Am primit un comentariu în care era înserată poezia lui Adrian Păunescu la care pe mulți români i-am auzit făcând referințe pline de amărăciune la ținuta românească în istorie! Ținută, citez, deseori penibilă! Cică noi, românii, ne-am făcut vinovați de lipsă de loialitate pe lângă toți domnitorii noștri care au murit trădați, asasinați, vezi Mihai Viteazu, Tudor Vladimirescu, Ion Antonescu, Nicolae Ceaușescu… Unii îi mai pun pe această listă tragică și pe cei șase martiri Brâncoveni, ba chiar și pe Corneliu Zelea Codreanu!…

Iată poezia:

Capul lui Mihai Viteazu la Torda se ridică,
Şi întreabă de ce Ţara a rămas aşa de mică
Şi Câmpia Tordei tristă îi răspunde lui cu jale:
„Fiindcă astăzi ducem lipsa capului Măriei Tale!”

Nu mai acuzaţi străinii că ne taie domnitorii,
Că intimidează Ţara cu guverne provizorii
Eu atât aş vrea să aflu, arătându-ne obrazul:
Totuşi unde au fost românii, când a fost tăiat Viteazul?

Nu voi consuma otravă pentru nici un fel de Basta,
Totuşi unde-au fost ai noştri, şi atunci, şi-n vremea asta?
Cum se-ajunge pân’ la gâtul Voievodului de Ţară,
Dacă nu-s trădări acasă, lângă ura de afară?

Capul lui Mihai Viteazu ne-a lăsat numai cu trupul,
Nu contează că străinii nu aveau nici pic de scrupul,
Eu, de-o singură-ntrebare, mă scârbesc şi mă mai mânii
Totuşi unde-au fost, românii? Totuşi, unde sunt românii?

Am auzit acest text la ultima, probabil ultima reprezentație a cenaclului „Flacăra”, ținută în prezența lui Grigore Vieru și, dacă nu mă înșel, dedicată acestuia. La sala polivalentă din Capitală. După spectacol, l-am întrebat pe Adrian Păunescu: Spune-mi, domnule Adrian, te rog, unde au fost americanii când John Kennedy a fost împușcat?! Unde au fost rușii când țarul Nicolae și întreaga sa familie au fost uciși?! Unde au fost… Și puteam face o listă fără de sfârșit cu conducători de stat și de popoare, iubiți de supușii lor, care au sfărșit ca Abraham Lincoln sau Indira Gandhi!

Și am continuat: Unde au fost românii?! Fiecare era acasă sau cine știe unde, fără nicio vină pentru ce se întâmpla pe Câmpia Turzii și fără habar! Ce vină le găsești? A făcut marele domnitor strigare către tot norodul, l-a auzit tot românul și niciunul nu și-a sacrificat tihna și comoditatea pentru a sări în ajutorul celui care binevoise și binefăptuise atât de mult pentru românii săi?!… A știut vreun român că Viteazul Mihai va fi la grea cumpănă și nu a reacționat în niciun fel?!…

…A fost prima oară când l-am văzut pe Adrian Păunescu că a rămas pe gânduri, nu s-a grăbit să-și „apere” poziția, textul… Era și ceva lume care trăgea de el, nu eram într-o discuție așezată! Viața nu ne-a oferit ocazia de a adânci perspectiva pe care o deschideam asupra unui text dintre cele mai cunoscute ale adormitului întru Domnul Adrian Păunescu…

M-am mai gândit la acest subiect, stârnit de mulțimea celor care îl invocă, dându-i mare dreptate autorului! Eu nu-i dădusem dreptate cu mulți ani mai înainte de a-și scrie poezia, atunci când găsisem într-un text semnat de George Macovescu întrebarea „unde au fost românii cînd Constantin Brâncoveanu a fost ridicat de la București și dus la Constantinopol!…” O întrebare greșită, iresponsabilă.

Am ținut și țin la Adrian Păunescu. Sentiment reciproc. Știu că de acolo unde e îmi va da dreptate dacă voi spune că întrebarea pe care și-a pus-o în poezia de mai sus este și ea o întrebare greșită! O întrebare care-i face pe mulți români să rătăcească, să bată câmpii generalizând concluziile pripite pe care le sugerează poezia aceasta a lui Adrian Păunescu. Le sugerează cu sau fără voia autorului!

Mă înșel cumva?

ION COJA