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa și nivelul de trai al cetățenilor ei în ultimii ani a scăzut considerabil. Conducerea R.M. a hotărât să ofere ajutor poporului „frățesc” al Ucrainei, fără îndoială în detrimentul propriului popor, iar bugetul statului la care contribuim cu toții a fost spart, banii curgând spre altă destinație. Vrem sau nu să spunem, în Războiul ruso-moldovenesc din 1991-1992 în afară de România nu ne-a sărit nimeni în ajutor, din contra ucrainenii au luptat alături de ruși împotriva noastră. A rămas doar să spunem: păzește-be, Doamne, de vecini, că de dușmani ne apărăm singuri
Comenteaza