Singur dar Sigur

0 aprobate
VladRex33@yahoo.com
95.76.1.129

 

Totuşi, în 1812 Basarabia a fost primită de la Imperiul Otoman de către Rusia, în urma unor ostilităţi ruso-turceşti şi a unui tratat, şi nu a fost „luată“ de la România, căci nici înainte de acest an nu au existat principate româneşti independente, ele fiind doar vag autonome şi sub stăpânire turcă, ca ţări „vasale“, înrobite şi tributare cu sute de mii de kilograme de aur la turci (doar Muntenia sau Valahia a plătit turcilor până în 1858 un tribut în valoare de 214.000 kilograme aur). Luatul „de la români“ este un non-sens logic istoric, având în vedere ca era încă vremea marilor imperii. Iar Basarabia „luată“ de ruşi a trecut de sub control islamic sub control creştin ortodox. Independenţa sau autonomia românilor a venit abia după războiul ruso-turc de la 1877, ca urmare a alierii românilor cu ruşii şi a pierderii războiului de către turcii otomani.
Iar după ce au luat Basarabia, ruşii, cel puţin la început, chiar au încercat o uşurare a vieţii pentru moldoveni (ceea ce se va strica mai apoi, prin împingerea evreilor încoace şi prin comportamentul viclean al acestora faţă de autohtoni).
Se ştie această această atitudine prietenoasă faţă de moldovenii ortodocşi şi dintr-un raport al amiralului Ciceagov, comandantul trupelor ruseşti din principate:
„Basarabia este o ţară frumoasă, ea ne aduce mari foloase, dar trebuie să o lăsăm să se odihnească o vreme… Am încercat să dau locuitorilor acestui ţinut câteva privilegii mai mult decât vecinilor… Ei sunt scutiţi de dări vreme de trei ani, în loc de doi, după cum glăsuieşte tratatul de pace pentru Moldova; sunt scutiţi de recrutare, căci, de fapt, populaţiunea este rară şi o astfel de măsură, în loc să mai aducă locuitori, i-ar face să fugă şi pe cei cari sunt. Mă silesc să fac să simtă blândeţea stăpânirii Majestăţii Voastre, care se întinde nu numai la cei cari au mai dinainte fericirea să se ţie de ea, dar şi la cei ale căror averi au căzut în puterea ei. Cred că această ţară va propăşi dacă Majestatea Voastră o va feri de mulţimea puterilor şi a autorităţilor…“
De ce ar fi mai „dubios“ adevărul istoric, decât cei care vor neapărat să întineze imaginea Rusiei acum?

*

Nota redacției – Basarabia era parte a Moldovei, care avea relații de un anumit fel cu Turcia, era vasală acesteia, iar turcii nu aveau voie s-o dea ca pe o proprietate a lor. Nu cunosc exact care erau relațiile juridice între țările românești și Înalta Poartă, dar când le reproșăm rușilor raptul Basarabiei, le reproșăm mai ales cum s-au purtat cu românii din Basarabia de-a lungul unui secol de ocupație. E frumos citatul pe care l-ați dat, au existat și ruși cu suflet mare, de creștin, dar per total ocupația rusească a fost de tristă amintire. Din păcate. La nivel uman, sentimentele au fost și de simpatie, vezi Ion Creangă în Ivan Turbincă…