Unicul model viabil pentru musulmani?

2015-10-20T18:00:36+03:0020 octombrie 2015|Doctrină naţionalistă, Textele altora|

.

Turcia, „omul bolnav” al Europei sau unicul

model viabil?

FacebookTwitterg+Email
Turcia, "omul bolnav" al Europei sau unicul model viabil?  Caricatură cu împărțirea Turciei de către Marile Puteri
Către sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când cancelariile apusene se pregăteau să dea lovitura de grație Imperiului trans-continental al turcilor otomani, Turcia era supranumită „omul bolnav al Europei”.
Adică, un pacient aflat în moarte clinică, ținut în viață doar pentru a-i fi aranjată moștenirea. Că era de împărțit, nu glumă…
Noi, românii, am învățat destule prostii la școală despre turci. Nu discutăm acum motivele încondeierii Imperiului Otoman, să ne mulțumim doar să precizăm că turcii au fost unanim considerați responsabili pentru starea de înapoiere a Țărilor Române, pentru furtul organizat practicat de fanarioți, pentru tăierea capetelor brâncovenilor, pentru ruperea Basarabiei etc, în general pentru toate relele pământului și încă ceva în plus. Bunul simț elementar spune că adevărul este ceva relativ și, doar ca unic argument, să spunem că dacă nu erau sultanii de la Istanbul, rușii ne-ar fi ocupat și ne-ar fi anexat Imperiului Pravoslavnic fără nicio jenă, dar și fără nicio opoziție din partea Occidentului. Pentru că da, în Vest s-a născut fățărnicia și acest așa-zis „politically correct”, nu aici, pe malurile Dunării și nici măcar pe marginile Bosforului.
Turcii, un popor corect și respectuos
Chiar relațiile noii Românii cu Imperiul Otoman și, mai târziu, cu Turcia, au fost constant bune, nici măcar în cele două conflagrații mondiale în care, teoretic, am fost adversari, nu i-am întâlnit niciodată în câmp deschis pe foștii ieniceri. Mai mult, la câțiva ani de la terminarea Războiului de Independență, Osman-Pașa, cel mai cunoscut general turc și cel care se predase trupelor române după capitularea Plevnei, a revenit la București, unde populația capitalei, dar și premierul Brătianu l-au salutat ca pe un adevărat erou. De ce o introducere atât de lungă? Pentru a înțelege că vest-europenii, dar nici măcar noi, românii, nu putem înțelege cu adevărat ceea ce se petrece acum pe malurile Bosforului.
Istanbulul, poarta Europei
Citesc în presa română articole competente, chiar bine intenționate, despre Turcia de azi, dar cine poate înțelege cu adevărat ceea ce doresc Partidul Muncitorilor Turci, amicii lui Ocalan, liderul separatist condamnat pe viață pentru înaltă trădare, politica neo-fundamentalistă a lui Erdogan, amestecul repetat al armatei în treburile statului, problemele eterne cu armenii sau implicarea în războiul fratricid din Siria? Mai bine am fi sinceri și am admite ceea ce știm și ceea ce putem observa cu ochiul liber. Și anume, faptul că noi, românii, suntem extrem de simpatizați de turci, că nivelul de trai de acolo este destul de ridicat, iar progresele, evidente, dar și că ideea de capitalism și de democrație au un alt înțeles în Turcia.

