Televiziunea VasluiTV amendată pentru că a transmis parastasul lui Ion Antonescu

Incorect Politic
August 28, 2021

Via Paginademedia:

Trebuie să fie un exemplu pentru tinerii de azi“. “A fost un martir al neamului românesc“. “Toţi eroii rămân borne albe înfipte adânc în pământul românesc”. Lucruri spuse despre Mareşalul Ion Antonescu la o acţiune de comemorare şi difuzate de Vaslui TV. Rezultatul: o amendă de la CNA.

Televiziunea se numeşte „Vaslui TV” şi a difuzat de mai multe ori, sub formă de ştire (o durată aproximativă de 6 minute) şi sub formă de reportaj (durată de peste 22 de minute), acţiunea de comemorare a generalului Ioan Antonescu, care a avut loc în ziua de 1 iunie 2021, la o biserică din Vaslui.

Evenimentul a fost organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, filiala judeţeană Vaslui. Ştirea s-a transmis pe 1 iunie, iar reportajele pe 2 şi 3 iunie.

În urma discuţiilor dintre membrii CNA, Vaslui TV s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei pentru a încălcat articolul 48 din Codul Audiovizualului. Propunerea a venit din partea lui Mircea Toma. Şapte membri CNA au votat pentru, iar Monica Gubernat a fost împotrivă.

Acest Mircea Toma, înainte de 1989 a fost psiholog într-un centru pentru care Securitatea avea o atenție aparte după ce se specializase în Israel pe banii Securității după cum o relevă documentele discutate pe larg într-o anchetă jurnalistică din 2010.

Ce spune articolul 48 din Codul Audiovizualului? Sunt interzise în programele audiovizuale prezentarea apologetică a regimurilor totalitare, nazist şi comunist, a autorilor crimelor şi abuzurilor acestor regimuri, precum şi denigrarea victimelor acestora.”

Pe acest articol se poate da o amendă minimă de 10.000 lei, chiar dacă postul nu a mai încălcat legea anterior.

Ce s-a spus la acel reportaj difuzat pe postul Vaslui TV:

„Participant: A fost un om sacrificat în condiţii dificile ale ţării, nu vreau să intru în detalii pe probleme de istorie sau pe probleme politice, dar este un om care s-a identificat cu interesele neamului. Pilda mareşalului Antonescu trebuie să fie un exemplu pentru noi şi pentru tinerii de astăzi.

Pentru că dacă generaţia paşoptistă a înfăptuit unirea şi independenţa, generaţia Primului Război Mondial a realizat întregirea neamului, generaţia Celui De-al Doilea Război Mondial, cu eroii veterani de atunci au încercat să refacă România Mare. Or, împrejurările au fost potrivnice.

A fost un conducător nefericit, în condiţii potrivnice şi el trebuie să fie un exemplu pentru tinerii de astăzi.

Preot: Iubitori ai memoriei marelui mareşal Ion Antonescu, ziua aceasta, de 1 iunie, o pată neagră în istoria României, în biserica noastră ortodoxă este ziua de cinstire a sfântului Iustin, martirul şi filosoful.

Iar Ioan Antonescu a fost un martir al neamului românesc şi a avut o filosofie clară asupra viitorului României. După cele ce s-au spus aici de către distinşii vorbitori, ce să mai adaug eu, păcătosul?

Decât să vă mulţumesc de trei ori, tuturor, pentru prezenţă şi pentru tot ceea ce aţi spus aici şi nădăjduim că prezenţa tinerei generaţii de la…de la Iaşi, doi de la Iaşi şi la ceilalţi, mai mari, produce în continuare memoria marelui om de stat, mareşalul Ion Antonescu, principalul ctitor al acestei biserici şi a Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae, care a fost biserica regimentului din Vaslui.

Militar în rezervă 1: Iată de ce, pentru noi, pentru Liga Culturală a Românilor de Pretutindeni, Ion Antonescu şi nu numai el, toţi eroii rămân borne albe înfipte adânc în pământul românesc, iar noi avem menirea să înfăşurăm, pe parcursul anilor pe care îi trăim, file din istoria poporului român şi să o predăm urmaşilor aşa cum este ea şi nu cum vor s-o scrie trădătorii de neam şi cozile de topor.”

Dorina Rusu, membru CNA:

„Reportajul în care s-au ţinut nişte discursuri în care, mă rog, era părerea lor, este treaba lor, dar ca dvs. să daţi pe un post un reportaj atât de mare cu privire la faptul că este erou, că a fost omorât de comunişti şi că sunt trădători cei care au făcut asta….

Ăsta e un lucru care trebuie discutat în nici un caz în aceşti termeni.

Există şi acum dezbateri cu privire la chestiunea asta, dar nu cu privire la crimele pe care le-a săvârşit mareşalul Antonescu, ci cu privire la alte lucruri, dar nu puteţi să daţi pe post tot felul de declaraţii.”