Dodon pus la punct cu „Plahotniuc” și „Cantemir” de un student moldovean la MGIMO. (VIDEO)
*
Un student moldovean l-a pus la punct Igor Dodon în cadrul întâlnirii din 18 ianuarie a studenților de la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova și noul președinte al R. Moldova. Înainte de a adresa întrebarea, Dorian Frăsîneanu și-a cerut scuze pentru nivelul de rusă vorbită, atunci Dodon i-a propus acestuia să vorbească în limba „moldovenească”. Studentul însă s-a grăbit să-l contrazică și i-a explicat că vorbește limba română, pe care a și studiat-o la liceul „Prometeu” din Chișinău, acolo unde învață și copiii președintelui.
Dorian Frăsîneanu, nu doar că i-a sugerat președintelui să citească operele lui Dimitrie Cantemir care scria că există trei cnezaturi: Valahia, Moldova și Transilvania, iar acolo trăiesc „români”, dar a și făcut câteva trimiteri la date din istoria românilor.
„D. Frăsîneanu: -Sunteți un președinte care are o poziție anti-guvernare, nu-i așa? Dvs și campania desfășurată a fost una împotriva guvernării. Nu vi se pare că ar fi mai bine să vă ocupați de lupta împotriva corupției, depolitizarea instituțiilor de stat?
I.Dodon: -Cine v-a scris aceste întrebări?
D. Frăsîneanu: -Eu le-am scris. Am mintea mea, iar MGIMO ne-a învățat să gândim critic. Deci, de ce nu luptați împotriva oligarhilor, a lui Plahotniuc?
I.Dodon: -Mulțumesc pentru întrebare!
D. Frăsîneanu: -Dar eu nu am terminat întrebarea! De ce nu luptați împotriva sistemului și nu face ceea ce ați promis moldovenilor? Dacă veți face asta, eu voi vota pentru dvs!
I.Dodon: -Nu veți vota pentru mine!
D. Frăsîneanu: -Dacă veți lupta împotriva lui Plahotniuc…”
Înainte de a răspunde la întrebare, Igor Dodon nu a ezitat să declare că posturile TV pro-române vor mediatiza neapărat subiectul. „Moldova a apărut la sfârșitul secolului XV, pe când România, în a doua parte a secolului XIX. Este o diferență de 400 de ani… Referitor la problemele interne și anti-guvernare, au deja am declarat că sunt împotrivă. Am îanintat deja câteva inițiative, spre exemplu, împotriva procurorului general…”, a declarat Dodon.
Nota Redacției: Să afirmi că Moldova a apărut la sfârșitul secolului XV, pe când România în a doua jumătate a secolului XIX este o dovadă de imbecilitate. Altfel nu-i poți spune!…
Felicitări domnului DORIAN FRĂSÎNEANU și urări de succes în viață!
Studentul care i-a cerut socoteală lui Dodon la Moscova a făcut studii la liceul „Prometeu” din Chișinău, până în clasa a X-a. Liceul l-a terminat în Anglia cu o bursă HMC (Headmasters’ and Headmistresses’ Conference). Ulterior a studiat dreptul englez la Universitatea din Leicester și dreptul francez la Universitatea din Strasbourg. Tot la Strasbourg a obținut diploma de master în drept internațional și european. Din septembrie 2016, Dorian face un master în științe politice, Politica și economia în Eurasia la MGIMO.
Întrebat de ZdG, de ce a decis să adreseze întrebări „incomode” președintelui, Dorian Frăsîneanu, spune că motivul îl constituie deciziile contradictorii ale noului șef de stat.
(http://www.zdg.md/stiri/stiri-politice/cine-este-studentul-care-i-a-cerut-socoteala-lui-dodon-la-moscova-e-un-semn-bun).
De la comentatorul ciubuc ion de pe pagina articolului din Ziarul de Gardă aflăm că Dodon a mai păţit-o odată la Moscova cu limba română:
„Nu numai moldoveanul nostru l-a corectat pe Dodon cu română,nu moldovenească, ci culmea, la conferinţa de presă de la TASS,un ziarist din România l-a salutat în română şi apoi voia să-l întrebe în rusă,iar ziaristul rus a zis că poate să pună în română,că şi el înţelege,Dodon a zis de moldovenească,iar ziaristul rus l-a corectat că ziaristul este român,deci vorbeşte româna ca şi Dodon,ceea ce l-a lăsat fără replică pe Dodon în faţa ziaristilor ruşi şi străini,unde el a vorbit în rusă,cu toate că şefii de stat, din protocol vorbesc în limba de stat,chiar dacă ştiu limbi străine,fie şi rusa.”
Ediția tipărită a Ziarului de Gardă apare cu sprijinul DEPARTAMENTULUI POLITICI PENTRU RELAŢIA CU ROMÂNII DE PRETUTINDENI A MINISTERULUI DE EXTERNE AL ROMÂNIEI
Preluarea textelor de pe pagina http://www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din http://www.zdg.md…Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
La Moscova, Dodon a mai declarat că la Chişinău se examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei faţă de Gazprom.
„Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa $500 mil., iar din stânga Nistrului – de circa $6 mlrd. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste $6,5 mlrd. – este datoria totală a Moldovei”, a declarat Igor Dodon.
Datoria de 6,5 miliarde USD pentru gazele naturale nu este una de stat, ci aparține MoldovaGaz, companie-fiică a concernului rus Gazprom, singurul furnizor de gaze al R. Moldova(http://www.zdg.md/stiri/stiri-economice/datoria-de-stat-fata-de-gazprom-o-minciuna-este-declaratia-privata-a-cetateanului-dodon).
Aflăm că preşedintele nu are cum să determine aşa ceva, neavând competenţa de a purta negocieri cu Gazprom, s-ar putea însă ca ruşii să negocieze Transnistria cu R. Moldova, caz în care declaraţia lui Dodon ar fi consecinţa firească a acestor negocieri despre care nu ştim.
Putin i-a daruit lui Dodon o copie de harta, iar Erdogan(Turcia), daca mintea nu ma da de sminteala, a daruit Republicii Moldova copia sabiei lui Stefan cel Mare….
Cine citeste in stele sa ne spuna si noua ce semne au, or ce semne ne trimit.
Ce-a -nţeles un moldovean mai băşcălios:
Dodonul – locomotiva UNIRII
Si eu vreau Unirea Moldovei Mari!
Apoi facem referendum si NE UNIM CU ROMANIA!
La referendum, dodonii vor avea marea-mare minoritate!
Deci, inainte, dodoane!
Buna cale ai ales – spre UNIRE!!!
Dodonul – locomotiva UNIRII
De fapt harta aceea nu conţine şi teritorii aflate în Ucraina, ci doar în România..
Acum ruşii ce-au urmărit cu aceea harta ? De bune intenţii mai greu să-i suspectezi, dar fiind hartă de la 1790 nu conţine Bucovina, dar nu conţine nici Basarabia propriu-zisă(Bugeacul, părţile tătărăşti).În mod normal nici Transnistria nu are de ce să fie pe hartă ca figurând în Moldova. E un semnal sau o avertizare ? Către Moldova ? către România ?