Aflu de la emisiunea B1 tv din această seară  că în urmă cu câțiva ani, o tînără cercetătoare de la CNSAS, însărcinată să elucideze cazul Traian Băsescu, dacă a fost sau nu colaborator al Securității, a ajuns la concluzia că numitul Traian Băsescu a făcut poliție politică înainte de 1990, concluzie pe care s-a grăbit s-o facă publică. La câteva zile de la acest moment, tînăra cercetătoare – nu i-am reținut numele, dar am înțeles că este bine cunoscută de ziariști, a făcut un gest neașteptat: s-a aruncat de la etajul 6, unde locuia. Strania sinucidere nu a făcut nicio impresie în mass media și în clasa politică, subiectul fiind dat uitării, deși era un subiect numai bun pentru presă. Iată, eu aflu  abia acum de această poveste urîtă. Ne-a fost ascunsă de presă și de justiție.

Pe loc, reacția mea a fost să-mi aduc aminte de moartea lui Mihai Erbașu, despre care intrând pe internet aflu că „Conf. univ. dr. Tudorel Butoi, celebrul psiholog criminalist din cadrul IGPR, astazi consilier-investigator al Agentiei Internationale de Investigatii CROMA, este convins, in proportie de 75 la suta, ca omul de afaceri Mihai Erbasu a fost asasinat. Dr. Butoi acorda doar 15 la suta credibilitate variantei sinuciderii si 10 la suta variantei unui accident stupid.” 

L-am cunoscut pe Mihai Erbașu și am primit de la dînsul câteva informații confidențiale și cât am putut m-a interesat cazul. L-am legat de o emisiune la Dan Diaconescu ținută cu două-trei zile înainte de „sinucidere”, cu care ocazie răposatul Erabașu l-a denunțat pe primarul Capitalei, adică pe Traian Băsescu, cu o mulțime de abuzuri și ilegalități. Emisiunea s-a încheiat cu promisiunea lui Erbașu că va reveni cât de curând cu alte devăluiri privindu-l pe același individ: Traian Băsescu!

N-a mai apucat să-și țină promisiunea… Din surse apropiate de familia Erbașu am aflat că urmașii săi au fost sfătuiți să nu insiste pentru a afla dacă a fost sau nu sinucidere!…

Problema care se pune nu este dacă Băsescu a fost sau nu omul Securității. Funcția pe care a avut-o la Anvers nu putea fi ocupată decât de un om al Securității, ofițer sau colaborator. Am discutat la Constanța cazul Băsescu cu Ion Cătuneanu, coleg de-al lui Băsescu, care avusese aceeași funcție la Londra. L-am cunoscut pe Cătuneanu după 1990, când se pensionase. După criteriile mele lui Băsescu nu i se poate reproșa, în principiu, activitatea de la Anvers. A lucrat pentru Țară.

Sigur, dacă a dat declarații false, e cazul să răspundă.

Dar eu aș lega de persoana lui Băsescu acuzația de crimă, în cel puțin două cazuri, cele de mai sus. Dacă mi-aduc bine aminte, acuzații de crimă au fost formulate și în România Mare. E cazul – dacă tot i s-a ridicat protecția pe care a avut-o până acum, să fie investigată corect și această acuzație: Traian Băsescu criminal!…

Nu știu cine s-ar mira, dacă s-ar confirma această ipoteză!

.

Ion Coja