Ticălos mai ești, Bogdane Rareș !
No issue detected

Calin Kasper5 hours ago
.
Articolul acesta este extrem de intersant, as zice chiar pilduitor! Domnul Profesor semnaleaza un pericol, care ar cere din partea noastra „unire-n ganduri si-n simtiri”, cum spuneau cei ce au facut unirea. Dar, prea furios pe „moftangiu”, domn profesor lanseaza anumite acuze la adresa ardelenilor, care numai la unire nu ne indeamna. As spune chiar ca unele din acuze au pretentia nejustificata de a fi generale, desi argumentatia se face pe cazuri particulare. Daca doamna Coroiu si domnul Grigoras au salvat satul Nadas (eu nu cunosc povestea, dar cred ca spune domnul Coja), asta nu inseamna ca ardelenii sunt, asa cum ii vede un comentator mai jos: ” Faptul ca au stat slugi la unguri atitea generatii le-a cam alterat DNA-ul. Sunt si foarte usor de cumparat….”
Eu cred ca lucrurile stau exact pe dos: Constiinta romanismului este cea mai mare acolo unde asuprirea nationala si sociala a fost cea mai cumplita. Daca ne uitam in istorie, constiinta nationala asa cum au avut Horia Closca si Crisan cat si toti cei adunati in jurul lui Iancu, Buteanu, Balint, Sever, dar si altii, n-au avut, la acele timpuri, din pacate, alti romani. Imi aduc aminte de Proclamatia revolutionarilor de la 1848 din Moldova cu cererile lor inaintate domnitorului, banale si relativ neimportante. Au trebuit moldovenii ca sa ajunga la Adunarea de la Blaj din 15 mai 1848, unde prostii de iobagi ardeleni au strigat „Noi vrem sa ne unim cu Tara”. (Extraordinara cerere. Pai care tara, ca Romania Mica inca nici nu exista!) Abia dupa aceasta, in Proiectul de revendicari intocmite de refugiatii moldoveni la Brasov (parca intitulata Principiile noastre pentru reformarea patriei), a aparut punctul esential, de unire a Moldovei cu Muntenia. Fiindca nu vreau sa adancesc si eu parerile contradictorii, mai adaug doar ca revolutia anticomunista de la 1989 a pornit de la Timisoara. Si doar dupa ce Timisoara si Judetul Timis au fost libere de comunism, s-a trezit si Bucurestiul. Eu nu zic ca n-a fost salutar, bravo bucurestenilor, dar daca nu era Timisoara, nu stiu daca lucrurile s-ar fi intamplat la fel.
Eu zic insa ca e cam greu sa stabilim ce e acela un ardelean, un oltean sau un moldovean. Eu sunt ardelean, cu mama din Moldova. Eminescu avea un bunic ardelean, ca si Creanga iar Carageale avea o matusa brasoveanca, celebra Mululoaie, de la care a mostenit o frumoasa avere. Doua sate din Muntenia, foarte bogate si cu oameni extrem de harnici, au venit din Transilvania cu cateva sute de ani mai inainte: satul Gheorghe Doja de langa lacul Amara si satul Vaideeni (Vai de ei!), din Gorj, sat care aproviziona inainte de 1989 Bucurestiul cu branza de oaie! Cand Ceausescu a dat ordin ca sa se suspende cursele interjudetene de autobuze, cursa Vaideeni-Bucuresti a continuat sa functioneze din acelasi motiv.
Eu zic ca daca ne uitam pe harta, ne dam seama ca Romania, cum ziceau unii pe drept „rotunda ca o paine”, nu este posibila decat prin ingemanarea celor trei regiuni, Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca. Iar eu sint sigur ca ardelenii, care inca stiu ce-au suferit in trecut si n-au uitat deviza pasoptista care stipuleaza ca „un stat cu cat este mai mare, cu atat e mai potenciosu”, in privinta nationala, nu vor cadea in plasa dezinformarilor si-si cunosc interesele mai bine decat se crede.„