Misu Croitor

18:53 (Acum 3 ore)

către eu
Ghid practic al așezării bomboanei pe colivă
Generație, încă din adolescență, când din fudulie îl citeam pe Nietzsche (fără să înțeleg mare lucru, evident), mi-a rămas în cap o zicere care mi-a plăcut enorm – “Numai proștii sunt modești”. Mi-am însușit-o imediat și mi-am lipit-o pe câte un perete, ori pe unde am locuit (mai puțin Jilava și Rahova).
Consecvent al acestei convingeri, n-am nicio reținere prin a spune că, în comparație cu mine, toți cei pe care-i vezi dându-și cu părerea în materie de macro-economie, economie, finanțe, bănci, monedă, luați la un loc, n-au nicio câtime din cunoștințele teoretice și practice precum și din informațiile pe care le am eu în aceste domenii. De la această altitudine afirm, în cunoștință de cauză, următoarele:
1. De la începutul anului până la data de 24 ianuarie, forintul, zlotul, dinarul, leva și alte monede din zonă au cunoscut deprecieri semnificative. Începând cu 24 ianuarie, toate au început un proces de ușoară apreciere, leul românesc comportându-se la fel ca majoritatea monedelor din estul și centrul Europei. Cauzele ți le-am expus în materialul publicat anterior.
2. Doar ageamii pot vorbi de un atac concertat asupra leului. Ar fi fost imposibil ca cineva să adune o sumă uriașă de lei fără ca Cinteză, un adevărat cerber al sistemului bancar, să nu sesizeze acest lucru.
3. Rezerva din tezaurul BNR nu trebuie atinsă sub nici o formă astăzi. S-ar pierde, în mod inutil, câteva miliarde de euro și de abia asta ar putea conduce la un atac masiv asupra leului.
4. Risipirea banilor din rezervă ar conduce imediat la scăderea rating-ului de țară și incapacitatea noastră de a mai atrage împrumuturi de pe piețele externe.
5. Va fi aproape imposibil să mai putem rostogoli datoriile externe, fie și la dobânzi cămătărești.
6. Băncile cu capital străin, care-și țin rezerva minimă obligatorie la BNR, ar intra în panică și și-ar repatria masiv capitalurile. În acel moment, paritatea leului cu monedele forte, precum și dobânzile bancare, vor fi aruncate cu adevărat în aer.
7. Mugur Isărescu a salvat România de la faliment în cel puțin trei ocazii pe care le cunosc perfect. A reușit, de asemenea, să mențină echilibrele macro-economice ale țării atunci când două guverne absolut cretine au fost pe punctul să le arunce în aer (guvernele Băsescu și Dragnea).
8. Faptul că apară sistemul bancar românesc, chiar dacă acesta este cu capital extern, este un act profund patriotic. Apărarea acestui sistem este obligatorie pentru securitatea economică financiară a României.
9. Mugur Isărescu este cea mai luminată minte pe care România o are astăzi în domeniile economice, monetare și financiare. A-l ataca presupune fie că ești bou, fie că ești plătit s-o faci.
10. Acolo unde Mugur Isărescu este simpatizat și respectat, un președinte al României, oricare ar fi el, ar trebui să se căciulească ani de zile doar pentru a fi primit în audiență pentru 15 minute.
11. Nu-mi este prieten. Mi-a închis două bănci, doar pentru a se pune bine cu presa acelor vremuri și nu numai, iar la BRS mă jefuiește și astăzi prin lichidatorul pe care l-a pus acum 10 ani.
De văzut
Singurul analist la care mă uit cu interes de mult timp încoace, este Cristian Pârvulescu. Inteligent, mereu pregătit pentru temele care-i sunt puse pe masă, are bunul simț de a construi premise corecte și capacitatea de a folosi o logică excelentă în argumentație. A reușit, în urma unui dialog pe care l-a avut cu Prelipceanu la DIGI24, să mă convingă că semnalul de alarmă pe care l-a tras Iohannis privind o deviantă politică îngrijorătoare a PSD-ului, este corect. Te invit, generație, să cauți interviul pe net și să-l urmărești cu atenție. Are și alte comentarii extrem de interesante.
De asemenea, cursul de cultură și istorie susținut de academicianul Răzvan Teodorescu la Realitatea TV, consacrat Micii Uniri, a fost cel mai frumos moment pe care l-am trăit de când sunt ținut în captivitate. Caută-l pe net, generație, și bucură-te de privilegiul de a fi contemporană cu acest titan al culturii. Unul dintre ultimii universaliști pe care țara ta încă îi are.
SURSA:
*
*
Nota redacției: Nu am nicio competență în domeniul finanțelor, dar asta nu mă împiedică să am alte păreri despre persoanele pomenite în textul de mai sus. Părerile mele le-am dedus din părerile altor persoane, sigur competente…