MĂRTURIE // Cum a fost DEMOLAT monumentul lui Lenin din Chișinău în anul 1991? Snegur către Oboroc: „Răspunzi cu capul”
21.08.2019, 08:01Autor: Ziarul National
După ce a stat mai bine de patru decenii în fața Guvernului, în actuala Piață a Marii Adunări Naționale, numită Piața Victoriei în perioada sovietică, monumentul lui Lenin a fost demolat în iulie 1991 și dus pe teritoriul Centrului „Moldexpo”, unde se află și astăzi.
Decizia a fost luată la cel mai înalt nivel, dar capii republicii au preferat să plece în acele zile din Chișinău, „la pupitru” lăsându-l pe Constantin Oboroc, consilierul președintelui Mircea Snegur pe probleme politice.
Oboroc își amintește, într-o emisiune de la postul public de televiziune, cum a fost luată decizia în privința monumentului lui Lenin din iulie 1991.
Pentru demontarea monumentului s-a pronunțat, încă în anul 1990, primarul de atunci al Chișinăului, Nicolae Costin.
„Se începuse lucrul acesta prin decembrie. Conducerea noastră s-a speriat de țipetele generalilor și s-a oprit. Ei ce-au făcut – au luat o pelincă albă și l-au învelit pe Vladimir Ilici. A stat toată primăvara așa”, spune Oboroc.
Momentul culminant a venit cu câteva zile înainte de 28 iulie 1991, când la o ședință convocată de președintele Mircea Snegur a fost sonorizat un posibil scenariu sângeros. „Pe 28 iulie, dimineața la ora 6.00, Chișinăul se va trezi cu veteranii de război cu toate medaliile la piept în jurul monumentului lui Lenin, așa, cu pelinca ceea albă. La ora 10.00 va coborî Frontul Popular și-i va ataca cu ouă clocite și călimări cu cerneală. Se va începe o încăierare și, la ora 12.00, va coborî polkul de la Buiucani să facă ordine, așa cum s-a întâmplat în statele baltice și Asia Mijlocie”, își amintește Constantin Oboroc.
Președintele Mircea Snegur i-a întrebat pe cei prezenți la ședință: „Ce facem?”.
„S-a făcut liniște. Președintele Snegur, când s-a răstit o dată: Eu v-am întrebat ce facem? Eu zic, dar ce să facem, îl scoatem de-acolo și rezolvăm problema. Prim-ministrul Muravschi: Dle Oboroc, mata gândești ce vorbești? Două luni de zile au ciocănit în el și nu l-au putut scoate, dar mata vrei în trei zile să-l scoți”, povestește fostul consilier prezidențial.
Constantin Oboroc este inginer de profesie, cunoștea domeniul construcțiilor și a cerut puțin timp să se consulte cu specialiștii pentru a le spune „în ce zi și la ce oră Lenin nu va mai fi în Piață”.
Acesta a cerut toate actele legate de monument ca să vadă „ce bombă atomică mai este și Lenin acesta”.
„Am citit, am văzut structura metalică de rezistență, nu era mare problemă, chiar dacă era beton puternic”, zice Oboroc, care și-a luat angajamentul să organizeze trei echipe care să lucreze non-stop pentru ca monumentul să fie demontat.
„Dle președinte Snegur, dacă începem lucrarea acum, luni dimineața la 6.00 Lenin nu va mai fi în Piață. Da? Dacă ești așa de deștept, noi plecăm toți din oraș și tu rămâi la pupitru și răspunzi cu capul, dar Lenin să nu mai fie aici, mi-a spus Snegur”.
Zis și făcut, iar monumentul lui Lenin a ajuns în scurt timp la „Moldexpo”.
A DOUA DEMOLARE A LUI LENIN: Pe 20 aprilie 2012 va fi demolat monumentul lui Lenin din Chişinău
În ziua de 20 aprilie va fi demolat monumentul lui Lenin amplasat pe teritoriul Centrului Expoziţional Moldexpo (CEIM).
Pentru asigurarea câtorva măsuri speciale de protecţie în această zi, un grup de 10 cetăţeni, în frunte cu veteranul războiului de pe Nistru Valeriu Ciobanu, a solicitat ajutor în acest sens Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului.
În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, 10 aprilie, organizatorul Valeriu Ciobanu a precizat că urmează a fi depus un demers către conducerea ţării, declarând că „Monumentul lui Lenin este un simbol al satanităţii. Noi am pregătit ciocanele, sculele, veteranii de război vor asigura un cordon de protecţie şi vom purcede la această intenţie creştinească, fără isterizare. Când se adună 10 oameni, nu ne trebuie nici autorizaţie ca să distrugem această momâie a comuniştilor”.
Potrivit agenţiei ARENA, organizatorii au făcut un apel către rudele foştilor deportaţi ai regimului comunist sovietic să participe la această acţiune.
Mai mult, mai în glumă, Valeriu Cioban l-a invitat şi pe liderul comuniştilor Vladimir Voronin să pună umărul la distrugerea monumentului liderului bolşevic.
Precizăm că o primă încercare de a demola acest monument al lui Lenin a avut loc în vara anului 2011, astfel trei veterani ai războiului de pe Nistru, printre care şi Valeriu Ciobanu au desprins din monumentul liderului bolşevic cioburi şi le-au expediat premierului şi procurorului general, solicitând ca timp de 30 zile să distrugă toate monumentele înălţate în timpul URSS în cinstea lui Lenin, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Deşi mai multe monumente ale lui Lenin au fost demolate după prăbuşirea puterii sovietice, totuşi încă cel puţin 13 statui ale acestuia există în localităţile din Republica Moldova.
În acelaşi timp şi autorităţile de la Anenii Noi ar urma ca joi să decidă demontarea monumentului lui Lenin din acest oraş, un proiect de hotărâre fiind inclus pe agenda consiliului local.
Vasile ȘOIMARU
Comenteaza