In emisiunea respectiva, Al. Niculescu scotea minciuna dupa minciuna cu viteza prestidigitatorului. Nu mai conteaza ce prelua de la Boia si ce confectiona el, important e ca totul, dar absolut totul, avea drept tinta discreditarea romanilor in favoarea ungurilor, dovedirea ilegitimitatii formarii Romaniei Mari.

– nu era suficienta hotararea Adunarii de la Alba Iulia; trebuia facut un referendum

In secolul XIX si dupa primul razboi mondial pe harta Europei au aparut mai multe state noi. S-a facut in vreuna din aceste tari referendum? Romania trebuie sanctionata pentru ca nu a respectat o “regula” inventata de Boia si care nu a functionat (si la care nici nu s-a gandit nimeni) in nici una din tarile formate in conditii similare cu ale Romaniei?

Aici Boia si lacheul sau dovedesc, pe langa ura fata de adevarul istoric, si o judecata sub nivelul clasei 0: ei recunosc ca dupa recensamantul austro-ungar romanii detineau 53% din populatia Transilvaniei. Sa zicem ca s-ar fi facut referendum. Pai daca majoritatea se pronunta pentru unirea cu Romania, cu ce schimba asta ceea ce s-a hotarat la Alba Iulia?

– romanii puteau sa invoce dreptul etnic asupra Transilvaniei pentru ca erau majoritari (aici isi baga autogol cu referendumul), dar nu si dreptul istoric pentru ca Transilvania nu a facut niciodata parte din statul roman

Italia s-a constituit din regiunile peninsulei pe argumentul ca sunt populate de italieni. Facusera acestea candva parte dintr-o Italie intreaga, fusesera rapite si acum Italia si le lua indarat? Cand a existat acea Italie?
Germania s-a unificat din cele 300 de unitati vorbitoare de germana, ramase asa din evul mediu. Cand a existat o Germanie intreaga care acum sa se reunifice? Adica Venetia are voie sa faca parte dintr-o Italie din care nu mai facuse parte pentru ca acea Italie nu a existat, Westfalia are voie sa faca parte dintr-o Germanie din care nu a facut parte niciodata pentru ca nu a existat acea Germanie, dar Transilvania nu are voie sa faca parte din Romania pe motivul ca nu a facut parte dintr-o Romanie care inainte de mijlocul secolului XIX nu a existat?

– Boia spune ca nu a existat unanimitate in hotararea unirii Transilvaniei cu Romania

Unde nu a existat unanimitate? In Transilvania? A sustinut asta cineva vreodata? Toata lumea stie ca ungurii nu au dorit-o si fac si azi tot ce pot sa o anuleze (cu ajutor logistic de la Boia-Niculescu).
La Alba Iulia? Acolo a existat unanimitate.

Niculescu ii invoca repetat pe cei “1228 de participanti de la Alba Iulia”, sugerand ca acesta a fost numarul celor prezenti pa Platoul Romanilor. Au fost peste 100.000.
Cei 1228 erau delegati alesi de catre fiecare localitate din Ardeal, care, deci, erau imputerniciti sa decida in numele intregii populatii romanesti. Toti acestia aveau asupra lor tabelele cu “semnaturile” consatenilor lor. A vazut penibilul duet Boia-Niculescu macar unul din acele “credintionale” cu care delegatii s-au prezentat la Alba Iulia pentru a hotari pentru vesnicie soarta Ardealului? Eu am avut in mana, in original, mai multe. Fiecare locuitor al satului era trecut acolo cu nume si prenume. Aproape toate “semnaturile”, cu exceptia celei a preotului si a invatatorului, erau cruci pe care taranii analfabeti si-au pus amprenta.
Asta nu-i descalifica deloc pe ei, asa cum penibilul duet Boia-Niculescu ar sari sa constate. Asta arata starea in care i-au tinut stapanii lor de pana in acea zi si justifica dorinta lor de a scapa pentru vecie de acei stapani.

– cum puteau avea acesti analfabeti sentiment national, ceva de care ei nici nu au auzit?, intreaba penibilul duet.

Pai iata cum. La Alba Iulia cei 1228 de delegati au venit ca au fost trimisi de localitatile lor, dar de aici pana la 100.000 mai sunt 99.000. Pe acestia cine i-a adus? Nu i-a manat nimeni din urma, au venit cum au putut, cei mai norocosi cu trenul, ceilalti care cu carul, care calare, care pe jos. Penibilul si nocivul duet a citit macar, ca istorie se pare ca nu prea, a citit relatarea lui Blaga cu “Traiasca Romania dodoloata!”? Au retinut in ce atmosfera de entuziasm si de sacrificiu au venit acele multimi la Alba Iulia? Auzisera ele de “sentiment national”? Poate ca, intradevar, nu auzisera, dar il aveau in inima, asa cum Boia si Niculescu nu il au.
Azi, cu toate autocarele si Mercedesurile, partidele nu pot aduna cateva mii de strigatori, dar la 1 Decembrie 1918, in conditii de razboi, cu mijloacele de transport cele care erau, peste 100.000 de romani, invatatori si preoti, episcopi si mitropoliti ortodocsi si greco-catolici, lideri politici, scriitori si artisti, dar mai ales tarani, analfabetii aceia care nu auzisera de sentiment national, au batut sute si sute de kilometri ca sa nu lipseasca de la Alba Iulia de la clipa astrala care se intalneste o data la doua mii de ani.

Ca asemenea mizerii apar odata cu apropierea Centenarului Marii Uniri nu e de mirare. Se vor inteti pe masura ce sublima aniversare le provoaca tot mai mari cosmaruri “demitizatorilor”.

Traiasca Romania dodoloata!
“Dodoloata” in Ardeal inseamna rotunda.
Iar Romania fara Ardeal nu poate fi dodoloata.

NR Textul de mai sus este un comentariu făcut pe site de dl I.Bălgrădean. Vă mulțănim!