Lecție pentru Occident

Turcii bat cam de multișor la porțile Uniunii Europene, dar nu prea au avut succes. Acum, sincer vorbind, de ce turcii ar fi mai puțin europeni decât rușii sau decât albanezii, să zicem? De ce ideea lor despre statul-națiune este inferioară definiției date de Franța? Dar bucătăria lor nu este mai gustoasă decât porridge-ul englezesc? Dar, dacă deschid toate frontierele, nu ar veni oare toate națiile asiatice ratate către înfumuratul Apus? Pe scurt, nu există niciun motiv ca Turcia să fie în continuare considerată un cal troian și să fie discriminată față de alte națiuni. Părerea subsemnatului este că osmanlâii au făcut mult mai mult bine Europei în comparație cu Belarus sau cu Ucraina, să zicem. În plus, faptul că se poate asigura o securitate relativă și o stare de libertate unei populații atât de diverse și atât de cosmopolită face din Turcia un nou model de democrație. Să fim bine înțeleși, doar nordicii au sisteme democratice competente și puternice, toate celelalte țări europene, inclusiv Anglia sau Franța, să zicem, au grave minusuri, de la ducerea unei politici de imigrație constructivă până la separatism religios și lingvistic în școli. Consider, deci, că Vechiul Continent are de învățat de la Turcia, și nu invers. Inclusiv la capitolul toleranță religioasă, turism sau literatură.
Cal de bătaie
Presa așa-zis liberă din Occident continuă tiradele mincinoase la adresa Turciei. Că de acolo vin droguri, terorism, imigranți, arme, idei anti-occidentale, în cel mai bun caz multă lene și siestă de înfrumusețare. Să fim serioși, farmecul Turciei de azi îl reprezintă exact acest amalgam de Orient și Occident… Pe un trotuar, vezi femei cu voaluri, pe cel opus fete tinere cu piercing sau băieți tineri cu smart-urile la urechi. Într-un cartier, muzică religioasă, în altul hip-hop sau heavy-metal. Până la urmă, unitate în diversitate, nu diversitate în unicitate, ca la americani, unde suntem cu toții diferiți, dar avem o asemănare comună: suntem proști și zâmbim strâmb în fața aparatelor foto ale japonezilor care ne imortalizează.
Turcia este indispensabilă Europei
Lumea se bate pe modele. Din punctul meu de vedere, decât să fiu un englez depigmentat, un francez de sex neutru sau un bizon german juma’ te est, juma’ te vest, mai bine un turc cu mustață și blugi din bumbac de Anatolia. Repet, totuși, nu vom fi niciodată suedezi. Aș vrea să fim, dar nu se poate. În schimb, putem fi englezi sau francezi, lucru de care m-aș lipsi cu plăcere. Dacă este să se facă acea mare Europă, atunci să fie cu Turcia! Spre comparație, priviți cum este tratată problema turcă în ziarul Adevărul, după cum, cred că tot cam la fel este pusă problemă și în alte ziare occidentale serioase. Cică, pentru informarea publicului larg.
Deci, atenție:
Având în vedere că la alegerile din iunie niciun partid nu a obţinut numărul de voturi necesare pentru a forma guvernul, AKP (40% din voturi) a negociat cu celelalte partide formarea unui guvern de coaliţie, dar acestea nu au arătat suficientă voinţă în formularea unei căi de mijloc. MHP a anunţat că respinge orice coaliţie cu AKP, deşi cele două partide devin tot mai apropiate din punct de vedere ideologic – naţionalism şi conservatorism islamic. Cu CHP există diferende serioase: spre deosebire de AKP, CHP vrea consolidarea sistemului parlamentar, promovează o politică externă paşnică, inclusiv relansarea relaţiilor cu Egiptul şi Israelul, cere analiza cazurilor de corupţie din politică şi soluţionarea problemei kurde în parlament. Ţinând cont de tensiunile dintre HDP şi AKP, o astfel de coaliţie nu a fost posibilă, cu toate că, din 2013, cele două partide au colaborat pentru soluţionarea chestiunii kurde. Antagonismul dintre cele două formaţiuni politice îşi are originea în campania electorală. Dacă liderul HDP anunţa că nu va permite trecerea la sistemul prezidenţial, preşedintele Erdogan a declarat că în Turcia nu există nicio chestiune kurdă – iar partidul său a amânat semnarea Acordului de la Dolmabahçe, din 28 februarie, prin care se prevedea cadrul legal pentru dezarmarea PKK şi drepturi culturale pentru kurzi.
Ați înțeles ceva? Nu, dar să știți că intențiile erau bune. Atâta doar că acestea sunt lucruri care ar trebui sugerate celor care merg la un post în diplomație în capitala Ankara. Deci, util pentru 10 persoane, în niciun caz unui public larg și înfometat de informație. Oricum, rămân la părerea că ar trebui ca oamenii să stea mai puțin pe net, să piardă mai puțin timp în fața televizorului și, dacă au timp și ceva bani, să călătorească în Turcia de azi. Oameni buni, o să vă placă!

