Text rostit în urmă cu 18 ani, azi la fel de valabil… 

 

IULIU MANIU despre Tratatul cu Ucraina:

„Vânzare de neam”

 

 

Onorată asistenţă

 

Îngăduiţi-mi, vă rog, să încep prin a ne aduce aminte împreună că aici, la Cluj, în urmă cu o jumătate de secol, un mare lider politic, Lucreţiu Pătrăşcanu, vorbind în faţa publicului clujean, a rostit o frază de neuitat: „eu sunt mai întâi român, şi abia apoi sunt membru al Partidului Comunist!“ După cum ştiţi, pentru această declaraţie, pentru această poziţie politică, Lucreţiu Pătrăşcanu a plătit cu libertatea şi chiar cu viaţa sa!

Liderii de azi ai pardidelor noastre se străduie din răsputeri să treacă drept campioni ai democraţiei, ai spiritului internaţional! Nici unul dintre ei nu ar spune „mai întâi sunt român şi în al doilea rând sunt democrat“! Pentru ei, fidelitatea faţă de doctrina politică a înlocuit credinţa în Dumnezeu, iar partidul, amărâtul de partid din care fac şi ei parte, este mai presus de Patrie! Aşa simte şi gândeşte clasa noastră politică! S-o spunem clar şi deschis, aceasta nu este democraţie decât în vorbe, vorbe pentru ameţit proştii! În realitate, noi avem parte de o democraţie batjocorită, trădată, minţită, care de 7 ani funcţionează împotriva acestui popor, împotriva unui electorat înşelat, manipulat, prostit cu bună ştiinţă!

Stimaţi compatrioţi, am venit în faţa dvs. şi mă folosesc de onoarea de a mi se da cuvântul, dar nu pentru a face propagandă unui partid, unei doctrine politice, ci pentru a lansa, cu acordul şi asentimentul dvs., o singură idee politică: ideea Interesului Naţional, prioritar faţă de orice alt interes! PATRIA MAI PRESUS DE TOATE DOCTRINELE POLITICE! Să nu ne pierdem în subtilităţi ideologice sau filosofice! Situaţia gravă în care a ajuns Ţara ne obligă să simplificăm lucrurile, să ne radicalizăm poziţiile: nu ne mai putem permite luxul de a avea şaptezeci şi şapte de partide. Nu avem nevoie decât de două partide: un partid al celor ce punem mai presus de orice binele Ţării, partid al celor frământaţi de grijile datoriei faţă de Neam şi Popor, faţă de Dumnezeu, şi, celălalt, un partid al trădătorilor de Neam, al celor fără de Dumnezeu, al celor care mai presus de orice pun contul lor din bancă!

Stimaţi şi iubiţi clujeni, voi încheia, şi, ca să nu se zică de mine cumva că l-am citat pe comunistul Lucreţiu Pătrăşcanu dintr-un posibil partizanat politic, voi încheia cu un citat din alt mare român care, la fel ca şi comunistul Pătrăşcanu, a plătit cu viaţa credinţa sa în drepturile şi menirea Poporului Român. Nu era comunist, era chiar adversarul neîmpăcat al bolşevismului: legionarul Corneliu Zelea Codreanu. Ca deputat, acesta a făcut în Parlamentul României, în anul 1936, o declaraţie şi ea de neuitat, din care citez un fragment:

„Cerem introducerea pedepsei cu moartea pentru cei care delapidează banii publici!

       Cerem revizuirea şi confiscarea averilor celor care au furat Ţara!

       Cerem tragerea la răspundere penală a tuturor oamenilor politici care se vor dovedi că au lucrat contra Ţării, sprijinind afaceri incorecte, necinstite!

       Cerem împiedicarea pe viitor a oamenilor politici de a mai face parte din consiliul de administraţie al diferitelor bănci sau întreprinderi!

       Cerem alungarea cetelor de exploatatori nemiloşi, care au venit pe pământul acesta să exploateze bogăţiile solului şi munca braţelor noastre!

       Cerem declararea teritoriului României ca proprietate inalienabilă a Neamului Românesc!“.

Cum ar spune Eminescu, „de-aşa vremi se-nvredniciră cronicarii şi rapsozii…“

Iar pentru că ne aflăm la Cluj-Napoca, iar peste câteva zile se va semna Tratatul cu Ucraina, Tratatul de renunţare la drepturile noastre istorice, să ne amintim şi declaraţia lui Iuliu Maniu, din octombrie 1944, făcută aşadar sub ocupaţia rusească, în Consiliul de Miniştri: „Trebuie să găsim o cale de a pune în discuţie chestiunea Basarabiei şi Bucovinei, altfel Istoria nu va putea găsi alt nume tăcerii noastre, decât <vânzare de neam>“. „Vânzare de neam“ – iată, fraţi clujeni, cum numeşte Iuliu Maniu gestul pe care îl va face Emil Constantinescu pe 2 iunie, la Constanţa, când va semna Tratatul cu Ucraina. Repet, sunt cuvintele marelui naţional-ţărănist Iuliu Maniu: „vînzare de neam“!

Aşadar, onorată asistenţă, avem de unde învăţa ce e de priceput şi de făcut! Avem lecţia unor mari patrioţi, fie că erau comunişti, ca Lucreţiu Pătrăşcanu, fie că erau legionari, precum Corneliu Zelea Codreanu, naţional-ţărănişti ca Iuliu Maniu, social-democraţi ca Titel Petrescu sau liberali ca oricare dintre Brătieni. Lecţia pe care ne-o dau marii noştri înaintaşi, lecţia pe care dintotdeauna ne-o dau mîndrii şi bravii locuitori ai anticului Municipiu Napoca, această lecţie şi această doctrină politică este una singură şi de neuitat vreodată: ŢARA ŞI NEAMUL MAI PRESUS DE ORICE!        

 

 

Cluj-Napoca, 25 mai 1997, la adunarea populară din Piaţa Avram Iancu.