Mihai
515 aprobate
mihai@yahoo.com
82.77.237.5 Ca răspuns la Ioan.
Domnule Ioan, dumneata ordonai armatei romane sa inceapa lupta cu dusmanii Romaniei, asa ca te rog sa ne spui cărei armate te-ai adresat cu acel ordin militar bine conceput ?
Eu aproape ca eram gata sa sar la rastel sa-mi iau arma si incarcatoarele, dar mi-am amintit ca unitatea unde am facut stagiul militar s-a desfiintat si rastelul dus la fier vechi iar pustile in Ucraina, asa ca am ramas in fata calculatorului, gandindu-ma ce se intampla daca ordinul suna:
,,Oastasi treceti Prutul, sa zdrobim bolshevismul !’’, acum, cand se dezgheata si apa este rece… ?
Sa ne alegem cu reumatism, pentru cine ? Tradare, tradare, dar s-o stim si noi !
Cand vezi ce se intampla in aceasta ,,tara’’ chiar iti vine sa scoti bastonul de Mareshal din shifonier, sa-l invarti deasupra capului ca Mihai Viteazul, si sa strigi: ,,Dupa mine, vitejii mei !’’
Dar ,,unde este vitejii ‘’ ? Inteleg ca ne-au furat caii dar i-au furat cu tot cu viteji ?!…

,, A apărut clasamentul celor mai mari puteri militare în 2024. Care este poziția României.
Primele locuri rămân în continuare ocupate de SUA, Rusia, China, India, Coreea de Sud şi Marea Britanie, în timp ce România îşi păstrează poziţia 47, după Cehia, înaintea Danemarcei, potrivit http://www.monitorulapararii.ro
Statele Unite cu 1,3 milioane militari activi şi aproape 800.000 în rezervă ;
Rusia cu 1,3 milioane militari activi, 2 milioane în rezervă ;
China cu 2,3 milioane militari activi, 500.000 în rezervă ;
România se menţine pe locul 47, cu efectivele armatei de 80.000 de persoane, din care 55.000 sunt militari încadraţi la cele trei categorii de forţe, dar şi cu o rezervă de 50.000 de militari.’’

Nota : la armamentul de care dispune armata lui Papuc din Romania medievala a anului 2024, nu au fost trecutii caii de lemn de tei si arcurile cu sageti din stuf.

Asadar efectivele armatei romane 80 mii de persoane din care doar 55 mii militauri angajati,
adica 25 de mii sunt angajati personal civil : neamuri cumetri, cuscri de cumetri vitregi, amante, etc.
Intrebarea este pe cine trimiti la razbel ? Si cine ii conduce ?

Sa cetim oaresce file de istorie ca sa vedem cat de mult a avansat Romania toata in peste 500 de ani fata de Moldova lui Stefan cel Mare.
Se stie ca Stefan tinea post negru 40 de zile inaintea unui mare razboi.
Desi avea oaste putina, neinstruita si slab inarmata, avea minte si tactica militara.
Unde gasesti minte si tactica militara la generalii de butaforie ai armatei romane, ca gheneralul de popota Ciuca sau gheneralul Ilie Nastase care a fugit in Franta cand au intrat rusii in Ucraina, declarand ca ii este frica de razboi – gheneral din satul Bucuresti, ce vrei !, si alti asemenea lor.
Ca mai sunt si oameni de toata isprava ca Generalul Strainu, sau alti cativa care in total sunt cate degete de la aproape doua maini… da, exista, exceptii care confirma regula.
Este adevarat ca la intoarcere, dupa castigarea unei batalii cu turcii, Stefan lua crasmele si crasmaritele la rand si ajungea la Suceava prin vara, dar merita efortul, si arata ca este domnitor si barbat adevarat.

,,Aflat în pragul iernii, din tabăra sa de la Vaslui, domnitorul Moldovei trimite o scrisoare Papei, în care arată că a dus tratative cu venețienii și îi cerea ca să-i îndemne pe alți principi ca să se pregătească împotriva Otomanului și puterii înspăimântătoare a acestuia, Moldova fiind gata întru totul, cu tot sufletul și cu toată puterea pe care ne-a dat-o Dumnezeu, să luptăm pentru creștinătate, cu toate forțele noastre.
Totuși nimeni nu a trimis ajutor, nici în bani și nici în oameni, cu excepția a aproximativ 5.000 de secui, 1.800 de unguri (de la Matia Corvinul, sub comanda lui Blasius Magyar) și 2.000 poloni (trimiși de Cazimir sub conducerea lui Buciațchii),,

Nota : Secui si unguri, adica secuii nu sunt unguri – nota bene !

Cronicarul polonez Ian Dlugosz, contemporan cu evenimentele:

„Căci toate șirurile dinainte în care în frunte erau și secui au fost zdrobite de turci, și amenința un mare pericol pînă cînd [Ștefan] personal se aruncă în mijlocul turcilor exaltați de bucuria victoriei, și cu puterea minunată a lui Dumnezeu a nimicit toate grupările turcești avînd abia 40.000 de luptători, între care cea mai mare parte erau țărani.”