8 Comments

 1. Adi Aro 22 octombrie 2015 la 3:51 am - Raspunde

  Hakan Fidan, șeful serviciului de informații turc MÏT și prieten intim al prim-ministrului Erdogan, a declarat duminica trecută, pentru agenția de știri Anadolu News Agency, următoarele : ”ISIS este o realitate și trebuie să acceptăm că nu putem eradica o instituție bine organizată și populară, precum Statul Islamic; Prin urmare, îndemn colegii mei din Occident să-și revizuiască mentalitatea lor legată de curentele politice islamice, sa pună deoparte mentalitatea lor cinică și să zădărnicească planurile lui Vladimir Putin de a zdrobi revoluționarii islamiști sirieni .” Hakan Fidan a mai adăugat că este important ca Statul Islamic să-și poată deschide un consulat sau măcar o reprezentanță politică la Istanbul, pentru a ieși în întimpinarea nevoilor mulților jihadiști care sosesc în Turcia, în drum spre Siria, pentru a lupta acolo.

  http://www.syrianews.cc/turkish-mit-chief-crosses-all-lines-and-defends-isis/

  Pe când un consulat al Statului Islamic și la Constanța, căci deși Romania ar fi în stare de război cu Statul Islamic, ca membri ai Coaliției SUA, nu i-am întâlnit niciodată în câmp deschis pe acești luptători jihadiști ?

 2. surena 21 octombrie 2015 la 7:56 pm - Raspunde

  Un articol slab si care nu corespunde cu realitatea istorica. Domnitorul Grigore Ghica III a fost ucis de otomani pentru ca nu era de acord cu cedarea Bucovinei, cedata de otomani, ca si Basarabia, fara a fi detinuta de iure de Imperiul otoman.Se trece foarte usor peste jaful si distrugerile provocate de Imperiul otoman. Este adevarat, totusi, ca uneori otomanii s- au comportat mai bine decat Rusia ortodoxa si Austria catolica, dar sa nu- i ridicam pe piedestal ca nu merita. Ce nu intelege autorul este ca prin esenta lor Imperium este rau, asupritor, agresiv.
  Paradoxal este ca Imperiul otoman devine de la mijlocul sec XIX tot mai intolerant masacrarea bulgarilor de 1876 va fi doar un palid episod la genocidul armenilor din 1915.
  Astazi autorul, fin manipulator si propagandist, trece sub tacere masacrarea kurzilor care are loc de 30 de ani si de cooperarea dintre guvernul turc si statul islamic.
  Am vazut ca Madam Germania promitea in numele U.E, deci si al Romaniei ca va urgenta aderarea Turciei la U.E. Sa fim seriosi Turcia este o tara asiatica si musulmana al carei loc nu e in Europa

 3. Adi Aro 21 octombrie 2015 la 5:30 am - Raspunde

  Panica la Acapulco…….. pentru elitele alogene care stăpânesc, printr-o groaznica aberație a istoriei, Romania. Turcia, unicul model viabil ? Cu siguranța…. pentru Mama Omida ! Pentru noi este RUSIA, RUSIA, RUSIA !

  https://www.youtube.com/watch?v=ACa6R0CfJz8

  https://www.youtube.com/watch?v=Otay4Pzyt_4

  Configuratia geopolitica a viitorului :

  https://deepresource.files.wordpress.com/2015/07/worldmap2.jpg

 4. gabi 20 octombrie 2015 la 9:56 pm - Raspunde

  Am calatorit in Turcia. Mi-a placut, cu observatia ca exista doua Turcii: cea moderna, muncitoare, Istanbulul, turismul, statiunile all inclusive, muzeele, dar exista si Turcia de est, traditionala, inapoiata chiar, unde o femeie fara basma pe cap e privita stramb iar in urma strainilor oamenii se stramba. Exista Turcia turistica dar exista si turci care privesc femeile in pantaloni si cu capul descoperit ca pe niste tarfe. Au mancare gustoasa si sunt ospitalieri – pana-i intrebi despre traiul lor si atunci se inchid ca scoicile. Exista Turcia muzeelor dar exista si exponate in muzee – statui de zei si de imparati / imparatese – ale caror organe genitale sunt sfaramate / cioplite cu ciocanul (blasfemie sa arati corpul uman gol), si asta in timpurile moderne, nu mai mult de 10-20 de ani, cand lumea nu era nici pe departe atat de islamizata de Erdogan pe cat e acum. Economic, Turcia este azi cum era Romania in anii ’80, cand produceam de toate pentru toti si constructiile duduiau. Tot respectul pentru munca lor, ar trebui sa luam exemplu de la ei in privinta asta; dar cand Erdogan numeste membrii Academiei de Stiinte pe criterii islamiste si cand a decapitat Armata (generalii corupti, coloneii corupti, etc) pana la nivelul in care a umplut Armata cu oamenii lui cu mari tendinte islamiste… Totusi, m-as gandi de zece ori inainte de a ridica osanale „Turciei europene” si de a o da exemplu celorlalte tari musulmane. Sa nu ne imbatam cu apa rece, Turcia nu mai e cum era in secolul XIX sau prin anii ’70-’80 – asa cum nici Romania nu mai e cum era atunci, si nici Europa.

