OPINII

Trump îl răzbună pe Eminescu
De Radu Golban Postat la 17 ianuarie 2017, 12:28 4.8K Vizualizări radu_golban

Donald Trump se inspiră din Eminescu.

Declarațiile noului lider de la Casa Albă la adresa Berlinului marchează pentru ascensiunea Germaniei în lume un adevărat «Stalingrad». Pe Berlin l-a cam prins iarna, tot făcând vara planuri de cotropire a planetei. Și acest ianuarie dă semen că va intra ca o iarnă necruţătoare în istoria Germaniei. Precum acea luptă a dovedit că marea putere vizionară europeană rămâne doar fidelă teoriei victoriei, însă goală puşcă fără combustibil şi izmene pe frontul de luptă, supranumitul motor economic european se îndreaptă astăzi spre o revizie generală.

Pe noi ar trebui să ne încălzească, în toiul iernii, faptul că noul preşedinte ales al Statelor Unite, a avut de ziua de naştere a Luceafărului poeziei româneşti un discurs economic de-a-dreptul eminescian.

Eminescu, prezentat mereu selectiv în ţara sa de baştină, pentru a nu supăra feluritii hegemoni ai Europei și citat doar de pasionaţii de poezie sau mini-naţionaliştii de pe Facebook, are o greutate a viziunii sale economice cel puţin la fel de mare ca întreaga sa creație poetică.

După mai bine de o sută de ani, în cea mai dezvoltată țara a lumii, Eminescu intră în rezonanță. Să ma explic: Donald Trump a promis în campanie o politică economică protecţionistă pentru a asigura locuri de muncă în America şi şanse mai favorabile de creştere economică firmelor autohtone. SUA traversează astăzi, din punct de vedere economic, o perioadă similara cu cea a României din timpurile lui Eminescu. Ceea ce a rămas la noi valabil până în zilele noastre, a devenit şi în SUA o ameninţare naţională.

Mihai Eminescu a analizat şi arătat că pe urma semnării unor acorduri comerciale cu Austro-Ungaria şi alte state, în 1876 România a fost transformată într-o piaţă de desfacere, cea ce a blocat dezvoltarea unei industrii proprii. America împărtăşeşte acum soarta României, care prin apartenenta la UE a sacrificat întreaga industrie, şi-a exportat forţa de muncă calificată, şi-a deschis frontierele transformându-se în ţara rafturilor Aldi cu alimente importate. Donald Trump promite să pună capac acestui model economic rapace.

Ceea ce Germania nu doreşte să înțeleagă, este faptul că, schimbul liber de mărfuri nu este un dar dat de la Dumnezeu, ci un privilegiu demn de respect şi recunoştinţă manifestat prin bani şi nu doar vorbe. Dacă produsele germane vor fi competitive, vor asimila şi vama protecţionistă azi a Americii sau mâine a Marii Britanii. A te da motor economic atunci când beneficiezi de privilegii vamale nu este o mare artă.

Donald Trump a expus într-o formulă scurtă ceea ce înseamnă astăzi ameninţarea germană. O ţară care îţi da banii să te îndatorezi pentru a-i cumpăra produsele, ca apoi sa-ţi scoată ochii că trăieşti pe spinarea ei. Similară a fost şi situaţia de la noi, cum ne arăta Eminescu.

În 1893, în urma presiunilor financiare interne şi externe, datorită faptului că jumatate din datoria publică a ţării era faţă de Germania, s-a produs semnarea unei convenţii comerciale cu Berlinul. Acordurile vamale au stârnit un val de nemulţumire printre industriaşii români care au protestat vehement, deoarece înlăturarea taxelor vamale nu mai erau menite să protejeze dezvoltarea industriei autohtone.

Noi ar trebui să ne mândrim astăzi că Donald Trump, cel mai puternic om al lumii, îl răzbună pe Eminescu. Acasă, marele poet a plătit cu viaţa pentru ideile sale curajoase şi incomode Germaniei şi Austro-Ungariei, unor state pe atunci noi, proaspăt ieşite din găoace însă cu veleităţi imperiale.

De ziua inaugurării noului preşedinte al Americii, România ar trebui să-i dedice ceva din gândirile economice ale lui Eminescu. Ca între parteneri strategici veritabili, am puncta astăzi în spiritul nou al timpurilor şi ne-am feri cu platoşa americană de pofta Berlinului spre o ascensiune întreruptă. Teoretic vorbind, azi Donald Trump, l-ar feri pe Eminescu de Berlin.

Politolog, jurist și doctor în științe economice, cu o vastă experiență în sfera politicului, Radu Golban își expune frecvent ideile și viziunea pe probleme de politică internă și externă în forma unor lucrări științifice publicate în reviste de specialitate sau ca editorialist la PSnews.ro.

ETICHETE:DONALD TRUMP, EMINESCU, LUCEAFĂRUL