,,În dimineața zilei de 10 ianuarie 1475, oastea otomană înainta pe valea Bârladului pe o ceață care nu îngăduia să se vadă la mai mult de câțiva pași. Era moină și zăpada începuse să se topească, încât toată lunca Bârladului era plină de băltoace. Faptul că mii de oameni și cai treceau prin același loc, transforma valea într-o mocirlă prin care se înainta foarte greu.
Vremea și terenul au constituit avantaje pentru Ștefan, de care domnitorul a știut să se folosească. Deoarece otomanii nu puteau să-și dea seama ce oaste au în față, Ștefan a așezat de-a curmezișul văii câteva mii de oameni. Aceștia trebuiau să-i oprească pe otomani și să înceapă lupta.
Dușmanul era foarte numeros și putea să aducă mereu oameni odihniți în luptă.
Ștefan calculase ca în momentul în care oamenii lui aveau să dea semne de oboseală, de pe malul drept al Bârladului, din marginea pădurii, mai mulți oșteni trebuiau să dea semnalul de luptă sunând din trâmbițe și surle. Lucrurile s-au întâmplat așa cum a prevăzut domnul și, când au auzit otomanii trâmbițele și surlele, ei au crezut că vor fi atacați din partea aceea, astfel ca marea parte s-au îndreptat în acea direcție, găsind aici doar câțiva oșteni. În schimb pe malul stâng al Bârladului se afla grosul oștii lui Ștefan. Când turcii au întors spatele, atacând spre marginea pădurii, au fost izbiți năprasnic de armata moldovenească. Până să se dezmeticească otomanii, până să înțeleagă cine-i atacă și din ce parte, mulți dintre ei au fost uciși, iar cei care au scăpat s-au pus pe fugă, cu toată încercarea disperată a lui Suleiman Pașa de a-i opri.
Până la Dunăreau fost urmăriți de moldoveni, hărțuiți și uciși o mare parte din ei.’’

,,Același cronicar polon a scris că:

„foarte puțini turci și-au găsit mântuirea prin fugă, căci chiar și aceia care au fugit și au ajuns la Dunăre au fost uciși acolo de moldoveni, care aveau cai mai iuți, sau au fost înecați de valuri. Aproape toți prizonierii turci, afară de cei mai de frunte, au fost trași în țeapă. Cadavrele celor uciși le-a ars, iar câteva grămezi cu oasele lor se văd până astăzi și sînt mărturie veșnică a unei victorii atât de însemnate. Toată oastea lui – Ștefan cel Mare – s-a îmbogățit foarte tare din prada luată de la turci, aur, argint, purpură, cai și alte obiecte prețioase.”

Lupta de la Vaslui, Podul Înalt, a fost o victorie strălucită, care a dus faima domnului în Europa.

În anul 6983 [1475] ianuarie 10, marți, a fost război la Vaslui cu puterile turcești și a biruit atunci Ștefan voievod, cu mila lui Dumnezeu și cu ajutorul lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, care s-a născut din Preacurata Fecioară spre mântuirea noastră. Și le-a dat Dumnezeu pe acele limbi necredincioase în ascuțișul sabiei și au căzut atunci mulțime mare, fără număr și au fost prinși vii mulți, fără număr, care de asemenea au fost tăiați, ci numai pe unul l-au lăsat viu, pe fiul lui Sac pașa. Și steagurile lor și cu schiptrele cele mari au fost luate, mai mult de 40 de schiptre. Și s-a întors Ștefan voievod cu toți oștenii lui ca un purtător de biruințe în cetatea sa de scaun a Sucevei și i-au ieșit în întâmpinare mitropoliții și preoții, purtând Sfânta Evanghelie în mâini și slujind și lăudând pe Dumnezeu pentru cele ce au fost ca dar de la cel Preaînalt și binecuvântând pe țar: „Să trăiască țarul”. Și a fost atunci veselie între oameni și la toate domniile dimprejur și la toți creștinii drept-credincioși, căci a biruit domnul limbile păgâne cu mâna robului său, Io Ștefan voievod. Și însuși Ștefan voievod a făcut atunci mare ospăț mitropoliților și vitejilor săi și tuturor boierilor săi, de la mare până la mic. Și a dăruit atunci multe daruri întregii lui oștiri și lăudând pe Dumnezeu pentru cele ce au fost.”

Ștefan a trimis regelui Ungariei și Principelui Poloniei mai multe steaguri din cele capturate de la turci, la fel și Papei de la Roma, ca semn al biruinței de la Vaslui, împreună cu o scrisoare:

„Către coroana ungurească și către toate țările, în care va ajunge această scrisoare, sănătate. Noi, Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, mă închin cu prietenie vouă tuturor cărora le scriu, și vă doresc tot binele, și vă spun domniilor voastre că necredinciosul împărat al turcilor a fost de multă vreme și este încă pierzătorul întregii creștinătăți și, în fiece zi se gândește cum ar putea să supună și să nimicească toată creștinătatea. De aceea facem cunoscut domniilor voastre că pe la Boboteaza trecută, mai sus numitul turc (adică sultanul Mahomed) a trimis în țara noastră și împotriva noastră o mare oștire în număr de 120.000 de oameni, al cărei căpitan de frunte era Soliman Pașa. Auzind și văzând noi acestea, am luat sabia în mână, am mers împotriva dușmanilor creștinătății, i-am biruit și i-am călcat în picioare și pe toți i-am trecut sub ascuțișul sabiei noastre.”

Concluzie : Stefan cel Mare si Sfant a infrant o oaste de 120 de mii de pagani cu o armata de stransura care numara cu totul aproape 50 de mii de osteni.
Asadar, toata armata Romaniei anului 7532 ( 2024 ) numara 55 de mii de mercenari, vai de mama lor, fata de cei 40 de mii de osteni ai Moldovei lui Stefan Babanu.
Suntem pe plus cu 15 mii de mercenari in 500 de ani, adica 15000/500 = 30 mercenari pe an !

Armata romana este sublima dar lipseste cu desavarsire, desi este pe locul 47 intre marile armate ale lumii !… Asadar ne-am calificat la mondiale in grupa cu niste tari africane… le-am uitat numele…

Domnule Ion, pune inapoi in shifonier bastonul de Mareshal ca nu ai cu cine sa lupti.

Iarna-i grea, omatul mare, semne bune anul are !