Trianon – și alte lucruri mai puțin comentate

să ne … iubim … aliații … după cum ne-au iubit și ei


  • 04.06.2020

Pentru cei mai mulți Tratatul de la Trianon înseamnă „reîntregirea României” și atât!

Sunt de acord că afirmația este adevărată! Doar parțial!

Brrr… Parcă văd reacțiile patrioților români: „Cum adică? Nu ești sănătos la cap!”

Haideți să privim puțin înainte de încheierea Tratatului de la Trianon.


În 1848 (70 de ani înainte de tratat) Austria sare să aducă la normalitatea vremii acțiunile revoluționare din teritoriul actualmente al Ungariei. La acea vreme scrierile austriacilor demonstrau că Transilvania era privită ca parte a Imperiului Austro-Ungar locuită în majoritate covârșitoare de către români. Deci NU era parte a Ungariei, care încă nu exista ca stat, ci era parte a Imperiului Austro-Ungar. Întâmplarea face ca o zonă de teritoriu aflată la granița cu România, așa cum era deja recunoscută ca stat, să fie ocupată de populație majoritar maghiară. Profitând de acest detaliu, câțiva fățarnici unguri au prostit curtea imperială asociind întregul teritoriu Transilvania teritoriului presupus a fi „contribuție” la Imperiul Austro-Ungar. Adică un petic de pământ aflat la 700 km distanță de Budapesta și locuit de o populație majoritar maghiară, a fost folosit ca pretext permanent pentru „înglobarea” în zicerile publice a întregului teritoriu transilvănean! Ocupați cu balurile și muzica, uitând (pentru că era în interesul lor să uite) că fără existența de milenii a poporului român, capitala lor Viena putea ajunge liniștit raia turcească, „înțelepții” austrieci au „acaparat” din vorbe lipsite de sens și rupte de realitate, o teritoriu pentru care nu au vărsat nicio picătură de sânge și ale cărui bogății le-au exploatat la sânge! Practic, la 1848, contribuția ungară la Imperiul Austro-Ungar era de o țară cu un petic scăpat la 700km, și o altă țară lipsită de unguri! Să ne bucurăm că nu au prezentat și cadrilaterul ca fiind tot „al lor”.

Cu roșu – teritorii ocupate de români

Deci, realitatea din teren contrazice orice „poveste ungurească” despre ce înseamnă Transilvania ca „parte a Ungariei”. În cel mai bun caz putem accepta că a fost declarată parte a Imperiului Austro-Ungar, de către oricine altcineva mai puțin de către români.

Au trecut anii și Imperiul Austro-Ungar declară război Serbiei, în 28 iulie 1914. Bineînțeles că aceiași fățarnici unguri refuză să pomenească clar că erau parte a Imperiului Austro-Ungar și că declarația de război era făcută și în numele lor. În limbajul de acum afirmația s-ar expune cam așa: Austria și Ungaria au declarat război Serbiei. Iar acest lucru a condus la dezastrul care a urmat!

Nu reiterăm atrocitățile pe care le-au comis austro-ungarii asupra românilor pe „propriul lor teritoriu”. Este ciudat însă că la intrarea României în război, „Transilvania a fost cucerită”. Ciudat pentru Imperiul Austro-Ungar că declarase Transilvania este parte a imperiului și „Ungaria” „includea” Transilvania! Cum poți să cucerești propriul teritoriu? Și cum poți să spui că Imperiul Austro-Ungar își apăra interesele până la granița „adoptată” de ei, masacrând în același timp populația care era majoritară? Răspunsul corect la întrebare ar putea genera ușor suspiciunea de „acțiune de epurare etnică”! Așa că fățarnicii continuă să tacă!

Și acum să vedem ce fac prietenii și aliații României.

În 1916 România semnează un tratat secret cu Puterile Antantei prin care, pe aceleași criterii de continuitate a existenței majorității poporului român în anumite teritorii, se stabilesc ca granițe ale României cele din imaginea de mai jos.