 5. radu Stefan 20 octombrie 2015 la 9:40 pm - Raspunde

  Nenea asta mort dupa turci – si „nivelul lor de viata”, stie cumva in ce hal subventioneaza Germania integral familiile turcilor ramasi acasa , in Turcia , incepand cu pensii sociale si medicale, grase, trimise nu numai pentru copiii si nevasta/ele, daca au ramas in Turcia, dar si pentru parintii lucratorului din Germania?

  Iar desi copiii turcilor din Germania sunt ajutati si stimulati de scoli in fel si chip, sa invete limba germana, gasesti chiar si o a treia generatie ca nu stie nemteste, datorita vietii de ghetto ce o duc si mai ales a primitivismului si lenei care sta lipita de acesti orientali?

  E sigur ca n-a auzit de cartea lui Thillo Sarrazin , evreul bancher cu sotia profesoara in scolile germane , unde copiii germani, bagati in clasele inundate de turci care refuza sa invete germana, fac imposibil copiilor germani sa-si studieze limba, gramatica si literatura materna!????????????????????????????????????????????????????????
  Alo, apologetule turc, Turcia nu e legata de Europa prin nimic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Spoiala de influenta europeana ce au suferit-o, nu conteaza in niciun caz, caci cultura europeana nu are priza la turci!

  Cine zice altfel, minte!

  Daca ar fi civilizati, le-ar face si kurzilor loc altfel in tara lor, decat o fac.

  Un chirurg kurd din Romania, mi-a zis cu mandrie: Hammurabi , era kurd!

  Traducatorii codului de legi al lui Hammurabi au sters cuvantul kurd din traducere, dar scrierea este kurda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! – merita aflat!!!
  Codul de legi al lui Hammurabi ne-a fost transmis ca fiind sumerian babilonian, iata ca nu-i asan trebuia specificat ca scrierea este kurda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Oricum turcii n-au dat nimic pe langa kurzi!
  Au impanzit Europa cu dughenele lor putind a chebab si cu kaftingurile stradale contra kurzilor!
  Deci iata pe cine persecuta turcabre:
  http://ekurd.net/mismas/articles/misc2012/4/state6110.htm

  • adrian le légionnaire 21 octombrie 2015 la 11:49 am - Raspunde

   Turcia asteapta cu rabdare sa se razbune, tot timpul a facut si face joc dublu, si cu evropa si cu arabia saudita, sua si israel , terminati cu prostiile cu angelismul turc , singurii inocenti/idioti care au respectat si aplicat masurile de protectie ale minoritatilor dupa tratatul de la versailles au fost romanii , nu au facut’o nici sarbii , nici bulgarii , nici turcii , ungurii nu mai vorbesc (ei au terminat comunitatea romaneasca ramasa in hungaria si in acelasi timp urlau si se dadeau de ceasul morti de „genocidul” hungurilor din Romania) ….

   • surena 21 octombrie 2015 la 8:02 pm - Raspunde

    Pe cine sa se razbune? De ce sa se razbune? Erdogan si visul lui de refacere a Imperiului otoman e o utopie. Turcia din 1920 este creatia lui Ataturk iar orice abatere de la linia ” parintelui” este sortita esecului si va duce la ce s- a evitat in 1920 dezembrarea si aparitia unui stat kurd asa cum era si prevazut in Tratatele de pace.

    • adrian le légionnaire 21 octombrie 2015 la 10:09 pm - Raspunde

     din discutiile ce le’am avut cu un fost ofiter din armata turca (membru al lupilor gris) totul este praf in ochi occidentalilor (crestinilor), nu este nimic inocent in implantarea de populatii turce in vest (in orasele franceze din nord-vest vin pe clanuri organizat), fac afaceri la limita legalitatii (trafic din greu si spalare de bani), de Germania n’are rost sa mai vorbesc sunt milioane, mai mult decat oricand acum au ocazia sa puna mana pe teritoriile kurde care sunt pline de petrol (Siria , Irak) in numele fostului imperiu (cum zicea si alienatul ala de emir ca si Romania a fost teritoriu musulman si trebuie sa revina in califat)…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top