CD
1.063 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

XI AL ARABIEI ȘI UNITATEA PETROYUAN
Xi Jinping a făcut o ofertă dificil de ignorat de către Peninsula Arabă: China va asigura garanția distributiei de petrol și gaze, dar va plăti în yuani.
De Pepe Escobar

Ar fi atât de tentant să-l calificăm pe președintele chinez Xi Jinping, care a aterizat la Riad în urmă cu o săptămână, întâmpinat cu fast și circumstanțe regale, ca pe Xi al Arabiei proclamând zorii erei petroyuan.
Dar e mai complicat de atât. Oricât de mult se aplică schimbarea seismică implicată de mișcarea petroyuan, diplomația chineză este mult prea sofisticată pentru a se angaja într-o confruntare directă, în special cu un Imperiu rănit și feroce.

Așa că există mult mai multe lucruri aici decât se vede (eurasiatic).
Anunțul lui Xi al Arabiei a fost ungest al fineței: a fost ambalat ca internaționalizarea yuanului. De acum înainte, a spus Xi, China va folosi yuanul pentru comerțul cu petrol, prin Bursa Națională de Petrol și Gaze din Shanghai și a invitat monarhiile din Golful Persic să se îmbarce. Aproape 80 la sută din comerțul de pe piața mondială a petrolului continua să fie evaluat în dolari americani.

Aparent, Xi al Arabiei și marea sa delegație chineză de oficiali și lideri de afaceri s-au întâlnit cu liderii Consiliului de Cooperare din Golf (GCC) pentru a promova creșterea comerțului. Beijingul a promis că va „importa țiței într-o manieră consecventă și în cantități mari de la CCG”. Și același lucru este valabil și pentru gazele naturale.
China este cel mai mare importator de țiței de pe planetă de cinci ani si jumătate din Peninsula Arabă și mai mult de un sfert din Arabia Saudită. Așadar, nu este de mirare că preludiul primirii generoase a lui Xi al Arabiei la Riad a fost un act de opinie special care extinde sfera comercială și lăuda parteneriate strategice/comerciale sporite în CCG, completate cu „comunicații 5G, energie nouă, spațiu și economie digitală. .”

Ministrul de Externe Wang Yi a plusat asupra „alegerii strategice” a Chinei și a Arabiei în general. Peste 30 de miliarde de dolari în acorduri comerciale au fost semnate în mod corespunzător – destul de multe legate în mod semnificativ de proiectele ambițioase ale Chinei Belt and Road Initiative (BRI).
Și asta ne aduce la cele două conexiuni cheie stabilite de Xi al Arabiei: BRI și Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO).

Drumurile Mătăsii ale Arabiei
BRI va primi un impuls serios de la Beijing în 2023, odată cu revenirea Forumului Belt and Road. Primele două forumuri bianuale au avut loc în 2017 și 2019. Nu s-a întâmplat nimic în 2021 din cauza politicii stricte a Chinei zero-Covid, acum abandonată în toate scopurile practice.
Anul 2023 este încărcat de sens, deoarece BRI a fost lansat pentru prima dată în urmă cu 10 ani de către Xi, mai întâi în Asia Centrală (Astana) și apoi Asia de Sud-Est (Jakarta).

BRI nu numai că întruchipează un complex, cu mai multe căi trans-eurasiatice de comerț/conectivitate, dar este conceptul global de politică externă chineză cel puțin până la mijlocul secolului 21. Așadar, forumul din 2023 este de așteptat să aducă în prim-plan o serie de proiecte noi și reproiectate adaptate unei lumi post-Covid și în dificultate de datorii și, mai ales, sferei geopolitice și geoeconomice încărcate de atlantism vs. eurasianism.

De asemenea, în mod semnificativ, Xi al Arabiei în decembrie l-a urmat pe Xi din Samarkand în septembrie – prima sa călătorie în străinătate post-Covid, pentru summitul SCO la care Iranul s-a alăturat oficial ca membru cu drepturi depline. China și Iranul au încheiat în 2021 un acord de parteneriat strategic pe 25 de ani în valoare de investiții potențiale de 400 de miliarde de dolari. Acesta este celălalt nod al strategiei în două direcții a Chinei pentru Asia de Vest.

Cei nouă membri permanenți ai Shanghai Cooperative Organisation- SCO reprezintă acum 40% din populația lumii. Una dintre deciziile lor cheie în Samarkand a fost să crească comerțul bilateral și comerțul general, în propriile monede.
Și asta ne leagă și mai mult de ceea ce se întâmplă în Bishkek, Kârgâzstan, în deplină sincronicitate cu Riad: reuniunea Consiliului Economic Suprem Eurasiei, componenta de implementare a politicii a Uniunii Economice Eurasia (EAEU).
Președintele rus Vladimir Putin, în Kârgâzstan, nu ar fi putut fi mai clar spunand: „Lucrările s-au accelerat în tranziția la monedele naționale în decontările reciproce… Procesul de creare a unei infrastructuri comune de plăți și de integrare a sistemelor naționale de transmitere a informațiilor financiare. a început .”

Următorul Consiliu Economic Suprem Eurasiatic va avea loc în Rusia în mai 2023, înaintea Forumului Belt and Road. Luați-le împreună și avem în față liniile foii de parcurs geoeconomice: drumul către petroyuan procedează în paralel cu drumul către o „infrastructură comună de plată” și, mai ales, o nouă monedă alternativă care ocolește dolarul american.
Exact asta a proiectat șeful politicii macroeconomice a EAEU, Serghei Glazyev, alături de specialiști chinezi.

