Propuneri administrative… Sorin Ovidiu Vîntu. Articol nou.

Text primit de la  dl Misu Croitor

Atunci când societatea în care trăiești nu-ți oferă decât dezamăgiri, ai câteva variante de reacție.

  1. Îi întorci spatele și pleci în altă țară.
  2. Te izolezi, ori singur ori împreună cu un grup de amici, și nu te mai interesează nimic din ceea ce se petrece în jurul tău, disprețuind sau urând tot ce este în afara acestui grup.
  3. Apelezi la consumul de droguri, construindu-ți propria lume, sau la băutură, pentru a ieși măcar câteva ore din lumea pe care o detești.
  4. Decizi să lupți, să te implici, să încerci să schimbi lucrurile în mai bine. În absența unui lider pe care să-l respecți, acțiunile tale vor fi anarhice și confiscate rapid de organizații oculte, cu agende și interese care nu au nimic de-a face cu frustrările care te-au determinat să intri în luptă. Cel mai elocvent exemplu în acest sens fiind cel al grupurilor #rezist.

În locul acestor patru tipuri de reacție îți propun, generație, să iei în calcul un al cincilea tip: cererea unei mișcări progresiste care să pornească din marile centre universitare ale țării. Nu mă refer la un nou partid politic, ci la o mișcare care să pună o presiune maximă pe cele două partide care contează cu adevărat în România, PSD și PNL. Această mișcare trebuie să impună clasei politice niște obiective clare, care să anvizajeze modernizarea țării, recâștigarea demnității naționale și individuale, independența reală a țării, asigurarea unei vieți onorabile și a protecției ei, respectarea promisiunilor electorale. În acest sens, trebuie aruncat în aer actualul stat și construit un altul de la zero. Așa cum ți-am mai explicat, statul nu este altceva decât un pachet de legi, legi care decurg dintr-o lege fundamentală – Constituția. Dacă ea este defectă sau depășită, atunci și legile care decurg de aici sunt defecte sau depășite, precum și instituțiile generate pentru respectarea și aplicarea lor. A devenit vizibil, chiar și pentru cei mai neatenți dintre voi, că actuala Constituție este și defectă și depășită. De aici existența unui stat de doi bani, nefuncțional, permisiv la tot felul de abuzuri îndreptate împotriva voastră, generator de sărăcie, de dezbinare și de îndobitocire.

În noua Constituție trebuie să se stabilească puterea dominantă, tipul de republică, reîmpărțirea teritorial-administrativă, descentralizarea. Din noua Constituție trebuie să se nască o altă lege electorală, altele coduri comerciale, civile, administrative și penale, legi care să stabilească în mod corect responsabilitățile statului vizavi de țara pe care o conduce și ce se întâmplă în cazul nerespectării lor.

Și acum, iată, generație, de ce ți-am sugerat acele câteva măsuri care ar trebui, în opinia mea, să fie cuprinse în noul pachet de legi care să definească ceea ce ar trebui să fie noul stat român.

  1. Reîmpărțirea teritorial-administrativă

La ora actuală, România este împărțită în 41 de județe, cu 41 de prefecturi, 41 de consilii județene. În locul lor, se pot crea 7-8 regiuni care să fie conduse de un guvernator ales de cetățenii regiunii, dar care să poată fi demis de Guvern sau de președinte, în cazuri bine reglementate. În felul acesta se asigură o scădere uriașă a costurilor, o implementare mult mai rapidă a deciziilor, se diminuează corupția până la un nivel acceptabil, se pot accesa mult mai ușor resursele din piețele financiar-bancare și nu numai.

  1. Descentralizarea

Fiecare regiune va avea sursele sale de venituri, provenite din activele din zonă. Din aceste resurse va trebui să întrețină toate instituțiile publice aflate pe teritoriul ei, pe deoparte, și să dea și statului o cota parte. În aceste condiții, este normal ca toate aceste instituții, mai puțin cele speciale (armata, servicii de intelligence), să treacă în subordinea guvernatorului. Pentru a putea face față acestor costuri, guvernatorul va fi obligat să genereze noi centre de venit și să reducă cheltuielile. Astfel va fi obligat să reducă cheltuielile de personal, prin introducerea informatizării pe scară largă a întregii administrații, va trebui să încurajeze și să protejeze întreprinzătorii locali, să atragă investiții din afara regiunii, să desființeze consilie locale (un cost uriaș pe care populația îl suportă doar pentru ca partidele să aibă de unde oferi sinecuri clientelei).

