Iulian MARES
iuliuss_m@yahoo.ca
195.254.182.60
În răspuns la Gheorghe.
Unde-s 2 puterea crește!

Exista oare o diferenta intre statutul de *Neutralitate si cel de *Nealinuat?

Ceausescu le contempla, ce-i drept, insa el nu conducea/reprezenta o tara neutra sau nealiniata!
Eu zic ca tot trecutul nostru istoric si pozitionarea geografica (in sudul centrului Europei geografice) nu ne-au dat posibilitatea unor alegeri mai ”onorabile”!
Atat timp cat tara nu ne este întreaga, sub o forma sau alta, trebuie sa speram ca in urma unei conjucturi favorabile vom calatori iar fara pasaport in vekile noastre teritorii si vom privi cu drag tricolorul fluturand pe primariile eliberate!
Desigur, este greu sa credem ca o tara expoliata de mari invingatori ai lumii isi poate fauri de una singura prezentul si viitorul!
Cumva experienta traita ne aseamana cu Findlanda:
”Finlanda a participat la cel de- al Doilea Război Mondial inițial într-un război defensiv împotriva Uniunii Sovietice , urmat de o altă bătălie împotriva Uniunii Sovietice, acționând împreună cu Germania nazistă și apoi luptând în cele din urmă alături de aliați împotriva Germaniei naziste .
Până la sfârșitul ostilităților, Finlanda a rămas o țară independentă, deși „ finlandizată ”, dar a trebuit să cedeze aproape 10% din teritoriul său, inclusiv al patrulea oraș ca mărime, Viipuri ( Vyborg ), să plătească o sumă mare de despăgubiri de război sovieticului. Unirii și recunoaștem oficial responsabilitatea parțială pentru Războiul de Continuare. Ca urmare a acestei pierderi teritoriale, cei care locuiau în aceste regiuni și-au abandonat casele, mutându-se în zone care au rămas în granițele Finlandei.”

https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Finland_in_World_War_II?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=sc

***Personal, nu cred ca Rusia militarista si militarizata de Putin, cel ce se vrea un ȚAR luminat, poate duce un razboi mai lung de o luna, intrucat consumurile si resursele necesare sunt imense, iar economia ei, emergenta in esenta, va trebui sa lucreze numai pentru conflict!
Iar primele 100 de sicrie ajunse la Moscova vor insemna mult mai mult decat cele de la Washington, D.C!
Timpul si posibilitati de negociere nu s-au epuizat!

*
Nota redacției – E tare complicat să fii recunoscut ca stat/țară neutră/nealiniată! Pe noi nu ne lasă poziția geografică și faptul că suntem o țară bogată, toți vecinii sunt cu ochii pe noi! Finlanda este un caz diferit, ca și celelalte țări scandinave. Nu au stârnit pofta de a fi invadate, supuse etc.