Război financiar total
Mișcarea către petroyuan va fi plină de pericole imense.
În fiecare scenariu de joc geoeconomic serios, este un dat că un petrodolar slăbit se traduce prin sfârșitul prânzului imperial gratuit în vigoare de peste cinci decenii.
Pe scurt, în 1971, președintele american de atunci Richard „Tricky Dick”-“ Sulica inselatoare’ Nixon a scos SUA de la standardul de aur;

Trei ani mai târziu, după șocul petrolier din 1973, Washington l-a abordat pe ministrul saudit al petrolului, notoriul șeic Yamani, cu proverbiala ofertă pe care nu o poți refuza: noi cumpărăm petrolul tău în dolari americani și, în schimb, tu cumperi obligațiunile noastre de trezorerie, o mulțime de arme și astfel reciclați tot ce a mai rămas în băncile noastre.

Un indiciu că Washingtonul este acum capabil să distribuie bani susținuti de nimic – la infinit, dar utilizati ca armă hegemonică supremă, completat cu o serie de sancțiuni la peste 30 de națiuni care îndrăznesc să nu asculte de „ordinea internațională bazată pe reguli” impusă unilateral. .”
Legănat impulsiv această barcă imperială este o anatema. Așadar, Beijingul și CCG vor adopta petroyuanul încet, dar sigur și cu siguranță fără zgomot. Miezul problemei, încă o dată, este expunerea lor reciprocă la cazinoul financiar occidental.

În cazul Chinei, nu au ce să-i faca, cu un uriaș de 1 trilion de dolari în obligațiuni de trezorerie americana. În cazul saudit, insa este greu să ne gândim la „autonomia strategică” – cum ar fi ceea ce se bucură Iranul – când petrodolarul este un element de bază al sistemului financiar occidental. Meniul posibilelor reacții imperiale include totul, de la o lovitură de stat/schimbare de regim la șoc și uimire asupra Riadului – urmată de schimbarea de regim.

Cu toate acestea, ceea ce țintesc chinezii – și rușii – depășește cu mult o situație dificilă saudită (și emirate). Beijingul și Moscova au identificat în mod clar modul în care totul – piața petrolului, piețele globale de mărfuri – este legat de rolul dolarului american ca monedă de rezervă.
Și exact asta discută EAEU; discuțiile SCO; de acum înainte discuțiile BRICS+; iar strategia în două direcții a Beijingului în Asia de Vest este concentrată să faca trecerea.

Beijing și Moscova, în cadrul BRICS, și mai departe în cadrul SCO și EAEU, și-au coordonat îndeaproape strategia de la primele sancțiuni împotriva Rusiei după Maidan 2014 și războiul comercial de facto împotriva Chinei declanșat în 2018.
Acum, după ce operațiunea militară specială din februarie 2022 lansată de Moscova în Ucraina și NATO a devenit, în toate scopurile practice, război împotriva Rusiei, am pășit deja teritoriul Războiului Hibrid și ne aflăm adânc în Războiul Financiar Total.

Schimari usoare
Întregul Sud Global a absorbit „lecția” vestului colectiv (instituțional) înghețând, ca la furt, rezervele valutare ale unui membru G20, pe deasupra și o superputere nucleară. Dacă asta s-a întâmplat Rusiei, i s-ar putea întâmpla oricui. Nu mai există „reguli”.
Din 2014, Rusia și-a îmbunătățit sistemul de plăți SPFS, în paralel cu CIPS din China, atât ocolind sistemul de mesagerie bancar SWIFT condus de vest, cât și utilizat din ce în ce mai mult de băncile centrale din Asia Centrală, Iran și India.

În toată Eurasia, mai mulți oameni renunță la Visa și Mastercard și folosesc carduri UnionPay și/sau Mir, ca să nu mai vorbim de Alipay și WeChat Pay, ambele extrem de populare în Asia de Sud-Est.
Desigur, petrodolarul – și dolarul american, reprezentând încă sub 60% din rezervele valutare globale – nu vor trece peste noapte în uitare.

Xi al Arabiei este doar cel mai recent capitol dintr-o schimbare seismică condusă acum de un grup select din Sudul Global, și nu de fosta „hiperputere”.
Tranzacționarea în propriile monede și o nouă monedă alternativă globală se află chiar în fruntea priorităților acelei lungi liste de națiuni – din America de Sud până în Africa de Nord și Asia de Vest – dornice să se alăture BRICS+ sau SCO și în destul de multe. cazuri, ambele.

Miza nu putea fi mai mare. Și totul este despre subjugare sau exercitarea suveranității depline. Așadar, să lăsăm ultimele cuvinte esențiale celui mai de seamă diplomat al vremurilor noastre tulburi, rusul Serghei Lavrov, la conferința internațională interpartide Alegerea eurasiatică ca bază pentru consolidarea suveranității:
„Motivul principal al tensiunilor crescânde de astăzi este efortul încăpățânat al Occidentului colectiv de a menține o dominație în scădere istorică pe arena internațională prin orice mijloace… Este imposibil să împiedicăm întărirea centrelor independente de creștere economică, putere financiară și influenta politica. Ele apar pe continentul nostru comun Eurasia, în America Latină, Orientul Mijlociu și Africa.”
Imbarcativa la Trenul Suveranitatii.