Această țară măcinată de război dă o lecție României! La noi e deja prea târziu. Am pierdut tot

Autor: Florin Ghergut 21 septembrie 2019
România a pierdut controlul asupra unei mari părți din terenul agricol extrem de întins și fertil. Inclusiv cea mai mare zonă agricolă din țară, Insula Mare a Brăilei, unde se cultivă peste 50.000 de hectare, a trecut recent în exploatarea unor firme din afara țării. În contextul în care o criză alimentară va apărea oricum într-o perspectivă medie de timp, după cum spun cercetările, înstrăinarea terenurilor nu pare deloc o idee bună.

Ucraina, o țară măcinată de conflicte interne și de un război mocnit cu Rusia, dă o lecție României. Președintele vecinilor de la est spune clar că se împotrivește vânzării terenurilor agricole. Ca și România, Ucraina are o suprafață vastă de terenuri fertile și este unu dintre producătorii majori de cereale și porumb din Europa. Totuși, spre deosebire de Ucraina, România nu a reușit să găsească o formulă pentru a își proteja terenurile și, în prezent, mare parte din pământul arabil este deținut de străini.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se opune ideii de a permite străinilor să cumpere terenuri agricole în Ucraina – scrie RBC, citat de RADOR.. În cadrul unei întâlniri cu un grup de fermieri, Zelenski a propus organizarea unor dezbateri publice ample cu privire la un model al pieței funciare ucrainene, menţionând că această chestiune este una foarte sensibilă.

„În primul rând, pentru a risipi toate miturile, toate manipulările care au fost plantate în mintea cetățenilor în ultimii 20 de ani. În al doilea rând, pentru a găsi soluția optimă și echilibrată pentru o piață deschisă a terenurilor agricole” – a remarcat preşedintele ucrainean. Totodată, Volodimir Zelenski le-a prezentat fermierilor propria viziune cu privire la instituirea unui model al pieței funciare. „Cel mai important lucru este că pământul aparține ucrainenilor. Modelul pe care îl propunem împreună cu guvernul prevede că doar cetățenii ucraineni și companiile ucrainene vor putea să cumpere sau să vândă terenuri” – a explicat președintele. „Poveștile de groază despre chinezi, arabi sau despre extratereștrii care ne vor lua pământul şi îl vor transporta în vagoane sunt doar aberaţii” – a adăugat Volodimir Zelenski.

*

Nota redacției: Nici măcar unul dintre caraghioșii care se visează președinte al României, în programul său electoral nu a pomenit de situația absurdă și iresponsabilă în care politicienii au adus România, unde legile au permis înstrăinarea a sute de mii de hectare de teren fertil sau de păduri! Nici unul dintre parlamentari nu este preocupat de marele pericol ce ne paște! Niște mizerabili!