După cum se vede cu ochiul liber, România nu a cerut nimic din ce nu era, în fapt, deja al românilor! De milenii! Și fără vorbe! Scris cu sânge traco-geto-daco-românesc!

Semnarea tratatului s-a făcut de către România, Franța, Marea Britanie, Italia și Rusia la 17 august 1916.

La nici măcar doi ani de la semnarea acestui tratat, la 4 iunie 1918, prevederile tratatului din 1916 sunt încălcate grosolan de către Franța, Marea Britanie și Italia, prin prezentarea în cadrul lucrărilor Tratatului de la Trianon a unor linii de graniță diferite de cele stabilite în 1916.

Dacă francezii și englezii s-au prefăcut a ține cont de prevederile tratatului din 1916, „rupând un teritoriu mai mic” de pe hartă, italienii și-au „arătat” nețărmurita „dragoste” față de strămoșii comuni tăind aproape jumătate din teritoriul actual al Transilvaniei.

PROPUNEREA FRANCEZĂ

Cu mov, teritoriul „refuzat” de Franța

Cu mov – teritoriu „refuzat” de Marea Britanie

Teritoriu „refuzat” de Italia

Prieteni s-au dovedit a fi și vecinii noștri cei mai „apropiați” – Statele Unite ale Americii, care, „locuind” atât de multă vreme lângă români, știau ei că multe dintre teritoriilor pe care le declarase Imperiul Austro-Ungar ca fiind ale lor, erau de fapt ale lor. Probabil că așa au învățat ei în cei 350 de ani de existență a poporului american alături de românii care trăiau dinainte de Cristos pe aceste teritorii. Și au zis și ei că, nah(!), e prea mare România cu harta din 1916, și „să mai tăiem”!

Teritoriu refuzat de SUA

Mai mult, deși prietenii americani au semnat documentele, nici până în ziua de azi Congresul SUA nu a ratificat Tratatul de la Trianon. Știau de atunci că dacă sunt întrebați „se scot” cu o șepcuță. Și dacă tot nu este ratificat de către Congresul SUA, oare ce valoare mai au „ambasadorii” plenipotențiali dacă propria lor țară nu recunoaște documentele semnate de ei ca fiind în acordul general al țării? Bine că suntem parteneri NATO, altfel ne puteam trezi tăiați de pe hartă de … cei mai vechi civilizatori ai lumii!

Și uite așa, fiecare tăind cu rigla, după bunul plac din ce nu le-a aparținut niciodată, s-au apucat ei să facă România. Și o fac de atunci și până în zilele noastre la fel de terci! Dar acum o fac parșiv, mult mai parșiv.

 


Astfel că se pune întrebarea: Care este teritoriul la care s-a reîntregit România?

Corolar se nasc mii de alte întrebări, din care enumăr câteva:

  • De câte ori a fost republicată în forma inițială Legea de ratificare a Tratatului de la Trianon?

O AVEȚI AICI

  • De ce nu s-a pus niciodată problema revenirii asupra tratatului din 1916?
  • De ce Tratatul de la Trianon a fost urmat de un alt tratat SUA-Ungaria, din cauza căruia România a plătit despăgubiri financiare ungurilor care s-au mutat din România, iar ulterior anului 1990, statul român plătește prostește sau „retrocedează” bunuri, clădiri, terenuri, tocmai urmașilor celor pe care îi despăgubise deja în perioada 1927-1935, fără ca niciun lipsit-de-minte spunător-de-vorbe prin Parlamentul României să nu ceară de la Banca Națională a României sau de la Curtea din Paris, lista plăților efectuate de către România, pentru a le face publice?

Există două variante de răspuns:

  1. Pentru că românii sunt lași și nu îi iau de gât pe acești spunători-de-vorbe.
  2. Pentru că interesele tăietorilor de teritorii și economii astupă gura celor care ar trebui să ia atitudinea patriotică reală, cu un pumn de firfirei.

Toate sunt trecute sub tăcere!

Dar … Reîntregirea României a avut loc la Trianon!