Ioan
80 aprobate
artlevert@yahoo.com
86.121.50.49
Bun articol. Acum sa vedem cine sunt grecii de fapt:

Joi, 23 martie 2023, la ora 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, a avut loc evenimentul de comemorare a martirilor români/aromâni din Balcani și a părintelelui Haralambie Balamace, transmite Romanian Global News și ActiveNews. Cum a fost ucis martirul

Pe 23 martie 1914, chiar în noaptea de Sfintele Paști, Părintele Haralambie Balamaci(e) împreună cu alți trei români, era martirizat (jupuit de viu și străpuns cu baioneta) la Corcea pentru faptul că a slujit în limba română. Acești patru români fac parte dintr-o serie de circa 1.000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.

Hăcuit cu baionetele de greci, Părintele martir Haralambie Balamaci striga: «Lovește și pe partea aceasta, căci nu cred să fiu chinuit mai mult decât Iisus Hristos. Știu că mor pentru dreptate și pentru națiune!», amintește portalul dedicat sfinților români ai secolului XX MĂRTURISITORII.

Din 2016 încoace, în fiecare an, are loc o slujbă de pomenire pentru cei căzuți pentru românime, în Balcani.