În timp, competiția care se va naște între cele 7-8 regiuni va scoate la suprafață oameni valoroși care astăzi par a fi inexistenți.

  1. Tipul de republică

Astăzi, România este o republică semi-prezidențială. Adică, nici cal, nici măgar. Proaspăt ieșiți din dictatură am făcut o Constituție în care puterea s-a împărțit de o asemenea manieră încât, practic, n-o deține nimeni cu adevărat. Așa se face că statul român a rămas fără cap dar cu o mulțime de membre și organe aflate într-o coliziune continuă, coliziune în care a atras și toate segmentele națiunii. Nefiind nimic gânditor în fruntea sa, statul a devenit cel mai mare coșmar al națiunii. Ne mișcăm haotic și spasmodic, fără țintă, fără ideal, în condițiile în care parcă avem mai mulți dușmani decât oricând. Atât de detestat a devenit acest stat încât unul dintre liderii intelectuali de necontestat al generației mele, Liviu Antonesei, a decis să-și ia lumea în cap cu tot cu Transilvania. Și nu e singurul.

Iată de ce, încă de la începuturile mele în online ți-am propus ca România să devină o republică prezidențială, adică să-i dai unui singur om toată puterea statului, pe timpul mandatului sau a mandatelor sale. Să alegi un personaj care să fie capabil să te conducă și să-ți asigure stabilitate materială și protecție. Cui te plângi astăzi, dacă este nedreptățit? Cui îi poți cere astăzi ajutorul, când greutățile se prăbușesc peste tine?

  1. O nouă lege electorală

Trebuie ca prin noua lege electorală pragul intrării în Parlament să crească suficient de mult încât să blocheze intrarea partidelor mici. Partidele balama trebuie să dispară. România are nevoie doar de două partide puternice care să alterneze la putere și oricare dintre ele să-și poată pune în aplicare promisiunile electorale care le-au adus la putere. În cazul nerespectării acestor promisiuni, trebuie socotința de președinte, pentru înlocuirea lui cu cel de al doilea. Asta va duce la responsabilizarea întregii clase politice, la campanii în care vor promite doar ceea ce pot înfăptui, iar electoratul nu va mai putea fi păcălit de tot felul de escroci populiști. Din acel moment nu vei mai vedea cocoțați în fruntea țării tot felul de idioți. Pentru a-și putea îndeplini promisiunile, partidele vor fi obligate să apeleze la oamenii valoroși din societate.

Doar a ieși din când în când pe străzi să zbieri aiurea împotriva vreunui guvern, este doar o pierdere de timp. Trebuie să ieși cu o listă clară de revendicări și să nu te lași până nu câștigi. Marile mișcări progresiste din lume au fost generate de studenți. Sarcina ta, generație, nu este aceea de a rezista. Și cei care trăiesc prin canale și boschete rezistă. Sarcina ta este să te bați și să câștigi, iar pentru asta trebuie să știi ce vrei să câștigi. Statul care conduce astăzi România este un coșmar pentru aproape toți cetățenii țării. De aceea el trebuie dărâmat și construit unul nou, care să fie capabil să-ți ofere protecție fizică și materială, să-ți ofere stradă, școală și spital. Să-ți ofere, printr-un proiect de țară, un viitor, locuri de muncă, salarii care să-ți permită nu doar să supraviețuiești, ci și să te bucuri de viață, case gata mobilate la chirii modice. România are destule resurse ca să-ți poată oferi toate astea. Are nevoie doar de un stat responsabil și de un șef, iar asta poate fi obținut prin presiuni extreme și continue pe cele două partide. Îți place sau nu, generație, dar trebuie să le aplici doctrina Lenin: „Dacă nu știi, te învățăm; dacă nu poți, te ajutăm; dacă nu vrei, te obligăm!”

Ăștia nici nu știu, nici nu pot și nu vor. În proiectul de țară pe care l-am publicat acum câteva luni, precum și în acest material, ai tot ce-ți trebuie, generație, ca să-i înveți și să-i ajuți. Mai trebuie doar să-i obligi. Habar n-ai, generație, unde poate ajunge țara asta, unde poate ajunge nivelul tău de trai, în maxim 10 ani. Dacă te organizezi.

SURSA:

http://sov.ro/2018/11/29/capitolul-71-daca-nu-stii-te-invatam-daca-nu-poti-te-ajutam-iar-daca-nu-vrei-te-obligam/