Domnule profesor ION COJA, cum comentați evoluția confruntării noastre cu Budapesta, cu UDMR?

Nu știu dacă noi chiar avem un program pentru celebrarea Centenarului, dar este evident că Budapesta are un plan bine pus la punct pentru a ne strica sărbătoarea! Mă întreb dacă serviciile noastre de informații au avut acest obiectiv: să afle ce au de gând să întreprinbă ungurii! Dacă avem asemenea informații, este simplu ce avem de făcut: ne adresăm Uniunii Europene și demascăm aceste intenții! Dar chiar și fără a avea aceste date, ceea ce s-a întâmplat deja este suficient pentru a demasca intențiile Budapestei de a tulbura apele, de a provoca reacții din partea Bucureștiului care să ofere ocazia producerii unor acte prin care să escaladeze tensiunea din zonă. Trebuie să ne adresăm opiniei publice internaționale pentru a face cunoscută atitudinea Budapeste care nu numai că încalcă normele conduitei internaționale și în interiorul UE, dar denotă o mitocănie și o lipsă de fair play greu de acceptat în Europa, între oameni de onoare! Oameni fără obraz, fără rușine! E greu să te înțelegi cu asemenea specimene!

Concret ce ar însemna asta?

Păi ce să însemne?! Ce am spus deja: înseamnă niște texte pe care să le adresezi organismelor internaționale, ambasadelor din România și ministerelor de externe din toate țările, parlamentelor, inclusiv parlamentului și guvernului de la Budapesta, texte care să fie deopotrivă informații, proteste, avertismente. Academiile din principalele țări se cuvine a fi încunoștințate, ONU etc. Mă ofer să particip la redactarea acestor texte! Texte cât mai scurte și mai clare. Evident, presa trebuie și ea inclusă în scenariu, ca și internetul. Texte unele cu caracter oficial, altele mai puțin oficiale, semnate de personalități cunoscute ca Nadia Comăneci, Gheorghe Zamfir sau Ilie Năstase.

Numai atât?

Trebuie de urgență organizarea unei structuri în SIE și în SRI care să supravegheze activitățile Budapestei în România! A existat înainte de 1990 un asemenea serviciu și a fost deființat în 1998, mi se pare. Trebuie uzat de dreptul statului român de a stabili lista persoanelor indezirabile pe teritoriul Romăniei! Pentru cei trei care au arborat „drapelul secuiesc” pe zidul ambasadei României trebuie văzut ce pedeapsă li se poate administra în mod legal. Dacă ei au și cetățenie maghiară, în virtutea acestei calități se pare că le-am putea interzice intrarea în România. Pentru totdeauna sau măcar pentru câțiva ani!

Altceva?

Legea electorală a fost modificată de Victor Ponta ca să asigure UDMR-ului accesul în Parlament! Act de trădare. Modificarea efectuată este profund anti-constituțională. Cineva care are dreptul s-o facă ar trebui să sesizeze Curtea Constituțională și să ceară revenirea la vechile prevederi. În momentul de față legea face o discriminare favorabilă UDMR și politicii sale separatiste!

Știu că mai aveți o propunere, mai veche, încă din 1990!

E propunerea de a recunoaște oficial faptul că secuii și maghiarii sunt popoare diferite. După 1990 mulți secui au cerut de mai multe ori să fie recunoscuți ca minoritate etnică distinctă de unguri! La recensăminte câteva mii de cetățeni s-au declarat secui! Dar guvernanții noștri, șantajați de UDMR, au ignorat cererile secuilor! Trebuie speculată această realitate: un ținut separat pentru o populație care numără numai câteva sute sau mii de membrii?! Nu-i absurd?!
Trebuie gândită o politică de încurajare a separatismului secuiesc față de Budapesta. Nu ca să-i dezbinăm pe „unguri”, ci din respect pentru adevărul istoric! La nivelul secuilor neangajați politic, e lucru unanim acceptat că secuii nu sunt maghiari! Sînt sute de cărți și texte semnate de autori maghiari care afirmă această realitate: secuii nu sint unguri! Dacă anumite calcule politice, și mai ales nevoia de a avea un electorat mai numeros, i-a determinat pe UDMRiști să inventeze identitatea secui-maghiar, această diversiune trebuie demascată și demontată! Atât de politicienii români, cât și de istoricii noștri!

Asta-i tot?

Ar mai fi de făcut și ce este mai important: Un program de recuperare a românilor din Ungaria. De 100 de ani în Ungaria s-a instituit o veritabilă teroare împotriva minoritarilor etnici. Sute de mii de germani s-au lăsat maghiarizați pentru a nu avea o viață de coșmar, de șicane și persecuții din partea autorităților, dar și din partea „civililor”. Aceeași soartă au avut și sute de mii de evrei care, la toate recensămintele se declarau maghiari! Asta până în 1944, când autoritățile maghiare i-au identificat și declarat că nu-s maghiari!… Le-a interzis să se considere maghiari!… Cu urmările cunoscute. Ungaria se declară un stat cu 10 milioane de locuitori! Dintre aceștia, cam jumătate nu sunt maghiari, ci minoritari maghiarizați. Timorați și amenințați sub diverse feluri, s-au lăsat deznaționalizați și câteva sute de mii de români! Deznaționalizarea lor este la cei mai mulți aparentă. Cei mai mulți dintre ei tot mai speră că o guvernare ferm românească la București le-ar putea aduce un alt regim de viața în Ungaria: regimul de viață de care au parte maghiarii în România! Nu vor mai mult!

Guvernanții de la București trebuie să se gândescă la pașii ce trebuie făcuți pentru a se introduce sfînta RECIPROCITATE între București și Budapesta, în privința drepturilor și îndatoririlor minoritarilor etnici! Să înceapă imediat demersurile preliminare pentru a pune pe masa negocierilor cu Budapesta imperativul reciprocității!
Noi, în România, le permitem UDMRiștilor să fie foarte activi în acțiunea de a-i recupera pe maghiarii care s-ar fi românizat! Ba chiar primesc bani de la guvernul român în sprijinul acestei activități! Avem toate motivele ca să declanșăm în Ungaria operațiunea similară, reciprocă, pentru recuperarea românilor! Tehnicile și strategiile folosite de UDMR printre ceangăii din Moldova ne-ar putea inspira primele măsuri! Cu grija de a nu umbla cu minciunile și diversiunile stupide la care deseori apelează UDMR. A se vedea povestea grotescă a liceului maghiar din București!

Ar mai fi și altele de făcut!…
Așadar, am avea cum potoli neastâmpărul și ambițiile ridicole ale acestui „cel mai mare popor mic din Europa”! Nu ne rămâne decât nouă, românilor, să instalăm la guvernare niște bărbați de stat adevărați!

ion coja